5 lucruri pe care ar trebui sa le stii despre asexualitate

Un mic procent din populatie este asexuat. Acest termen este adesea definit ca fiind o lipsa de atractie sexuala sau o lipsa de dorinta de activitate sexuala in parteneriat. Asexualitatea este ceva cu care multi oameni nu sunt familiarizati si, in consecinta, exista o multime de mituri si conceptii gresite despre aceasta.

Asadar, sa luam un moment pentru a trece in revista cateva fapte cheie despre asexualitate care au aparut din stiinta pana in prezent. Pentru a afla mai multe despre acest subiect, recomand cu caldura cartea recenta a lui Anthony Bogaert, Understanding Asexuality .

1.) A fi asexuat nu este acelasi lucru cu a fi celibat . Desi oamenii din ambele grupuri tind sa evite activitatea sexuala, ei sunt motivati sa faca acest lucru din motive foarte diferite. Persoanele asexuate nu experimenteaza atractie sexuala in primul rand, in timp ce persoanele celibate fac si fac o alegere constienta de a nu actiona asupra sentimentelor lor de atractie pentru o perioada de timp. Exista un numar mare de motive pentru care cineva care simte atractie sexuala ar putea alege celibatul (de exemplu, religie, considerente de sanatate, recuperarea abuzului de substante).

2.) Asexualitatea nu inseamna ca cineva are o disfunctie sexuala sau o frica de sex. Luati in considerare un studiu in care femeilor asexuate si non-asexuate au fost prezentate o serie de filme erotice. In timpul vizionarii acestor filme, au fost inregistrate nivelurile de excitare genitala ale participantilor. In plus, ei si-au raportat sentimentele subiective de excitare sexuala si starea lor emotionala intr-un sondaj. Rezultatele nu au evidentiat diferente in ceea ce priveste excitatia psihologica sau genitala intre grupuri, ceea ce indica faptul ca a fi asexuat nu inseamna neaparat ca cineva nu raspunde la stimulii erotici sau ca organele genitale ale cuiva nu sunt functionale. Mai mult, in timp ce femeile sexuale au aratat o crestere a afectului pozitiv in timpul vizionarii acestor filme, femeile asexuate nu au experimentat nicio schimbare (pozitiva sau negativa) in starea lor emotionala, ceea ce indica faptul ca asexualitatea nu este o simpla aversiune fata de sex.

3.) A fi asexuat nu inseamna neaparat ca cineva este neexperimentat din punct de vedere sexual. Intr-adevar, cercetarile au descoperit ca multe persoane care raporteaza o lipsa de atractie sexuala sunt implicate in relatii, iar unele dintre ele fac si sex. Este important sa retineti ca lipsa atractiei sexuale nu este acelasi lucru cu lipsa atractiei romantice – asexuatii deseori isi doresc inca relatii romantice. Si, daca sunt in parteneriat cu cineva care este sexual, asexualii pot fi activi din punct de vedere sexual fie pentru ca doresc sa-si multumeasca partenerul, fie, potential, pentru ca simt un sentiment de obligatie.

4.) Studiile au descoperit ca multe persoane asexuate autoidentificate se masturbeaza, iar unele au si fantezii sexuale . Cu toate acestea, in comparatie cu persoanele sexuale, asexuatii sunt mai putin probabil sa faca ambele. Masturbarea este o experienta foarte diferita pentru multi asexuati, totusi, prin aceea ca este adesea o activitate „nedirectionata” (adica, ei nu se gandesc la o anumita imagine erotica in timp ce aceasta se intampla).

5.) Multi oameni de stiinta sustin acum ca asexualitatea ar trebui considerata o orientare sexuala distincta . Ca sprijin pentru aceasta idee, cercetarile au descoperit ca unii dintre aceiasi factori biologici corelati cu homosexualitatea sunt, de asemenea, corelati cu asexualitatea (de exemplu, sanse mai mari de a fi stangaci si, cel putin pentru barbati, de a fi nascuti mai tarziu). Acest lucru sugereaza ca poate exista o serie complexa de factori biologici care contribuie la aparitia unei orientari asexuate. Consultati acest articol pentru a afla mai multe despre motivul pentru care unii oameni de stiinta cred ca asexualitatea este o orientare sexuala.