Cele 25 de substante si droguri care creeaza dependenta din lume

650 de miliarde de dolari . Aceasta cifra imensa reprezinta profiturile generate in intreaga lume in fiecare an de traficul de droguri, adica de traficul de droguri.

Daca vanzarea acestor substante este responsabila pentru mutarea atat de multi bani, este pentru ca drogurile creeaza extrem de dependenta, ceea ce inseamna ca consumatorii lor sunt prinsi intr-o bucla de dependenta.

Contrar a ceea ce s-ar putea crede, 70% din consumul de droguri are loc in tarile dezvoltate. Sunt alarmant de usor de obtinut si, avand in vedere dependenta pe care o trezesc in corpurile noastre, sunt poate cele mai periculoase substante din lume.

In acest articol vom trece in revista cele mai dependente de droguri si substante din lume , atat ilegale, cat si legale, observand ce efect au asupra organismului nostru si de ce creeaza atat de mult dependenta.

Droguri: cum le definim?

Un drog este, prin definitie, orice substanta de origine vegetala, animala sau sintetica care, dupa ce a fost introdusa in organismul nostru prin diferite cai, are capacitatea de a ne altera sistemul nervos central .

Prin influentarea diferitelor procese din corpul nostru, medicamentele provoaca diferite modificari ale fiziologiei: modificari comportamentale, modificari ale starii de spirit, deficiente ale perceptiei senzoriale, imbunatatirea unor abilitati, experimentarea unor noi senzatii… Drogurile au, prin urmare, o infinitate de efecte la nivelul nostru. corp.

Odata ce organismul a experimentat efectele acestor substante, devine „dependent” de ele si ne cere sa ii dam mai mult. Problema este ca de fiecare data avem nevoie de o doza mai mare pentru a experimenta acelasi lucru, pentru ca organismul se obisnuieste si costa mai mult sa ai acelasi efect ca la inceput.

Acest lucru face ca o dependenta puternica de acest medicament sa fie trezita, pentru ca in cele din urma organismul nostru ajunge sa fie total dependent de efectele sale. Ai nevoie din ce in ce mai mult. Daca nu i-o dam, ne pedepseste cu celebrul „sindrom de sevraj”, o modalitate pe care o are corpul nostru de a ne spune ca vrea sa-i dam in continuare acea substanta.

Cele 25 de droguri cele mai dependente care exista

Exista sute de substante care genereaza o dependenta sau dependenta. Desi drogurile sunt in general asociate cu ceva ilegal, adevarul este ca multe dintre cele mai dependente de substante din lume nu sunt doar legale, ci si acceptate social.

Va prezentam mai jos cele 25 de substante care genereaza cea mai mare dependenta la consumator , tinand cont de faptul ca drogurile, conform definitiei lor, pot fi si substante legale prezente in ziua noastra.

1. Heroina

Heroina este cel mai puternic drog din lume . Pericolul sau se datoreaza dependentei pe care o genereaza, deoarece este de obicei ieftin si efectelor pe care le genereaza asupra organismului.

Fiind fabricata din morfina, atunci cand este consumata ne da o senzatie de euforie instantanee, care dupa un timp lasa consumatorul relaxat si multumit. Cu toate acestea, sindromul de sevraj este deosebit de dureros si traumatizant, ceea ce ii face pe oameni sa se grabeasca sa-l foloseasca din nou.

2.Crack-ul

Crack-ul este un drog extrem de dependent, obtinut prin amestecarea cocainei cu bicarbonat de sodiu . Spre deosebire de cocaina, crack-ul se fumeaza si efectele incep sa se simta in cateva secunde.

Sentimentul pe care il produce este unul de euforie si bunastare. Cu toate acestea, este un drog foarte daunator (mai mult decat cocaina) pentru organism, deoarece consumul lui excesiv este potential fatal.

3. Nicotina

Nicotina este unul dintre cele mai dependente de droguri din lume . De aceea este curios ca este legal in toate tarile lumii.

Este prezent in planta de tutun si este tocmai componenta care face ca fumatul sa creeze dependenta si, prin urmare, atat de dificil de renuntat.

4. Metadona

Metadona este o substanta sintetica conceputa in scopuri medicale pentru a calma durerea sau pentru a depasi dependenta de alte substante.

