„Peaky Blinders”: povestea adevarata a adevaratilor Shelby si ce sa intamplat cu familia

Foarte putini fani ai seriei „Peaky Blinders” cunosc povestea reala din spatele personajelor, iar aceasta este povestea adevarata din spatele personajelor din care s-a inspirat „Peaky Blinders”.

Creat de Steven Knight , „Peaky Blinders” se bazeaza din punct de vedere tehnic pe o poveste adevarata, dar a fost, de asemenea, puternic fictionalizat in scopuri dramatice. Drama criminala BBC-Netflix se concentreaza in primul rand pe familia Shelby , o banda de haiduci care se infiltreaza in inalta societate in anii 1920 din Birmingham, Anglia .

Dar Peaky Blinders din viata reala au cutreierat Birmingham intr-o perioada de timp complet diferita. Peaky Blinders il joaca pe Cillian Murphy in rolul lui Thomas Shelby , un erou de razboi care isi foloseste statutul de strain si inteligenta pentru a orchestra miscari majore de putere in Birmingham si nu numai.

La fel ca seful fictiv al crimei lui The Godfather , Michael Corleone , Tommy este elegant si calculat; el este dispus sa omoare dusmani pentru razbunare sau putere. Tommy este motivat de amintirile bantuitoare atat din Primul Razboi Mondial, cat si despre moartea sotiei sale, Grace (Annabelle Wallis). Prin urmare, aici va spunem povestea reala din spatele „ Peaky Blinders ”.

Acestia au fost adevaratii Shelby din „Peaky Blinders”

Tommy este chipul „ Peaky Blinders” si intruchipeaza aspectul si filozofiile de baza ale bandei din viata reala. Cu toate acestea, paranoia si vulnerabilitatea personajului sunt cele care conduc naratiunea fictiva si ii infuzeaza pe membrii bandei sale cu mai multa profunzime si experienta mondiala decat gasca din viata reala.

Deoarece Peaky Blinders din viata reala erau cunoscuti ca domni lucratori ai clasei de jos, stilul lor distinctiv tradeaza ceea ce ar fi trebuit sa poarte, cel putin in teorie. Adevaratii Peaky Blinders erau formati din mai multe bande si nu erau decat o singura familie de haiduci.

Criminali precum Thomas Gilbert au concurat cu echipamente specifice, ceea ce a facut ca numele „ Peaky Blinders ” sa fie mai proeminent in cultura Birmingham. Erau o familie criminala prin asociere, nu prin sange sau un cod coeziv, ca mafiotii din The Sopranos sau The Godfather .

De- a lungul timpului, Peaky Blinders din viata reala au inceput sa se numeasca „sloggers”, produsul „ saraciei, mizeriei si mahalalei ”, potrivit producatorului de la Birmingham Arthur Matthison . La inceputul secolului al XX-lea, gasca de tineri si-a mentinut acelasi aspect si stil de viata criminal, dar mai ales din necesitate, mai degraba decat dintr-un plan grandios de a castiga putere.

Adevaratele bande de Peaky Blinders s-au risipit incet din cauza atletismului, a filmelor si a altor activitati care ii tineau ocupati pe tineri. Pe scurt, viata a devenit mai usoara. pentru unii, nu au fost nevoiti sa se bazeze pe criminalitatea de nivel scazut pentru a ajunge la capat. Adevaratii Peaky Blinders au crescut si au disparut.

Tommy Shelby se bazeaza cel mai probabil pe Kevin Mooney, alias Thomas Gilbert, desi se stia ca isi schimba numele de familie de mai multe ori. Totusi, asa cum am mentionat deja, acest personaj istoric pur si simplu a incetat sa depind de crima pentru a putea trece inainte, lucru care nu se intampla in seria Netflix.