Topul celor mai stresante joburi

Intr-un top al celor mai stresante joburi, realizat de catre portalul CareerCast, cele mai obositoare meserii numite de catre americani sunt cele de militar, pompier sau pilot de avion. Pe langa acestea si responsabilii de relatii publice, fotojurnalistii sau soferii de taxi se confrunta cu probleme la serviciu, din cauza nivelului de stres acumulat. Criteriile luate in calcul atunci cand a fost realizat acest clasament au fost solicitrea psihica, nivelul de risc implicat de job, conditiile de lucru sau durata deadline-urilor.

Pe locul al zecelea in topul celor mai stresante joburi se afla meseria de sofer de taxi. Un astfel de angajat castiga in Statele Unite in jur de 22.000 de dolari anual, adica circa 1850 de dolari pe luna, o suma care pare mare pentru noi, insa in America nu reprezinta cine stie ce. Cu toate ca soferii de taxi din State au posibilitatea sa-si faca singuri programul de lucru, ei sunt deseori victimele violentelor si considera ca jobul lor nu este unul sigur.

Desi multa lume apreciaza meseria de fotojurnalist, se pare ca americanii nu sunt chiar de aceeasi parere. Un astfel de job presupune efectuarea de calatorii in diferite tari ale lumii, cunoasterea unor persoane speciale si importante sau fotografierea unor peisaje de poveste. Cu toate acestea, motivul principal pentru care acest job este considerat extrem de stresant se refera la faptul ca intotdeauna exista deadline-uri care trebuie respectate. De asemenea, fotojurnalistii nu au un program bine stabilit si de aceea pot fi contactati in orice moment in scopuri de serviciu. Mai mult decat atat, vorbim aici si despre competitivitate, intrucat ei trebuie sa caute in permanenta sa obtina intaietatea in detrimentul rivalilor. Venitul mediu anual al unui fotojurnalist in Statele Unite poate ajunge pana la 40.000 de dolari.

Pozitia a opta in clasamentul nostru apartine directorilor generali. Desi cei din America se pot lauda cu salarii foarte mari, de obicei de peste 150.000 de dolari pe an, responsabilitatile uriase care apasa pe umerii lor reprezinta un factor imens de stres. Ei trebuie sa dea raportul actionariatului si raspund direct de foarte multi angajati. Pe langa acestea, directorii generali sunt obligati sa ia decizii foarte importante, cu diferite caractere, lucru care genereaza si mai multa presiune pe umerii lor.

Directorii de relatii publice urmeaza in topul celor mai stresante joburi la americani. Acestia castiga in jur de 90.000 de dolari pe an, insa se confrunta cu o presiune constanta din partea clientilor. In plus, din cauza ca nu au un control solid asupra evenimentelor, ei nu pot sta niciodata linistiti. Mai mult decat atat, multa lume nu stie cu exactitate ce presupune un job in relatii publice si tind sa acorde prea putina importanta profesiei la care facem referire.

Pe locul al saselea in clasamentul nostru se situeaza coordonatorii de evenimente. Acestia castiga, in medie, circa 45.000 de dolari pe an. Cauzele care fac din acest job unul foarte solicitant se refera la presiunea constanta a timpului si a clientilor, dar si presiunea rezultatului final. Totul trebuie sa iasa ca la carte, pentru ca altfel clientii vor fi nemultumiti si nu vor mai apela a doua oara la acel coordonator de evenimente.

La jumatatea topului celor mai stresante joburi se afla meseria de politist. Un om al legii in Statele Unite ajunge la un venit mediu anual de 53.000 de dolari, insa el este expus multor riscuri, unele dintre ele care-i pot chiar periclita viata. Din acest motiv, o mare parte dintre politistii din State aleg o pensionare timpurie. Un avantaj al acestei profesii il reprezinta indemnizatiile mari care sunt acordate, insa numai dupa ani de zile de munca in conditii foarte ridicate de stres si pericol.

Pe locul al patrulea se claseaza generalii de armata, cei care castiga aproape 200.000 de dolari pe an in Statele Unite. Cauza pentru care ei se afla atat de sus in topul celor mai stresante meserii este pentru ca acestia sunt responsabili pentru viata multor oameni, fiind nevoiti sa ia decizii care pot influenta intr-un mod decisiv unele evenimente de o importanta majora. Cu toate astea, majoritatea generalilor de armata sunt oameni cu foarte mare experienta.

Pe podimul celor mai stresante joburi in viziunea americanilor, locul al treilea apartine pilotilor de avion. Ei se pot lauda cu un venit mediu anual de circa 100.000 de dolari, insa problemele cu care acestia se confrunta sunt multiple. In primul rand, au programe prelungite de lucru. Apoi, raspund pentru siguranta pasagerilor. Nu in ultimul rand, pilotii trebuie sa fie capabili sa rezolve orice problema care se poate ivi in legatura cu buna functionalitatea a avionului.

Meseria de pompier se situeaza pe locul al doilea in topul celor mai stresante joburi pentru americani. Pompierii castiga peste 45.000 de dolari anual, insa pericolele la care sunt supusi in timpul oricarei interventii sunt uriase. De aceea, nu oricine alege sa faca acest lucru, pentru ca riscurile meseriei sunt foarte mari.

In fine, pozitia intai in clasamentul nostru apartine militarilor. Acestia au venituri de 35.000 de dolari anual si sunt nevoiti sa-si petreaca o mare parte din timp in diverse misiuni departe de casa si de familie. Conditiile de munca sunt extrem de dificile, atat pe plan fizic, cat si mental.