6 romane interesante pentru adolescenti

Romanele interesante pentru adolescenti sunt un spatiu de ghidare si reflectare in familie si sunt esentiale pentru a-i apropia de literatura. Obiceiul de a citi trebuie insuflat inca din primii ani de viata , dar este o sarcina permanenta. Din acest motiv, este important sa identificam gusturile si interesele adolescentilor pentru a-i indruma catre carti care sa-i motiveze.

„Toata lumea stie ca in perioada pubertatii si adolescentei, tinerii isi dezvolta treptat inteligenta si abilitatile. Literatura va poate insoti in acei ani de schimbari si neliniste interioara si va poate arata cai si valori pe care le puteti urma; dar nu este vorba de a merge in detrimentul calitatii literare, deloc”.

Dupa cum se exprima in textul Carti pentru copii si tineret , literatura pentru adolescenti incearca sa transcende lectura literala la acceptarea complexitatii si profunzimii povestilor.

Se trece de la interpretare la formularea de ipoteze si construirea criticii si judecatilor de valoare. In aceasta etapa, copilul dumneavoastra caracterizeaza ceea ce citeste si il adopta sau il respinge.

Unele dintre cele mai bune romane interesante pentru adolescenti

1. Mandrie si prejudecati , de Jane Austen

Este un clasic al literaturii engleze si una dintre cele mai citite comedii romantice din lume. Este vorba despre doi tineri cu o prietenie stransa care sufera zilnic, dar neasteptate, necazurile vietii. Romanul vorbeste despre capacitatea fiintelor umane de a-si face fata greselilor si de a trage lectii din crize.

2. Jocurile foamei , Suzanne Collins

Este o trilogie recenta care a fost transformata si intr-un film. Este vorba despre o societate fictiva intr-un scenariu post-apocaliptic in care exista o lupta a sectoarelor pentru a supravietui.

Lucrul curios despre intriga este ca, in timp ce se intampla asta,  sunt spectatori care se uita prin televizoarele lor. Daca copilului tau ii plac povestile cu actiune, profunzime si ceva drama, ii vor adora aceste carti.

3. Sub aceeasi stea,  de John Green, unul dintre cele mai interesante romane pentru adolescenti

Este un roman care, pe langa divertisment, ii va oferi copilului dumneavoastra ocazia de a reflecta si de a fi recunoscator. Este vorba despre o fata cu cancer pulmonar care merge la un serviciu de asistenta unde intalneste un baiat caruia ii lipseste un picior. Impreuna traiesc aventuri si conversatii despre viata si moarte.  In poveste se amesteca umorul, tragedia si viata de zi cu zi.

4. Pe cealalta parte a ecranului , de Alba Quintas

Autoarea acestui roman este foarte tanara si opera ei. Pe cealalta parte a ecranului a fost publicat in 2012 si povestea sa este legata de o tema actuala: bullying-ul si retelele sociale.

Personajul principal este Luis, un baiat, ca oricare altul, care incepe sa primeasca intimidare de la un coleg si apoi de la intreaga sa clasa. Este o mare oportunitate de a reflecta si de a vorbi despre aceste situatii dureroase si frecvente in acest moment.

5. Ferma de animale , de George Orwell

Este o carte care a fost publicata in 1945 de un autor si jurnalist englez. Este o poveste care propune un scenariu in care animalele unei ferme isi creeaza propriul sistem de guvernare . Pentru a face acest lucru, ei lasa fiintele umane in afara vietii lor de zi cu zi si societatea lor reconstruita intra in criza. Ferma animalelor este un roman cu o naratiune curata si nuante politice de analizat.

6. Intrebati-o pe Alice

Este o carte, al carei autor este necunoscut, scrisa sub forma de jurnal, si relateaza experientele unei adolescente care isi paraseste casa. Multe evenimente nefericite o determina sa se refugieze in droguri si sa-si asume toate consecintele acestei dependente periculoase.

Este un roman interesant care trebuie citit cu supraveghere pentru a clarifica concepte si situatii. A fost facuta o adaptare pentru televiziune a acestui text din 1973. Pentru a completa lectura, puteti viziona telefilmul.

Este important sa va insotiti copiii in timpul lecturii acestor romane interesante pentru adolescenti si sa le oferiti indrumari. Astfel, vei avea un subiect de conversatie si un spatiu de reflectie cu ei. Amintiti-va ca nu este vorba despre cultivarea unui obicei; Cititul este o modalitate de a ne schimba perspectiva asupra lumii.