Cum sa convertiti partitia MBR in GPT fara a va formata SSD-urile in Windows?

Cate hard disk-uri are sistemul tau? Unu? Trei? Zece? Indiferent de cate unitati ai, toate au nevoie de partitii. Si tabelul de partitii descrie sectiunile unitatii si va ajuta sistemul sa gaseasca fisierele necesare. Dar cum sa convertesti o partitie MBR intr-un GPT fara a pierde date de pe SSD-urile tale in Windows?

Sistemul dvs. Windows utilizeaza o inregistrare de pornire principala (MBR) sau un tabel de partitii GUID (GPT), in functie de varsta, sistemul de operare si firmware-ul sistemului. Uneori este necesar sa comutati intre MBR si GPT, dar pentru a face acest lucru trebuie mai intai sa curatati discul. Utilizarea instrumentelor traditionale precum Windows Disk Management si Command Prompt are ca rezultat pierderea permanenta a datelor (cu exceptia cazului in care faceti o copie de rezerva, desigur!).

Cum se transforma o partitie MBR in GPT

Dar acum exista doua instrumente pe care le puteti folosi pentru a schimba tabelul de partitii in siguranta, fara a pierde date. Si cel mai bine, este extrem de usor. Sa aruncam o privire la modul in care va puteti converti discul MBR in GPT, fara a pierde niciun fragment de date.

Compatibilitate

Nu toate versiunile de Windows ruleaza o unitate partitionata GPT (dupa cum explicam mai departe in acest articol), deoarece multe necesita un sistem bazat pe UEFI. 

Capacitatea dvs. de a utiliza MBR sau GPT va depinde de interfata pe care o accepta sistemul dvs.:

  • Windows 10, 8/8.1, 7 si Vista pe 64 de biti necesita un sistem bazat pe UEFI pentru a rula o unitate GPT.
  • Windows 10 si 8 / 8.1 pe 32 de biti necesita un sistem bazat pe UEFI pentru a rula o unitate GPT.
  • Windows 7 si Windows Vista pe 32 de biti nu pot rula o unitate GPT.
  • Toate versiunile de Windows mentionate pot citi si scrie pe o unitate GPT.

Alte sisteme de operare folosesc si sisteme GPT. De exemplu, Apple foloseste acum GPT in loc de Apple Partition Table (APT). De asemenea, Linux are suport incorporat pentru unitatile GPT.

Cum se convertesc partitia MBR in GPT fara a pierde date de pe SSD-uri in Windows?

GPT este cel mai modern tip de partitie, oferind o recuperare mai buna si mai multa versatilitate in general. Pentru o lunga perioada de timp, conversia unei unitati MBR intr-o unitate GPT a insemnat efectuarea unui format complet ca parte a procesului de conversie. Dar acum exista doua instrumente pe care le puteti folosi pentru a va converti unitatea in siguranta si fara pierderi de date.

Nota: Dupa conversie, nu exista nicio modalitate de a reveni fara a pierde date. Conversia de la MBR la GPT este o transformare unidirectionala. Va rugam sa retineti ca exista o mica sansa ca unitatea dvs. sa se blocheze dupa conversie. Desi aceasta este o sansa foarte mica, se poate intampla si nu suntem responsabili pentru problemele cauzate hardware-ului dvs. daca continuati cu acest tutorial. Pasul de validare din urmatorul tutorial este foarte important.

O ultima verificare trebuie efectuata inainte de a converti discul. Hardware-ul dvs. accepta UEFI? Pentru a face acest lucru, trebuie sa aflati daca computerul dvs. foloseste BIOS sau UEFI.

Cum sa stii daca computerul tau foloseste BIOS sau UEFI

Windows 7 si versiuni anterioare

Deschideti Explorer (tasta Windows + tasta E), navigati la directorul de mai jos si deschideti fisierul setupact.log :

C:WindowsPanthersetupact.log

Fisierul ar trebui sa se deschida in Windows Notepad. Apasati simultan tastele Ctrl + F si cautati urmatoarea fraza:

Callback_BootEnvironmentDetect: Mediul de pornire detectat:

Dupa doua puncte, veti vedea informatiile BIOS sau UEFI. 