Are un efect rapid, iar faptul ca este conceput pentru terapii de detoxifiere este ironic, deoarece ajunge sa trezeasca o dependenta de obicei mai mare decat cea pe care o trateaza.

Totusi, efectele sale nu sunt foarte negative pentru organism, asa ca se poate „ierta” ca trezeste o dependenta ridicata.

5. Metamfetamina

Cristalul, cunoscut si sub denumirea de metamfetamina, este un drog extrem de dependent, care atunci cand este consumat produce o mare senzatie de euforie, precum si iluzii de grandoare.

Face ca creierul sa nu mai produca dopamina, astfel incat organismul ajunge sa fie total dependent de consumul acestui medicament pentru a se simti bine.

6. Cocaina

Cocaina creeaza foarte mult dependenta. In ciuda faptului ca este ilegal, este drogul care misca cei mai multi bani din lume . Traficul de droguri se concentreaza aproape exclusiv pe comertul sau.

Succesul sau se datoreaza faptului ca senzatia de euforie pe care o produce este foarte mare, dar nu dureaza mult. Fiind consumata in special in timpul petrecerilor, cocaina genereaza o mare dependenta fizica si psihica.

7. Barbiturice

Barbituricele sunt medicamente care creeaza dependenta, care actioneaza, in acest caz, prin amortirea sistemului nervos . Acestea duc la sedare, relaxare si au putere analgezica deoarece afecteaza neurotransmitatorul GABA.

Ele genereaza o dependenta fizica ridicata daca sunt consumate mai mult de 4 saptamani. In acest moment, sindromul de sevraj este sever, provocand iluzii. In plus, consumul excesiv al acestuia poate provoca leziuni ale ficatului, rinichilor si sistemului circulator.

8. Alcool

Alcoolul este drogul cel mai acceptat social si, in acelasi timp, unul dintre cele mai dependente din lume . Faptul ca consumul lui este bine vazut este ceea ce o face tocmai una dintre cele mai periculoase substante din lume.

Alcoolul, in ciuda faptului ca poate genera un fals sentiment de euforie, este un medicament care provoaca o depresie a sistemului nervos, ceea ce ne face sa pierdem controlul asupra comportamentului.

In timp, dependenta pe care o poate genera este severa, cu un sindrom de sevraj care pune viata in pericol. In plus, consumul sau excesiv are consecinte fatale pentru ficat, pancreas si inima.

9. Benzodiazepina

Benzodiazepina este un medicament foarte dependent de barbiturice, deoarece afecteaza sistemul nervos central provocand sedare si relaxare .

Cunoscut comercial sub diferite denumiri (Lorazepam sau Valium sunt cele mai faimoase), este cel mai utilizat medicament anti-anxietate si stres in medicina. Cu toate acestea, utilizarea sa incepe sa fie controversata din cauza efectelor secundare negative si a dependentei fizice si psihologice puternice pe care o trezeste.

10. Amfetamine

Amfetaminele sunt medicamente care creeaza o dependenta ridicata, care provoaca o accelerare puternica a sistemului nervos , motiv pentru care sunt de obicei consumate pentru a rezista perioade lungi de timp fara a dormi.

Pe langa faptul ca genereaza o senzatie imensa de euforie, amfetaminele devin foarte repede dependenta, ceea ce le transforma in droguri periculoase.

11. Oxicodona

Oxicodona este un analgezic puternic utilizat in mod obisnuit in medicina pentru a calma durerea , in special dupa o interventie chirurgicala.

Cu toate acestea, se dovedeste a fi un drog destul de dependent, care poate afecta diferite organe si tesuturi, in general sistemul digestiv, sistemul circulator si pielea.

12. LSD

Acidul lisergic, cunoscut sub numele de LSD, este un medicament obtinut dintr-un fel de ciuperca care provoaca halucinatii , deci este pentru uz recreational.

Nu este prea daunator pentru organism, desi poate crea o dependenta foarte mare datorita efectelor halucinogene puternice pe care le provoaca.

13. Canabis

Canabisul, cunoscut sub numele de marijuana, este un drog care se obtine din planta de canepa si este format din peste 400 de substante diferite .

