Doua intrebari par importante pentru cenzura din 13 Reasons Why: De ce pana acum? Exista o legatura reala intre cresterea numarului de sinucideri in SUA si aceasta serie?
Netflix a editat scena sinuciderii lui Hannah in primul sezon din 13 Reasons Why. Intr-o declaratie oficiala, Netflix a anuntat: „Am decis impreuna cu creatorul Brian Yorkey si producatorii sa editam scena in care Hannah isi ia viata din primul sezon”.
13 Reasons Why, in cazul in care nu l-ai vazut si asta te prinde din nou, este un serial care spune povestea unei tinere care se sinucide si lasa in urma o serie de 13 casete care detaliaza motivele pentru care a ales sa-si puna capat viata . Desi acest spectacol a fost aplaudat de critici, a ridicat, de asemenea, intrebari cu privire la modul in care portretizarea spectacolului asupra sinuciderii ii afecteaza pe tinerii care il urmaresc. Serialul a avut premiera pe Netflix pe 31 martie 2017.
Noua scena, care a fost deja actualizata pe platforma Netflix, prezinta acum personajul lui Hannah (interpretat de Katherine Langford) care se uita in oglinda inainte de sinucidere si reduce reactia parintilor ei. Netflix a anuntat, de asemenea, ca va monitoriza internetul pentru videoclipuri piratate ale sinuciderii. Odata ce stirea este cunoscuta, intrebarea este: de ce a durat doi ani pentru a elimina o scena grafica de trei minute a unei sinucideri dintr-o serie axata in mod clar pe tinerii adulti? Iar raspunsul se datoreaza unui studiu care a analizat cresterea ratelor de sinucidere in randul tinerilor de la 10 la 17 ani si a seriei si care pune indoieli rezonabile.
Cazuri de sinucidere in randul tinerilor americani in ascensiune
Mai exact, potrivit unui studiu publicat de Academia Americana de Psihiatrie a Copilului si Adolescentului, a existat o crestere cu 28,9% a ratelor de sinucidere in randul tinerilor din SUA, concluziile studiului au evidentiat „necesitatea de a folosi cele mai bune practici atunci cand descrie sinuciderea in divertismentul popular si in mass-media. Studiul a fost realizat de cercetatori de la mai multe universitati, spitale si Institutul National de Sanatate Mintala (NIMH), care face parte din National Institutes of Health.
Pentru a va face o idee, numarul deceselor prin sinucidere inregistrate in aprilie 2017 a fost mai mare decat numarul inregistrat intr-o singura luna in perioada de cinci ani examinata de cercetatori. Cand cercetatorii au analizat datele in functie de sex, au descoperit ca cresterea ratei de sinucidere se datoreaza in principal cresterilor semnificative ale sinuciderilor la barbati tineri. Desi ratele de sinucidere in randul femeilor au crescut dupa lansarea programului, cresterea nu a fost semnificativa din punct de vedere statistic.
„Rezultatele acestui studiu ar trebui sa creasca gradul de constientizare a faptului ca tinerii sunt deosebit de vulnerabili in fata mass-media”, a spus autorul studiului Lisa Horowitz, Ph.D., MPH, un om de stiinta clinician cu Programul de cercetare intramural NIMH. „Toate disciplinele, inclusiv mass-media, trebuie sa aiba grija sa fie constructive si serioase cu privire la problemele care se intersecteaza cu crizele de sanatate publica”.
Este 13 Reasons Why un factor care influenteaza rata sinuciderilor?
Pentru a intelege mai bine impactul 13 Reasons Why asupra ratelor de sinucidere, cercetatorii au analizat datele anuale si lunare privind decesele prin sinucidere de la Centers for Disease Control and Prevention. Aceste date au inclus informatii despre decesele persoanelor cu varste cuprinse intre 10 si 64 de ani, care au avut loc intre 1 ianuarie 2013 si 31 decembrie 2017, o perioada de timp care a cuprins perioada de dinainte si de dupa lansarea seriei.
Cercetatorii au examinat daca ratele de sinucidere pentru perioada de dupa publicarea celor 13 motive pentru care au fost mai mari decat s-ar fi asteptat pe baza numarului de sinucideri observat si a tendintelor din anii precedenti. Cercetatorii au descoperit ca ratele de sinucidere in randul copiilor cu varste cuprinse intre 10 si 17 ani au fost semnificativ mai mari in lunile aprilie, iunie si decembrie 2017 decat se astepta pe baza datelor anterioare. Aceasta crestere s-a tradus intr-un numar suplimentar estimat de 195 de decese prin sinucidere intre 1 aprilie 2017 si 31 decembrie 2017.
Rata de sinucideri observata in martie 2017, cu o luna inainte de publicarea lui 13 Reasons Why, a fost, de asemenea, mai mare decat cea estimata. Cercetatorii noteaza ca serialul a fost puternic promovat in luna martie, expunand publicul la premisa si continutul emisiunii prin trailere.
In concluzie…
Desi convingatoare, aceasta cercetare a avut cateva limitari. De exemplu, studiul a folosit un design cvasi-experimental, ceea ce inseamna ca cercetatorii nu pot stabili o legatura cauzala intre publicarea 13 Reasons Why si modificarile observate in ratele de sinucidere. Prin urmare, cercetatorii nu pot exclude posibilitatea ca evenimente sau factori nemasurati sa influenteze ratele de sinucidere in aceasta perioada.