Inteligenta ecologica, un angajament fata de natura

Una dintre cele mai mari probleme din societatea noastra este impactul enorm asupra mediului pe care il producem ca specie. Stilul nostru de viata actual inseamna ca  epuizam resursele planetei cu salturi si limite . Efectele sunt ca un prevestitor al lucrurilor viitoare. Dar ce putem face pentru a o evita? Unul dintre raspunsurile la aceasta intrebare este sa ne imbunatatim inteligenta ecologica.

Conceptul traditional de inteligenta a evoluat. Astazi este mult mai bogat si acopera mai multe fronturi . Deci, de exemplu, astazi nimeni nu este surprins sa auda termeni precum inteligenta emotionala si sociala. Dar una dintre cele mai recente variante ale acestui concept ar putea fi cheia reducerii impactului nostru asupra mediului.

In acest articol vom vedea exact ce este inteligenta ecologica si cum poate media impactul pe care il producem in mediul nostru. In plus,  vom studia mai multe chei pentru a incepe sa imbunatatim aceasta abilitate prin munca zilnica.

Ce este inteligenta ecologica?

In 2009, Daniel Goleman (autor al unor lucrari cunoscute sub numele de „Inteligenta emotionala”) a propus un nou concept care a capatat de atunci o mare importanta in anumite cercuri ale psihologiei. Vorbim despre inteligenta ecologica; Potrivit acestui autor, ar fi  capacitatea de a intelege impactul pe care actiunile noastre il au asupra mediului .

Astfel, o persoana cu inteligenta ecologica scazuta ar avea o imagine foarte slaba asupra repercusiunilor actiunilor sale asupra mediului inconjurator, precum si o capacitate redusa de a-si varia comportamentul in functie de acestea. Acest lucru te-ar conduce, de exemplu, sa nu reciclezi sau sa cheltuiesti prea multa apa.

Prin urmare, autorul propune sa incepem sa ne gandim mai atent la impactul actiunilor noastre . Potrivit lui, fiecare mic gest conteaza. Astfel, actiuni precum cumpararea de produse ecologice sau imbracaminte realizata cu materiale reciclate pot contribui la reducerea „amprentei noastre ecologice”; acest lucru ar face existenta noastra mai compatibila cu supravietuirea pe termen lung a planetei.

„Reciclarea nu este suficienta. Nici macar cumpararea de hrana biologica. Nici macar schimbarea becurilor sau scoaterea prizelor… Acesti pasi sunt necesari, dar insuficienti, pentru ca ceea ce trebuie cu adevarat schimbat este modul nostru de a gandi. Toate actiunile noastre au un impact asupra mediului: negarea lui este ignoranta”.

Cum se dezvolta inteligenta ecologica

Potrivit lui Goleman, capacitatea noastra de a intelege impactul pe care il avem asupra lumii este slabit. Deoarece suntem cufundati intr-o cultura consumerista care actioneaza ca o cortina,  nu putem vedea cum actiunile noastre afecteaza natura . Acest lucru nu s-a intamplat in secolele trecute, cand oamenii traiau si lucrau la camp. In aceste vremuri, nimeni nu a uitat ca supravietuirea lor depindea de natura.

Problema cu inteligenta ecologica scazuta este dubla. Pe de o parte,  efectele negative pe care le producem asupra planetei cresc vertiginos . Dar este ca, in plus, propria noastra sanatate mintala sufera din cauza lumii artificiale in care traim. Potrivit diverselor studii, cu cat suntem mai deconectati de lumea naturala, cu atat avem tendinta de a suferi mai multe probleme precum anxietatea sau depresia.

Deci, daca doriti sa traiti o viata fericita si durabila,  trebuie sa faceti un efort constient pentru a va imbunatati inteligenta ecologica . Dar cum se realizeaza?

Solutia: deveniti mai constienti

Prima actiune pe care o poti lua pentru a-ti imbunatati inteligenta ecologica este sa aduni cat mai multe informatii despre efectul tau asupra lumii. Din diverse motive,  majoritatea dintre noi nu sunt constienti de impactul asupra mediului al stilului nostru de viata . Nu intelegem cat costa sa producem alimentele pe care le mancam, hainele pe care le cumparam, sa ne intretinem casele sau masinile…

Prin urmare, pentru a dezvolta aceasta abilitate, primul lucru este sa devii mai constient de ceea ce faci. Incearca sa realizezi micile decizii pe care le iei in fiecare zi si modul in care acestea afecteaza lumea si societatea . Te duci la serviciu cu masina sau cu metroul? Cumperi alimente organice sau le iei dintr-un supermarket traditional?

Pur si simplu invatand despre modul in care obiceiurile noastre moderne influenteaza natura si reflectand pe cont propriu,  veti incepe sa va dezvoltati inteligenta ecologica aproape fara sa va dati seama .

Desigur, urmatorul pas este ceva mai dificil. Cu exceptia cazului in care obiceiurile tale sunt deja excelente,  va trebui sa incepi sa le schimbi in altele mai durabile . Aceasta poate fi o meserie care dureaza ani de zile si te obliga sa te reinventezi aproape complet. Cu toate acestea, recompensa este de neegalat: vei putea lasa o lume mai buna pentru ca copiii tai sa se bucure.