Are mai multe efecte psihologice si fizice asupra organismului care provoaca bunastare. Desi nu creeaza dependenta excesiva in sine, atunci cand este amestecat in mod normal cu tutun, poate exista dependenta pe termen lung de nicotina din tutun.

14.GHB

GHB este o molecula produsa in mod natural de corpul nostru si functioneaza ca un neurotransmitator, permitand comunicarea intre neuroni.

Cand este consumat, GHB functioneaza ca un sedativ foarte puternic, determinand corpul nostru sa se trezeasca cu o dependenta puternica.

15. Metilfenidat

Metilfenidatul este un medicament utilizat pentru a trata tulburarea cu deficit de atentie (ADHD) . Prin stimularea sistemului nervos, produce un puternic sentiment de euforie.

Pe langa dependenta pe care o genereaza, are si efecte secundare adverse precum dificultatea de a adormi sau scaderea apetitului.

16. Fenciclidina

Fenciclidina, cunoscuta si sub numele de „praf de inger”, este un medicament halucinogen destul de puternic care a fost creat in laboratoare in anii 1950.

Folosit initial ca analgezic, acum este folosit in scopuri recreative, in special in Statele Unite.

17. Ketamina

Ketamina este un derivat al fenciclidinei care, in ciuda faptului ca este folosit in mod obisnuit in lumea medicinei si a medicinei veterinare, da dependenta.

In plus, are efecte daunatoare asupra organismului si poate provoca chiar insuficienta respiratorie sau stop cardiac.

18. Metaqualona

Metaqualona, ​​cunoscuta si sub numele de Quaaludes, este o substanta cu efecte sedative si hipnotice puternice, care este utilizata in mod obisnuit in scopuri recreative.

19. Cofeina

In lume, se consuma 10.000 de milioane de kilograme de cafea pe an. Acest lucru nu inseamna ca una dintre substantele sale principale, cofeina, nu corespunde definitiei unui medicament .

De fapt, cofeina este o substanta care da dependenta si stimuleaza sistemul nervos. Este ceea ce face ca cafeaua sa ne trezeasca si sa ne faca sa ne simtim plini de energie. Ca orice alt medicament, organismul ne cere din ce in ce mai mult sa simtim efectele.

20.Khat

Khat este o planta tropicala originara din Africa ale carei frunze au proprietati stimulatoare. Utilizarea sa moderata nu are probleme grave de sanatate, desi este o substanta care poate crea dependenta.

21. Morfina

Morfina este un medicament puternic folosit frecvent in lumea medicinei ca analgezic, adica pentru a calma durerea . In ciuda acestui fapt, este in continuare o substanta foarte dependenta pentru cei care o consuma.

22. Buprenorfina

Buprenorfina este un medicament folosit in mod obisnuit pentru a trata dependenta de morfina si heroina, dar creeaza si dependenta.

Similar cu metadona, buprenorfina este un „rau mai mic” pentru a depasi dependenta de alte medicamente care pot duce la probleme de sanatate mai grave. Acest medicament nu are prea multe efecte daunatoare asupra organismului.

23. Ecstasy

Ecstasy, cunoscut si sub numele de MDMA, este un drog halucinogen utilizat pe scara larga in lumea vietii de noapte .

Desi de obicei nu are efecte foarte grave asupra sanatatii, euforia pe care o genereaza devine rapid o dependenta destul de puternica.

24.Popper

Popper-ul este un medicament care se consuma prin inhalare care provoaca o doza de energie si o senzatie de placere. Asimilarea sa rapida face ca efectele sa fie vizibile la cateva momente dupa consum.

Utilizarea sa este larg raspandita in randul tinerilor, deoarece va permite sa ramaneti treaz toata noaptea cu o senzatie constanta de euforie. Cu toate acestea, poate duce rapid la dependenta fizica si psihologica periculoasa.

25. Saruri de baie

Sarurile de baie sunt medicamente care au putin de-a face cu produsele care se pun in cada . Deghizate ca atare, sunt medicamente inhalabile care au efecte halucinogene puternice, precum si sporesc euforia si stimuleaza sistemul nervos.

Dependenta pe care o genereaza este foarte puternica, ceea ce, legat de consecintele fatale pe care le au asupra inimii, le face droguri foarte periculoase pentru organism. De fapt, ele pot fi mortale.