Cum se poate amana ceasul biologic al femeilor: pastreaza-ti fertilitatea cu vitrificarea ovulelor

As vrea sa incep prin a explica ca prin „ceas biologic” la femei ne referim la momentul in care aceasta este la varsta fertila. Adica perioada temporara in care este capabila sa aiba un copil in mod natural. Incepe cu prima menstruatie si se termina cu ultima. Odata cu evolutia si trecerea secolelor, conceptul de femeie s-a schimbat: nu mai este privita doar ca o fiinta chemata sa se reproduca, sa dea nastere. Femeia capata deja angajamente sociale, incepe sa se pregateasca si sa devina independenta, ceea ce presupune o schimbare in momentul maternitatii. Deci, se poate spune ca nevoia de a avea copii este data de o anumita situatie emotionala si stabilitate economica, mai degraba decat de o alarma fizica.

Biologic sau psihologic?

Stilul de viata actual a determinat femeile sa-si amane maternitatea, care in prezent este in medie de 31 de ani pentru primul copil. Din pacate, varsta fertila a femeilor in secolul XXI ramane aceeasi cu cea din 1950 si stim ca dupa varsta de 35 de ani, atat rezerva ovariana, cat si calitatea ovocitelor scad.

Intarzierea este posibila

Fiecare femeie experimenteaza mai devreme sau mai tarziu aceasta alarma interna, iar atunci cand este activata este dificil sa o opresti, deoarece este direct asociata cu perioada fertila a fiecarei femei. Cu toate acestea, in prezent, stiinta ne ofera posibilitatea de a pastra fertilitatea, datorita vitrificarii ovulelor. Vitrificarea ovulelor este o tehnica de Reproducere Asistata care consta in congelarea ovulelor, putand astfel alege momentul de a deveni mama. In plus, vitrificarea face posibila pastrarea fertilitatii la femeile tinere care sunt diagnosticate cu o patologie maligna a sanilor in timpul etapei de reproducere si necesita chimioterapie.

Conform experientei noastre, si acest lucru este sustinut de diverse studii din societatea noastra, noi, femeile, avem tendinta de a ne intarzia maternitatea din motive de dezvoltare a carierei profesionale, securitate economica si chiar stabilitate sentimentala. Se stie ca femeile cu mai multe resurse tind sa intarzie maternitatea si 80% cred ca a fi functionar public este cel mai bun mod de a se impaca. Cand ceasul biologic al unei femei incepe sa bata mai puternic, dorinta de a avea un copil este insotita de obicei de o serie de conditii care ne fac sa regandim oportunitatea de a fi mama. Desi familia si mediul de munca sunt cheie atunci cand se decide sarcina, chemarea naturii poate prevala asupra restului circumstantelor.

In alte culturi

Ceasul biologic exista in toate culturile, deoarece este asociat cu perioada fertila a fiecarei femei. Cu toate acestea, deoarece este atat de legat de tipul de societate, poate aparea cu mai multa intensitate sau poate avea un impact minim. De exemplu, in cultura chineza, femeile la varsta de 25 de ani trebuie sa se casatoreasca si sa aiba copii imediat, altfel este considerata o dezonoare pentru familie. Exemplul opus poate fi gasit in Occident, unde presiunea sociala este mai mica, sau in America Latina, unde femeile tind sa fie mame foarte tinere.

Si barbatii au ceas biologic?

La barbati, de la 40-50 de ani, nivelul de testosteron incepe sa scada, la fel ca si alti hormoni implicati in zona sexuala. Din acest motiv, si intr-un ritm mult mai lent, barbatii pot experimenta si schimbari in abilitatile lor sexuale, proces numit andropauza.

Pe parcursul anilor 40, atent la fertilitate

O treime dintre femeile spaniole cred ca peste 45 de ani mai avem timp sa avem un copil. In acest sens, fertilitatea feminina este direct legata de rezerva sa ovariana si aceasta, la randul ei, se coreleaza cu varsta femeii, ramanand stabila pana la varsta de 35 de ani si scazand progresiv ulterior. Rezerva ovariana va depinde de fiecare caz in parte, asa ca ar trebui analizata la toate femeile cu probleme de infertilitate. In timpul dezvoltarii embrionare sunt generati toti foliculii pe care femeia ii va folosi de-a lungul vietii sale de reproducere. Numarul de ovocite care vor ajunge ca oua scade odata cu varsta. Femeia se naste cu 1,5 milioane de ovocite. Incepeti regulile de aproximativ 12 ani, cu aproximativ 400.000-500.000. De-a lungul vietii vei avea aproximativ 400-500 de perioade menstruale. Lucrul surprinzator este ca in fiecare regula sunt „recrutate” aproximativ o mie de ovocite, dar doar unul devine ou, iar restul sunt eliminate. Aceasta selectie de-a lungul vietii te face sa vezi cum ovarele se epuizeaza progresiv. In asa fel incat fertilitatea scade la 20-30% de la varsta de 40 de ani.

Noi sperante: regenerarea celulelor germinale

Unul dintre cele mai recente studii asupra ceasului biologic redeschide dezbaterea pe acest subiect, deschizand posibilitatea unei regenerari a celulelor germinale precursoare ale ovocitelor. Acest studiu de la Universitatea din Massachusetts arunca sperante in posibilitatea unei regenerari a rezervei ovariene. Oamenii de stiinta din Marea Britanie au urmarit originile oualor imature, numite ovocite, din perioada embrionara pana la maturitate. Notiunea de ceas biologic la femei provine din faptul ca ovocitele scad in numar pe masura ce femeile imbatranesc, combinat cu credinta de lunga durata a mamiferelor ca ovocitele nu sunt reinnoite dupa nastere.