Nu stiu ce sa fac cu viata mea… O fraza care reflecta o realitate atat de comuna astazi. Daca te afli in aceasta dilema, poti fi sigur ca nu esti singurul, multi oameni vor sa-si schimbe viata si nu stiu de unde sa inceapa.
Lucrul pozitiv la aceasta situatie si ca te intrebi cu fraze de genul „Nu stiu ce sa fac cu viata mea” , este ca arata ca vrei sa te perfectionezi. Aceasta indoiala existentiala reflecta cat de importanta este dezvoltarea ta personala pentru tine, ceva care pentru multi nu este important.
In primul rand, de unde vine aceasta indoiala?
Presiunea de a rezolva „Nu stiu ce sa fac cu viata mea” si de a-ti da seama care este scopul vietii tale vine de la o varsta foarte frageda, cand erai foarte mic. De fapt, incepe cand te intreaba pe un ton inocent:
Ce vrei sa faci cand vei fi mare?
Indiferent ce raspuns vei da, acesta va fi valabil pentru parintii tai. Nu conteaza daca vrei sa fii medic, pompier, politist sau chiar astronaut.
Cu toate acestea, cand cresti, lucrurile se schimba; viitorul tau este in mainile tale si atunci incepi sa te intrebi, sa-ti spui lucruri de genul ca nu stiu ce sa fac cu viata mea ; si pe deasupra, cand te uiti la alti oameni, ai tendinta sa crezi ca ei sunt pe drumul cel bun, iar tu nu.
Care este calea parcursa de majoritate?
Termina scoala, alege o cariera profesionala (si mai bine daca este una care reprezinta un venit bun) pentru ca vrem sa invatam sa fim milionari. Obtine o „slujba buna”, fa o specializare, castiga mai multi bani si in sfarsit pensioneaza-te.
Desi ceea ce tocmai ai citit suna foarte simplu, in realitate acest rezumat nu tine cont de marea de indoieli pe care o are aproape toata lumea.
Majoritatea oamenilor isi petrec timpul repetandu-se nu stiu ce sa fac cu viata mea… crezand ca gresesc si alegand negativ cursul viitorului lor.
Vestea buna este ca oamenii de succes au fost, de asemenea, neclari despre ce voiau sa faca cu viata lor.
Diferenta este ca acestea au inceput prin a face pasi mici, aplicand o metodologie cunoscuta sub numele de Metoda Kaizen; si, desi nu au mers intotdeauna in directia corecta, persistenta si increderea in sine i-au dus acolo unde sunt astazi.
Raspunsul la dvs. Nu stiu ce sa fac cu viata mea:
Poti fi sigur ca succesul nu se obtine gandind prea mult. Cel mai eficient mod de a obtine succesul este sa faci primul pas, indiferent de directie, si sa-l ajustezi pe masura ce mergi.
Daca chiar acum te simti plin de presiune cu privire la ce sa faci cu viata ta, primul lucru este sa intelegi ca umplandu-te de stres nu rezolvi nimic.
In cazul in care esti deja anxios, iata cum sa scapi de stres in cateva minute.
Mai degraba, pune-ti urmatoarele intrebari:
Ce mi-ar placea sa incerc mai intai cu viata mea? Ce intrebari ma fac cel mai curioasa?
Trebuie sa te obisnuiesti cu ideea ca rezultatul nu este un punct final, un punct de sosire.
Mai degraba este un stil de viata pe care il vei practica zilnic. Nu va veni ziua cand vei spune „mi-am gasit pasiunea astazi” , dar este ceva la care vei privi inapoi in viata ta si vei intelege.
Si asa reusesti sa raspunzi la nu stiu ce sa fac cu viata mea…
Deciziile de a avea o schimbare pozitiva a vietii
Acum, s-ar putea sa fii entuziasmat sa incepi, dar nu stii care este primul pas de facut. Iata o serie de trei alternative pentru a incepe:
1. Incepeti sa urmariti oameni care fac ceea ce va intereseaza
Cand iei decizia de a urmari pe cineva pe care il admiri, de exemplu pe retelele de socializare, incepi sa faci parte dintr-o multime de idei la care altfel nu ai avea acces.
Vei sti ce citesc, ce ii intereseaza, care sunt subiectele relevante, previziunile de viitor ale subiectului care iti place, pe cine urmaresc cei pe care ii admiri, printre altele pline de valoare care te vor determina sa iei o decizie referitor la viata ta.
2. Aboneaza-te gratuit la cursuri care te intereseaza
Nu trebuie sa incepi facultatea la o scoala prestigioasa pentru a-ti da seama ce vrei sa faci cu viata ta si a-ti asigura un viitor bun.
Multi dintre oamenii pe care ii admiri si care au obtinut mari realizari, au de la un videoclip pe YouTube, pana la cursuri complete pe platforme de educatie gratuite, unde isi impartasesc experientele.
Puteti accesa cursuri de afaceri pe Coursera, Udemy sau EdX. Majoritatea cursurilor sunt gratuite, le poti face in timpul liber si iti permit sa aprofundezi in acele subiecte care iti plac.
Printre alte optiuni ai podcasturi, carti audio (aici ai o perioada de proba gratuita timp de 30 de zile) sau pur si simplu mergi la o librarie si cumpara acele carti recomandate care iti plac cel mai mult.
Un pas la fel de simplu ca acesta poate deschide o lume de oportunitati si va poate aduce mai aproape de schimbarea vietii.
3. Inconjoara-te de oameni care cauta si ce sa faca cu viata lor
Gaseste un prieten care se afla in acelasi loc cu tine, compania in acest tip de cautare este esentiala.
Mai ales in acele momente in care simti ca iti pierzi timpul, ca nu stii daca faci o greseala sau vrei sa auzi una dintre acele fraze motivationale.
Stabiliti obiective si impartasiti-le cu prietenii dvs., in acest fel, veti avea pe cineva care va sprijina si va intreaba constant ce mai faceti cu cautarea dvs.
In plus, gaseste o modalitate de a face un schimb, un stagiu sau un voluntar in care sa poti experimenta cum ar fi un loc de munca in domeniul care te intereseaza.
Doar aceasta experienta va va permite sa decideti daca aceasta este schimbarea vietii pe care o doriti sau nu.
In fine, este important sa tii o evidenta a ceea ce simti pe parcursul acestui proces de schimbare a vietii, cel mai probabil este ca primul tau interes sa evolueze spre idei noi care sa trezeasca o placere mai mare in tine.
Acesta este motivul pentru care nu ar trebui sa incetezi sa cauti, cu atat mai putin sa te multumesti cu ceea ce iti spun ei ca ar trebui sa fie viata ta.
Asa ca data viitoare cand crezi ca nu stii ce sa faci cu viata ta, intreaba-te ce vrei sa fii cand vei creste si fa primul pas.