Criterii de alegere a unui lapte praf pentru copii

Toate laptele pentru sugari de pe piata permite sugarilor sa fie hraniti corect, fie ca este vandut in farmacii sau in supermarketuri. Exista insa variatii in functie de marci pentru fiecare nutrient, in limitele stabilite de reglementari si se pot propune anumite criterii de selectie.

Ai ales sa-i oferi bebelusului tau un biberon, optand pentru lapte praf Humana, ca inlocuitor al laptelui matern? Pentru a intelege mai bine ce contine laptele pe care il beau bebelusii, iata cateva detalii.

  • Un nivel limitat de proteine: de preferinta mai putin de 1,36 g/100ml (care reprezinta nivelul mediu de proteine ​​al laptelui pentru sugari).

  • Se recomanda adaugarea de acizi grasi polinesaturati cu lant lung (LC-PUFA). Aportul de DHA ar trebui sa fie intre 14 si 35 mg la 100 ml in conformitate cu noile reglementari si insotit de un aport cel putin egal, daca nu mai mare.

  • Un continut limitat de sare: nivelul de sodiu ar trebui sa fie sub 23,6 mg la 100 ml (care este nivelul mediu de sodiu al laptelui de prima varsta).

  • Adaugarile de probiotice trebuie retinute numai daca laptele care le contine a facut obiectul unuia sau mai multor studii clinice de buna calitate stiintifica care demonstreaza beneficiul acestui adaos.

Lapte pentru tulburari functionale

Unele tipuri de lapte sunt mai potrivite pentru a incerca sa rezolve aceste mici tulburari digestive.

  • Lapte antiregurgitatie: frecvente pana la 1 an. Regurgitarea poate fi partial limitata de laptele imbogatit cu cazeina si ingrosat cu amidon in doza mai mica de 2g/100ml. Acest lapte este numit „lapte cu formula ingrosata”.

  • Laptele AR (anti-regurgitatie) fac parte din laptele terapeutic. Se vinde doar in farmacii: limiteaza regurgitarea prin adaugarea de roscove sau amidon, dar in doza mai mare de 2g/100ml.

  • Lapte impotriva colicilor:  dupa ce ai stabilit cu medicul cauzele plansului bebelusului tau, o modificare a compozitiei laptelui, iti poate ajuta copilul prin reducerea simptomelor intestinale.. Aveti grija, totusi, sa nu schimbati in mod constant laptele pentru sugari! 

  • Lapte de satietate: fac posibila calmarea mai bine a foametei copiilor care sunt adesea nemultumiti si mai lacomi, fara a creste aportul caloric (alegerea se va face spre un lapte care contine mai multa cazeina in fractiunea proteica, mai putina lactoza in fractia de carbohidrati si un adaos de amidon).

  • Lapte impotriva constipatiei: daca ai un copil care poate avea probleme de constipatie, alegerea va fi catre un lapte care contine mai putina cazeina in fractia proteica si mai multa lactoza in fractiunea carbohidrati.

Daca scaunele sunt moi, nivelul de lactoza din fractiunea de carbohidrati trebuie redus si nivelul de cazeina din fractia proteica trebuie crescut.

De evitat pentru copiii intre 0 si 1 an!

Laptele de vaca nu este potrivit pentru sugari, deoarece contine prea multe proteine, insuficient fier, prea putini acizi grasi esentiali, prea multi acizi grasi saturati, prea multe saruri minerale, prea mult sodiu si insuficient zinc si vitamine.

Bauturile vegetale numite impropriu „lapte” (migdale, alune, ovaz, castan, soia, nuca de cocos, orez etc.) nu respecta reglementarile pentru laptele pentru sugari si nu sunt potrivite pentru hranirea unui copil mic.