Cum sa ai o sarcina usoara

Toate mamicile isi doresc o sarcina cat mai usoara si un bebelus cat mai sanatos la nastere. Ei bine, pentru ca aceste lucruri sa devina realitate trebuie sa tii cont de anumite sfaturi. Iata ce trebuie sa faci pentru a avea o sarcina usoara!

Renunta la alcool. Nici nu cred ca mai trebuie sa iti spun cat de important este sa renunti la alcool pe perioada sarcinii. Alcoolul poate avea efecte grave asupra fatului, impiedicand dezvoltarea sa normala.

Renunta si la tutun. Medicii iti vor recomanda sa te lasi pe cat posibil de fumat in perioada sarcinii. Insa daca esti o fumatoare inraita cu siguranta iti va fi destul de greu sa faci acest lucru. Poti insa sa reduci substantial numarul tigarilor pe zi la maxim 3 tigari. In acest fel tu nu vei renunta complet la tutun, iar fatul nu va avea de suferit. Atentie insa sa nu exagerezi!

Fara dulciuri. Incearca sa elimini si dulciurile din dieta ta zilnica si sa le consumi doar atunci cand ai pofte. Cu cat vei consuma mai mult zahar prelucrat, cu atat sansele sa faci diabet gestational sunt mai mari.

Nu trebuie sa mananci cat pentru doi. Chiar daca inauntrul tau creste o noua fiinta, asta nu inseamna ca ai verde la portiile duble de mancare. De fapt, acum trebuie sa ai grija ce mananci mai mult ca oricand pentru a-i asigura fatului toate substantele nutritive de care are nevoie. Alege sa consumi cat mai multe fructe, legume, cereale, lactate slabe si carne slaba, fara prea multa grasime daca vrei sa nu acumulezi multe kilograme in perioada sarcinii.

Vitamine. Este posibil ca medicul sa iti recomande suplimente alimentare pentru a-ti oferi mai multa energie si vitalitate. Nu uita sa le iei zilnic!

Hidratare. Consumul de lichide este foarte important in aceasta perioada. Vea cel putin 2 litri de lichide zilnic (ceaiuri, apa, sucuri naturale din fructe). Cofeina este de evitat in perioada sarcinii.

Nu uita si de sport. Chiar daca incepand cu trimestrul II iti va fi mai greu sa faci miscare, trebuie sa te straduiesti putin. Se pare ca practicarea sportului in timpul sarcinii ajuta la un travaliul mai scurt si la o nastere mai putin dureroasa. Insa, inainte de a incepe orice antrenament sportiv intreaba medicul ce exercitii iti sunt recomandate.

Somnul. Somnul este important pentru oricine, mai ales pentru o femeie insarcinata care are nevoie de mai multa odihna si relaxare. Incearca sa dormi cel putin 8 ore pe noapte si, daca este posibil, sa prinzi si 2 ore de odihna la pranz.

Incaltamintea. Incaltamintea este la fel de importanta in aceasta perioada. Pentru a evita umflarea picioarelor incearca sa nu porti tocuri si alege incaltari cat mai comode si usoare. In plus, stai cateva ore cu piciorele ridicate pentru a preveni oboseala si umflarea gleznelor.