8 motive pentru care o relatie se destrama

Ultimul lucru la care se gandesc cuplurile este la despartire. Realitatea trista este ca se poate intampla oricui. Mai mult de jumatate din casnicii se destrama si ajung la divort. Cum iti dai seama ca mariajul va supravietui?

Obiceiurile din dormitor, felul in care va certati si cat de des comunicati sunt cu siguranta predictive. Chiar si felul in care porti conversatiile de zi cu zi pot sa prelungeasca relatia. Continua sa citesti urmatoarele motive pentru care relatia se destrama:

1.      Te retragi in timpul certurilor

In 2015 s-a publicat o cercetare facuta de Keith Sanford in care marturiseste ca atunci cand cearta este pe cale sa se intample sa ne retragem usor pentru a evita nefericirea si apatia in relatie. Retragerea in coltisorul propriu este cea mai problematica in relatii. Oamenii tind sa devina defensivi mai ales cand simt ca sunt atacati si este o asociere intre retragere si micsorarea satisfactiei in relatia de cuplu.

2.      Nu sunteti pe aceeasi lungime de unda

Cand Virgil a scris ca dragostea cucereste totul a fost mai clar si mai serios ca niciodata intr-o relatie. Da, dragostea poate sa depaseasca anumite lucruri, daca exista un lucru care nu poate fi impiedicat, este acela de a nu fi pe aceeasi lungime de unda. La finalul zilei tu si partenerul trebuie sa fiti clari in deciziile fundamentale cum ar fi: unde locuiesti, cand si daca vrei sa ai copii, cum sa economisesti sau sa cheltuiesti banii, altfel relatia se va destrama.

3.      Iti tii partenerul cu standard nerealiste

Partenerul tau face tot ce poate, dar ca orice om poate sa esueze si sa faca greseli. Un partener cu adevarat sustinator care isi va trata partenerul ca si cum ar fi cineva perfect, in final va conduce la frustrare. Daca partenerul nu corespunde cu ceva cu care s-a crezut la inceputul relatiei, atunci exista tendinta de a incerca sa il schimbe, fara a intelege ca propriul comportament joaca un rol important. Atunci cand te concentrezi doar pe partener iti va permite sa justifici de ce sunt ei problema.

4.      Iti e teama sa fii singur

Multi oameni evita conflictul si se prefac ca problema in relatia lor nu exista deoarece ei traiesc cu frica de a nu fi singuri. Frica de a nu fi singur inseamna sa accepti orice relatie oricat de nesanatoasa ar fi. Acest fapt este un tipar care impiedica relatiile sa functioneze. Barierele trebuie identificate si intarite. Majoritatea oamenilor apeleaza la siteuri de consiliere si de intalniri matrimoniale pentru a  construi o relatie sau pentru a impiedica teama de a fi singuri.

5.      Te bazezi pe limbajul corpului transmite sentimentele tale

La inceputul unei relatii, cuplurile tind sa fie sincere si deschise in ce privesc sentimentele si emotiile. Dar cum lucrurile progreseaza, multi oameni condamna relatia lor prin asumarea faptului ca citesc limbajul corporal si lasa sa se vada ce au planuit. Daca inainte exista conversatie, acum este tacere, ochi dati peste cap, energie iritabila care devine evaziva si duce la despartire sau cearta. Cu timpul devenim confortabili sau lenesi in parteneriatul nostru, devenim tacuti si astfel comunicarea se opreste pentru ambii parteneri.

6.      Compari relatia ta cu a celorlalti

Cele mai rele lucruri din relatia ta este ca a te compara pe tine cu celalalt si astfel lucrurile se vor inrautati. Sabotezi relatia ta atunci cand a mai ramas ceva de salvat in ea. Comparatia este hotul bucuriei. Concentreaza-te pe relatia ta decat sa invidiezi relatia altora. Iarba este mai verde atunci cand o uzi si nicio relatie nu e lipsita de greseli.

7.       Refuzi sa faci compromisuri

Compromisul nu inseamna sa iti lasi partenerul sa aleaga la ce restaurant mergeti. Intr-o relatie sanatoasa, sa faci un compromisuri inseamna sa faci o alegere constienta care poate fi acceptarea reciproca a ceea ce sunteti. Daca doresti ca relatia ta sa dureze atunci trebuie sa renunti la nevoia de a avea dreptate mereu si de a controla totul.

8.      Nu iti exprimi emotiile la fel ca si partenerul tau

Partenerii de cuplu pot avea emotii diferite sau doar unul dintre ei poate avea emotii puternice. Nu toti isi manifesta emotiile si sentimentele in acelasi timp sau cu aceeasi intensitate. Nepotrivirile in trairea emotiilor pot sa duca chiar la divort, deoarece acel partener care nu raspunde cu aceeasi emotie poate fi considerat insensibil si rece.