Ca urmare a „panei” suferite de Facebook si toate aplicatiile sale (WhatsApp, Instagram si Facebook Messenger, printre altele) si instrumentele interne de lunea trecuta, a circulat continut care asigura ca taierea serviciilor s-ar fi produs pentru ca „furau” datele personale ale utilizatorilor retelei de socializare.
Acest mesaj a coincis cu un articol publicat in aceeasi dimineata de luni, un portal specializat in confidentialitate si securitate cibernetica, in care sustin ca o baza de date de 1,5 miliarde de utilizatori este de vanzare intr-un cunoscut forum de leak. Cu toate acestea, in stiri in sine ei subliniaza ca nu are nimic de-a face cu deconectarea de la internet a Facebook , intrucat publicarea acestei presupuse baze de date pe forum dateaza din 22 septembrie 2021 si, dupa cum mentioneaza autorul publicarii in comentarii , articolul a fost publicat cu 12 ore inainte de pana de curent .
Nu numai atat, dar de miercuri, threadul in care fusese publicata scurgerea de date Facebook nu mai este disponibil pe forumul cu pricina .
Autorul thread-ului a oferit un pachet de date care nu a ajuns niciodata la cumparatori
Datele ar fi fost obtinute printr-o metoda numita „scraping”, care consta in extragerea automata si masiva a datelor publice continute intr-o pagina web . In acest caz, conform publicatiei, ar fi fost extrase numele, e-mailurile, ID-ul Facebook, locatia, sexul si numarul de telefon ale tuturor acelor profiluri care aveau aceste date publice. Acestea ar fi fost obtinute de compania X2Emails, al carei site a incetat sa mai fie disponibil miercuri si nu ofera nicio metoda de contact.
Totusi, unii utilizatori ai forumului in care a fost oferita baza de date au comentat ca ar fi o „inselatorie”, dupa cum putem vedea in copiile firului care au fost salvate in arhiva Internetului. Unii au comentat ca cel care il vinde „nu accepta un mediator” si ca trimite doar „20 de mostre [din totalul de 1,5 miliarde de inregistrari] si cere 5 mii de dolari”. Un alt utilizator a spus ca a platit persoana care se presupune ca detine baza de date pe 9 septembrie si ca nu a primit niciun tip de informatie, pentru care a cerut rambursarea pe care, denunta el, nici nu a primit-o.
Cercetatorul Aric Toler, de la grupul international de jurnalisti Bellingcat, a avertizat ieri pe Twitter ca ar putea fi o inselatorie. Media specializata Motherboard a raspuns si ea: „Tot timpul ies la iveala bazele de date razuite ale utilizatorilor Facebook care au putin sau nimic de-a face cu orice fel de hacking”. Ei avertizeaza ca este obisnuit in acest tip de forum sa se publice informatii despre scurgeri si baze de date care nu sunt reale , pentru a incerca sa-i escroci pe cei care vor sa le cumpere.
Toate acestea se adauga la faptul ca, luni, un alt utilizator a afirmat ca are o baza de date Facebook combinata cu informatii de pe WhatsApp si Instagram, si cu mai multe inregistrari: 2 miliarde. Din cauza formei mesajului si a lipsei de garantii, utilizatorii au raspuns ca este o inselatorie.
Firul in care erau oferite datele asociate cu Facebook nu mai exista
Din aceasta miercuri, firul in care un utilizator al forumului RAID Forums a anuntat vanzarea unui pachet de date cu informatiile personale a 1.500 de milioane de utilizatori ai retelei de socializare nu mai este disponibil .
Dupa primele acuzatii ca presupusa vanzare ar putea fi o inselatorie, PrivacyAffairs a adaugat marti o precizare in care spunea ca „vanzatorul forumului a raspuns astazi si a negat acuzatiile de inselatorie si continua cu afirmatia sa ca datele sunt reale. „. Cu toate acestea, publicatia nu mai este activa si este accesibila doar prin intermediul copiilor salvate in arhiva Internet .
Facebook neaga ca intreruperea companiei a provocat o scurgere de date despre utilizatori
Intr-o nota publicata pe blogul sau oficial, Facebook clarifica ca nu a existat nicio scurgere de date in perioada in care au fost deconectati de la internet si nici ca aceasta a fost de vina pentru cadere , asa cum sugerau unele tweet-uri sau postari pe forum.
Acestia mai precizeaza ca intreruperea globala suferita de companie s-a datorat „ unei modificari a configuratiei routerelor care coordoneaza traficul de retea intre centrele de date ” si ca a provocat „probleme care au intrerupt aceasta comunicare.” Traducere: ca produsele Facebook au fost Nu au putut comunica cu serverele unde este stocat tot continutul lor si astfel nu au functionat pentru nimeni, nici macar pentru angajatii insisi.
In aceeasi declaratie, Facebook sustine ca „nu avem nicio dovada ca datele utilizatorilor au fost compromise ca urmare a intreruperii”.