Herniile: clasificari, cauze si tratamente

Herniile sunt anumite largiri ale unor organe din corpul uman, adica prelungiri ale acestora in afara sptiului in care trebuie sa se gaseasca in mod normal. In functie de gravitatea bolii, herniile pot fi temporare sau permanente.

Daca este sa luam in calcul locul in care se manifesta hernia, atunci ele se impart in mai multe categorii, dintre care cele mai dese sunt herniile inghinale, care afecteaza scrotul si au ca si cauza defectarea canalului inghinal. Ele sunt prezente intr-o proportie mult mai mare la barbati decat la femei. Mai exista si hernii femurale si sunt raspandite cel mai des la persoanele de sex feminin. Ele apar in zona coapsei. Herniile ombilicale apar cu precadere la copii si la persoanele obeze si in varsta. In aceste cazuri, ombilicul nu se mai afla in locul exact unde trebuia sa se afle. In cele din urma, herniile incizionale se manifesta in locurile unde se afla cicatricile de la unele operatii.

Cauzele care conduc la aparitia herniilor sunt de multe ori neclare, ele fiind deseori asociate unui efort mare si sustinut. In cazul copiilor, pentru ca ombilicul nu se cicatrizeaza la timp, pot aparea diverse complicatii care favorizeaza aparitia acestor afectiuni. De asemenea, herniile inghinale minore sunt si ele frecvente la cei mici. Principala problema aici este ca ele nu sunt depistate la timp.

Dintre cei mai importanti factori care favorizeaza herniile se numara cei presionali (constipatie, prostata, obezitate, sarcina, tumori etc…), cei congenitali (cei mosteniti din familie) si cei metabolici (ca urmare a altor boli, precum TBC-ul, diabetul sau fibrozele).

Simptomele tipice pentru hernii sunt disconfortul si durerile din zona inghinala, ombilicala sau femurala, starile de voma si de oboseala prelungite si un efort neobisnuit in cazul tusei.

Doctorii sunt cei care dau diagnosticul pacientilor, prin examinarea zonei dureroase. Daca ei descopera o zona care se aseamana cu o tumoare, o vor cerceta cu atentie si vor decide nivelul de gravitate al acesteia, intrucat unele hernii nu sunt importante si nici nu reprezinta un pericol iminent pentru bolnav. Totusi, este foarte important ca, in special in cazul celor mici, medicii sa insiste in procesul de examinare, intrucat riscul ca boala sa nu fie identificata este major. Este nevoie sa se verifice aparatul respirator si cel digestiv.

Se pare ca herniile pot fi tratate exclusiv prin operatie. Cele mai importante teluri ale acesteia sunt indepartarea malformatiilor si refacerea organelor afectate. Daca pacientii nu se prezinta la consult din timp, exista riscul, in unele situatii, ca hernia sa se mareasca, lucru ce va face ca interventia chirurgicala sa fie mai complicata.

Daca unii bolnavi prezinta insuficiente cronice, sunt obezi sau au o varsta prea inaintata, este mai indicat sa se utilizeze diverse centuri care sa previna largirea malformatiilor. Herniile strangulate, adica cele care nu pot fi reduse sub nicio forma reprezinta cele mai periculoase variante ale bolii si necesita operatie de urgenta, pentru ca, in caz contrar, exista riscul ca viata pacientilor sa fie in pericol.

In unele situatii, herniile se pot vindeca in mod spontan, insa aceste cazuri sunt extrem de rare. In ceea ce priveste riscul de reimbolnavire dupa vindecare, aceste este scazut, situandu-se undeva in jurul valorii de 2%. Totusi, daca herniile nu sunt tratate din timp, in special la adulti, probabilitatea ca ele sa se inrautateasca este foarte mare. Ele se pot largi si pot chiar sa necesite operatii speciale, precum strangularea, ce presupune suprimarea partii afectate. De asemenea, incarcerarea implica imposibilitatea reducerii herniei. Nu in ultimul rand, tumorile foarte mari aduc dupa ele si alte complicatii, ca si tahicardia, diverse tulburari cardiace sau chiar dispneea. Peritonitele herniare se manifesta in momentul in care intestinul afectat de hernie este perforat.

Cele mai rare probleme aparute din cauza acestor afectiunii sunt lezarea nervilor, care conduc la paralizia si la anestezia unor anumite zone ale corpului si lezarea testiculelor, in cazul barbatilor. Aici, vorbim despre un nivel accentuat de afectare a organelor reproductive masculine.

Cel mai indicat pentru pacienti sa mearga la doctor este momentul in care au primit clar un diagnostic mai devreme in legatura cu hernia, insa tratamentele recomandate nu au avut succes. De asemenea, in cazul in care au stari de voma si o temperatura ridicata a corpului, atunci ar trebui sa beneficieze de un consult al unui specialist. Nu in ultima instanta, daca sacul herniar se schimba, in sensul in care devine de culoare rosiatica sau foarte galbena si atunci se impune o vizita la medic. La copii, trebuie sa se tina cont de faptul ca hernia ombilicului nu este tratabila pana cand cei mici nu ajung la cinci ani.

Dintre metodele de prevenire a herniei se numara mentinerea unei mase corporale decente. Asadar, cei dintre voi care cred ca au depasit greutatea optima, este de preferat sa incerce sa slabeasca. De asemenea, eforturile prelungite si de durata, mai ales pentru cei varstnici, sunt contraindicate. In fine, fibrele si lichidele sunt esentiale in lupta impotriva herniilor.