Zmeura este cea mai buna la sfarsitul verii si inceputul toamnei. Descoperiti cum sa-l pastrati corect si utilizarea lui in bucatarie.
Zmeura este fructul zmeurii sau sangueso, o planta care creste salbatic in diverse regiuni europene dar este si cultivata. Este un fruct mic rotunjit sau conic, cu coaja catifelata rosie sau galbuie. Pulpa, foarte aromata si dulce-amaruie, poate fi consumata cruda sau folosita pentru a face jeleuri, dulceturi si bauturi. De fapt, aceste fructe sunt compuse din numeroase drupe mici, rotunjite. Fiecare dintre ele contine o samanta si toate sunt impachetate strans intr-un mic recipient conic.
Zmeura mai este cunoscuta si sub numele de capsuni de padure si aroma lor este cu adevarat rafinata, desi se estompeaza la cateva ore dupa recoltare. Soiurile cultivate sunt de obicei mai mari, dar au mai putina aroma si aroma. Pe de alta parte, cele cultivate ofera de obicei randamente mai mari, iar fructele lor contin in general mai mult suc decat cele ale soiurilor salbatice. Citeste mai mult despre cand se culege zmeura si cum pastrezi fructele.
Istoricul zmeurii
Zmeura este originara din Europa si se pare ca are originea in Grecia, fiind cunoscuta si apreciata inca din cele mai vechi timpuri. La fel ca si grecii, si romanii tineau in mare cinste acest fruct.
Timp de multe secole zmeura salbatica a fost culesa, mai mult din motive medicale decat din motive alimentare. Cu toate acestea, planta nu a inceput sa fie cultivata sistematic pana in secolul al XV-lea. Un secol mai tarziu, a putut fi gasit in gradinile caselor englezesti. Acestea erau plante care produceau boabe foarte mici si variabile care, prin selectie, au dat nastere unor soiuri mai mari, atat rosii, cat si galbene. Deja in secolul al XX-lea, inca se fac numeroase investigatii pentru a obtine noi soiuri care sa aiba caracteristici mai bune, mai ales in ceea ce priveste rezistenta la boli.
Tipuri
Exista o mare varietate de zmeura. Cu ochiul liber, zmeura poate fi distinsa in culorile galben, negru si rosu. Exista si zmeura portocalie si alba.
Zmeura poate fi clasificata si in functie de perioada anului in care dau roade. Majoritatea soiurilor de zmeura sunt fructe de vara . Exista insa si cele care rodesc toamna sau in toate anotimpurile, care, desi au o recolta mai mica, contribuie la prelungirea perioadei de recoltare a acestor fructe.
Pe de alta parte, genul Rubus include, pe langa zmeura comuna (R. idaeus), si alte specii care dau fructe asemanatoare zmeura. Zmeura japoneza (R. phoenicolasius) este originara din Japonia, China si Coreea. Specia cu denumirea stiintifica R. strigosa este folosita in Statele Unite ca sursa de soiuri cultivate si ofera fructe galbene si rosii. O specie larg cultivata este R. occidentalis, o planta care da nastere unui fruct negru.
Conservarea zmeurii
La zmeura, mucegaiul are loc in cateva ore de la recoltare, motiv pentru care sunt considerate fructe extrem de perisabile. Pentru a evita acest tip de alterare, acestea pot fi pastrate la frigider, unde raman intacte timp de 2-3 zile. In plus, pentru o conservare mai lunga, pot fi congelate , deoarece in timpul procesului de congelare isi pastreaza structura intacta.
Utilizare in bucatarie
- Zmeura proaspata : Se pot consuma la fel ca si capsunile, singure sau combinate cu smantana sau iaurt.
- Patiserie : O alta aplicatie este utilizarea sa in patiserie, pentru aromatizarea deserturilor sau prepararea de sucuri si bauturi spirtoase.
- Suc de zmeura : Este folosit uneori pentru a imbunatati aroma anumitor preparate farmaceutice. La fel, acest suc diluat in apa da nastere sifonului de zmeura, o bautura care are o mare capacitate de a potoli senzatia de sete.
- Jeleuri, conserve, compoturi si marmelade : Zmeura se foloseste si la prepararea jeleurilor, conservelor, compourilor si marmeladelor, fiind, dupa capsuni, cele mai populare fructe moi in prepararea acestui tip de produs. Dulceata de zmeura are o aroma fina si foarte caracteristica. In general, soiurile de zmeura rosie, cu aroma intensa si de dimensiuni destul de mari sunt potrivite pentru prepararea acestuia. In plus, este convenabil sa nu prezinte prea multe seminte si sa fie mici.
De ce nu ar trebui sa speli zmeura cu apa?
Pentru ca la spalare ele absorb o cantitate mare de apa si se inmoaie , astfel incat textura finala nu este atat de placuta. In plus, spalarea cu apa implica o pierdere a aromei. Vor fi spalate doar daca sunt murdare, dar intotdeauna rapid si delicat si chiar inainte de consum.