Sugestie: Unii oameni au probleme cu noile versiuni de Parallels. Este ca din versiunea 9 programul foloseste doar UEFI. Daca placa de baza foloseste BIOS, incercati sa utilizati o versiune anterioara 9.

Windows 8, 8.1 si 10

Daca OC nu are fisierul setupact.log si utilizati Windows 8, 8.1 sau 10, atunci verificati modul BIOS de msinfo32 .

Apasati simultan tastele Windows + R. In Run, tastati msinfo32 si faceti clic pe „OK”.

Doar cautati in „Mod BIOS” tipul pe care il utilizati, UEFI sau „Legacy”, care ar fi tipul de BIOS.

Cum se transforma partitia MBR in GPT cu EaseUS

Pentru a converti MBR in GPT, puteti utiliza EaseUS Partition Master Professional. Sincer, aceasta este cea mai usoara optiune de conversie, folosind o interfata similara cu ecranul Windows Disk Management. 

Cu toate acestea, software-ul de partitie EaseUS are mai multe optiuni suplimentare pe langa instrumentul Convert MBR to GPT. Pe de alta parte, EaseUS Partition Master Professional costa 162,69 R$ (6x 27,11 R$ fara dobanda), dar puteti face o incercare gratuita.

  1. Descarcati EaseUS Partition Master si instalati-l (Sfat: daca tocmai ati convertit o unitate, obtineti versiunea de proba gratuita).
  2. Deschideti EaseUS Partition Master si asteptati ca unitatile sa se incarce. Localizati unitatea pe care doriti sa o convertiti. Selectati unitatea, faceti clic dreapta si selectati Convertiti MBR in GPT.
  3. Faceti clic pe butonul Aplicati din bara de instrumente. Dupa ce faceti clic pe Aplicare, sistemul dumneavoastra se va reporni. Se va deschide un ecran de operare al EaseUS Partition Master, care arata procesul de conversie in curs. Trebuie sa schimbati firmware-ul pentru a porni in modul UEFI. Dupa ce sistemul reporneste, apasati tasta de intrare BIOS / UEFI. Schimbati tipul de pornire in modul UEFI, spre deosebire de modul vechi sau alt echivalent.

Cum se transforma o partitie MBR in GPT cu MBR2GPT

Instrumentul MBR2GPT de la Microsoft este deja instalat pe sistemul dumneavoastra ca parte a Windows 10 Creators Update. Acesta serveste in principal administratorilor, care trebuie sa implementeze instalatii Windows 10 pe un numar mare de computere. 

Cu toate acestea, il puteti folosi pentru a va converti unitatea MBR in GPT cu un efort minim. Iata cum.

1. verificati numarul discului:

Faceti o cautare in meniul Start „Computer Management”, deschideti si in caseta urmatoare selectati optiunea „Disk Management”.

Gasiti discul pe care doriti sa il convertiti si verificati numarul discului facand clic dreapta pe numarul discului, selectand Proprietati si deschizand volumul. Asigurati-va ca tipul de partitie curent este MBR.

Apasati Windows + X si selectati Command Prompt (Admin) din meniu.

Daca linia de comanda (Admin) nu functioneaza, cautati „cmdo” in meniul Start, faceti clic dreapta pe linia de comanda si selectati Executare ca administrator.

Validati discul pe care doriti sa il convertiti

Tastati mbr2gpt /validate /disk: (introduceti numarul de disc aici) / allowFullOS .

Validarea ar trebui sa dureze doar cateva momente

Daca discul nu indeplineste cerintele de conversie, veti primi un mesaj de eroare. 

Tastati mbr2gpt /convert /disk: introduceti numarul de disc aici] /allowFullOS si apasati Enter pentru a incepe conversia. Conversia este rapida, dureaza doar cateva secunde.

Trebuie sa va schimbati firmware-ul pentru a porni in modul UEFI . Dupa ce sistemul reporneste, apasati tasta de intrare BIOS / UEFI. Schimbati tipul de pornire in modul UEFI, spre deosebire de modul vechi sau alt echivalent.