Diferentele dintre ranchiune si resentimente

Ai suferit vreodata efectul acestor doua emotii? Aflati despre diferentele lor, in ce consta fiecare si, mai presus de toate, ce putem face pentru ca acestea sa nu fie o povara.

Sunt ranirea la fel cu resentimentele? Cand auzim aceste cuvinte, avem tendinta sa ne gandim imediat la daunele pe care ni le-au provocat ceilalti oameni si la reactia pe care ne-a provocat-o aceasta paguba. Cu toate acestea, desi pot parea concepte similare, ele nu sunt exact aceleasi : in acest articol vom afla despre diferentele dintre ranchiune si resentimente.

Pentru a aprofunda putin in subiect, avansati ca simtim resentimente atunci cand cineva face ceva ce nu ne place, ne face rau sau ne jigneste. Cu toate acestea, rancoarea merge dincolo de resentimente ; ascunde de obicei dorinta de razbunare si este un sentiment mai intens si mai distructiv. Cum altfel sunt ele diferite? Cum ne putem elibera de aceste sentimente? Dezvaluim totul, aici!

Ce sunt ranchiuna si resentimentele?

Inainte de a patrunde in diferentele dintre ranchiune si resentimente, vom sti, in linii mari, ce inseamna fiecare concept. RAE (Academia Regala Spaniola) defineste resentimentul ca un „resentiment adanc inradacinat si tenace” . In schimb, resentimentul ar fi „actiunea si efectul resentimentului”, iar resentimentul inseamna „a avea un sentiment, regret sau furie in legatura cu ceva”.

Rancor se refera la un sentiment de ostilitate sau un mare resentiment fata de cineva, din cauza unei ofense sau a unui prejudiciu primit. In cazul resentimentelor, vorbim de un sentiment persistent de dezgust sau furie fata de cineva pentru ca l-a considerat cauza unei anumite infractiuni sau a prejudiciului suferit. Adica, cauzele ambelor sentimente ar putea fi aceleasi , desi conceptele difera usor unele de altele.

Diferentele dintre ranchiune si resentimente

Dupa cum putem vedea, acestea sunt concepte usor diferite. Fara intarziere, sa cunoastem diferentele dintre ranchiune si resentimente:

  • Gradul de intensitate : rancoarea este un sentiment mult mai intens decat resentimentul.
  • Durata : resentimentul este o stare mai durabila decat resentimentul, acesta din urma fiind ceva mai punctual in timp.
  • Profunzime : o alta dintre diferentele dintre ranchiune si resentimente este gradul sau de profunzime; Rancorul este ceva mult mai profund decat resentimente.
  • Cauze : Desi cauzele pot fi similare, resentimentele sunt de obicei declansate de situatii mai grave decat cele care provoaca resentimente.
  • Consecinte : resentimentele prelungite pot avea consecinte mult mai daunatoare pentru sanatatea noastra fizica si mentala decat resentimentele, pe langa faptul ca produce o interferenta mai mare in viata noastra.

Sa dam cateva exemple

Pentru a ilustra mai bine diferentele dintre ranchiune si resentimente, sa ne gandim la cateva exemple. Imaginati-va ca o persoana a ucis pe cineva foarte drag noua (o situatie foarte grava), apare resentimente fata de acea persoana. Acest sentiment este intens si profund si daca nu este abordat sau gestionat, este de obicei de foarte lunga durata.

In cazul resentimentelor, sa ne imaginam ca un prieten de-al nostru nu ne invita la ziua lui de nastere sau la nunta lui. Ca urmare a acestei situatii, am putea dezvolta resentimente fata de acea persoana. Adica am fi resentiti cu persoana „X”. Dupa cum vedem, situatia nu este la fel de grava ca in cazul precedent, desi poate fi totusi enervanta sau daunatoare. In acest caz, mai mult, resentimentele sunt de obicei mai putin intense decat resentimentele si mai putin durabile in timp.

E greu sa fii suparat pe cineva toata viata pentru ca nu ne-a invitat la o petrecere, nu? In schimb, putem ura o persoana care a ucis o persoana draga toata viata noastra si despre asta este vorba.

Cum sa depasesti aceste sentimente?

Desi fiecare caz trebuie analizat si abordat intr-un mod personalizat si tinand cont de faptul ca a simti resentimente nu este acelasi lucru cu resentimente, va lasam cateva indrumari generale pentru a face fata acestor sentimente negative. Desi nu exista emotii „pozitive sau negative”, pentru ca toate au functia lor , indepartarea de aceste tipuri de sentimente ne poate aduce o buna doza de bunastare si eliberare.

Primul lucru despre care trebuie sa fim clari este ca identificarea emotiilor ne permite sa incepem sa lucram pentru a le intelege. Cum ma simt? Si pentru ca? Adica detectarea ranchiunei si resentimentelor (cum se manifesta in corpul nostru, in mintea noastra, in modul nostru de a relationa…) si analiza cauzei acesteia ne poate ajuta sa ne eliberam de ele in viitor.

Odata ce sentimentul si cauza lui au fost detectate, putem incerca sa gasim o modalitate de a exprima ceea ce simtim. Putem vorbi despre asta cu persoana care ne-a facut rau, sa o introducem in dialogul nostru interior intr-un mod restaurator sau sa o scriem intr-o scrisoare, de exemplu.

Lucreaza la iertare

Oricare dintre strategiile mentionate ne poate aduce mai aproape de  iertare sau, la fel, de eliberarea de ranchiune sau resentimente . Iertarea este adesea sfarsitul unui job in care pasul final este acceptarea. Prin iertare ne eliberam de sentimentele negative asociate cu ceea ce ne-a provocat atat de multa suferinta; este, intr-un anumit fel, un mod de a face pace cu trecutul, cu celalalt si cu noi insine.

Cu toate acestea, a ierta (fie pe sine, fie pe altul) este un act pe cat de eliberator, pe atat de greu de realizat. Din acest motiv, de multe ori o optiune buna va fi sa mergi la terapie psihologica , pentru a putea gestiona toate aceste emotii si conflicte din trecut.

„Iertarea este un dar tacut pe care il lasam in pragul celor care ne-au gresit.”