Sțiința contina sa descopere gesturi simple pe care le putem face in fiecare zi pentru a ne imbunatați capacitatea de memorare. Sa fim serioși, cine nu-și dorește sa-și aminteasca mai repede și mai ușor evenimentele, task-urile fara notițe sau zilele de naștere? O memorie mai buna iți imbunatațește traiul, atat pe plan personal, cat și profesional.
Ce inseamna memorie?
”Memoria este un proces psihic care consta in intiparirea, recunoașterea și reproducerea senzațiilor, sentimentelor, mișcarilor, cunoștințelor etc. din trecut. Memoria definește dimensiunea temporala a organizarii noastre psihice, integrarea ei pe cele trei segmente ale orizontului temporal – trecut, prezent, viitor.
Grație memoriei, ființa noastra psihica, eul, dobandește continuitatea identitații in timp. Fara dimensiunea mnezica, am trai numai prezentul clipei, am fi in permanența puși in fața unor situații noi, pentru care nu am dispune de nici un fel de experiența elaborata, de nici un procedeu de abordare și rezolvare, ne-am zbate permanent in jocul incercarilor și erorilor, adaptarea devenind, practic, imposibila.” – Wikipedia
Cateva sfaturi utile pentru imbunatațirea memoriei:
1. Exercițiile fizice sunt utile pentru creier
Un trup sanatos poate imbunatați capacitatea de a procesa și de a aminti informațiile. Exercițiile fizice cresc nivelul de oxigen din creier și reduc riscul bolilor care duc la pierderea memoriei cum ar fi diabetul sau bolile cardiovasculare. Sportul stimuleaza chimicalele ajutatoare din creier și protejeaza celulele acestuia.
2. Dormi
Cand ești deprivata de somn, ești deprivata de memorie. Creativitatea, abilitatea de a rezolva problemele și spiritul analitic sunt compromise. Chiar daca studiezi, muncești sau incerca sa faci fața cerințelor vieții, lipsa somnului este o rețeta sigura pentru dezastru. Somnul este esențial pentru memorie intr-un mod fundamental. Studiile arata ca in cele mai profunde stadii de somn creierul stocheaza informațiile și pregatește corpul pentru a doua zi. In timpul acestor priocese, creierul compara și selecteaza informațiile pe care le insușim pe timpul zilei, apoi le fixeaza in memorie. De aceea cand suntem implicați in activitați solicitante, avem nevoie de mai mult somn.
3. Mananca fructe de padure pentru o memorie de lunga durata
Studii recente arata ca fructele de padure sunt benefice memoriei pe termen lung. Peninsula Medical School și University of Reading au suplimentat timp de 12 saptamani dieta pacienților cu fructe de padure. Au descoperit ca performanța cu privire la task-urile ce implica memoria s-a imbunatațit. Rezultatele au inceput sa apara dupa 3 saptamani și au durat pana la finalul studiului. Nu s-a descoperit prin ce metoda influențeaza, insa se știe ca, cocazele conțin vitamina P care consolideaza conexiunile creierului.
4. Fii sociabila
Relațiile sanatoase nu sunt bune doar pentru partea emoționala, dar influențeaza și creierul. Un studiu realizat de Harvard School of Public Health arata ca oamenii activi social au o rata scazuta de pierdere a memoriei. Cel mai bun exercițiu pentru creier este interacțiunea cu oamenii.
5. Razi
Știi deja ca rasul e cel mai bun leac pentru orice boala, nu? Rasul ajuta și memoria pentru ca stimuleaza multiple regiuni de pe intregul creier. Mai mult, ascultarea de glume și lucrul intr-un mediu amuzant stimuleaza zone ale creierului vitale pentru creativitate și capacitatea de a invața.
Și nu in ultimul rand, un bonus: mediteaza! Elibereaza-ți corpul și mintea de stres, anxietate și stari negative și imbunatațește-ți concentrarea și creativitatea.