Heaven Dust 2 – Un tribut adus clasicilor survival horror

Genul survival horror a evoluat de-a lungul anilor, adaptandu-se la noi audiente si chiar inovand si explorand mai multe moduri de a surprinde si ingrozi jucatorul. Acum cativa ani am putut incerca un titlu care a cautat sa semene cu clasicii, la inceputurile sale, cu o punere in scena mai austera dar cu mare entuziasm din partea mica a echipei  One Gruel Studio si Indienova.

Au trecut doi ani de la acea lansare si acum gasim prequel-ul sau, care dupa ce a trecut prin PC isi face debutul pe Nintendo Switch aducand tot ce este mai bun din acest joc compatibil si imbunatatindu-l pentru a-l putea juca oriunde si oricand doriti datorita hibridului capabilitatile acestui sistem. Daca Heaven Dust 2 iese in evidenta prin ceva, este sa bea din lucrurile bune pe care le-a oferit predecesorul sau si, in acelasi timp, il imbunatateste, il imbunatateste si adauga si alte mecanici total noi in acelasi timp.

Este inevitabil sa ne amintim inceputurile Resident Evil , desi intr-un mod oarecum diferit, trecand de la camerele fixe la o vedere izometrica cu care sa ne indreptam confortabil personajul prin scenarii. Desigur, daca sunteti in cautarea unor doze mari de actiune si, mai ales, de supravietuire cu o lipsa de resurse, Heaven Dust 2 este titlul potrivit pentru a va impinge abilitatile la limita. Exploreaza scenarii, rezolva puzzle-uri, infrunta sefi sizombi! O multime de zombi!

Un om cu cheia pentru a preveni o apocalipsa zombie

In ceea ce priveste istoria sa, mentionati ca are loc dupa evenimentele petrecute in primul sau capitol si unde vom prelua controlul pe Steve, care este unul dintre supravietuitorii unei hoarde sangeroase de zombi care l-au tinut inchis intr-un conac misterios. Ti se pare ceva? Steve nu este orice persoana, ci una dintre putinele imune la acest virus care transforma oamenii in aceste creaturi insetate si violente.. Dupa aceasta descoperire, el este unul dintre cei mai necesari oameni pentru supravietuirea rasei umane, deoarece poate fi cheia pentru a gasi un leac. Dupa ce a fost pus in criosomn intr-un laborator pentru a studia motivul imunitatii sale, un nou focar al acestui virus zombi il va forta sa se trezeasca din nou pentru a lupta si a ajuta locuitorii planetei.

Dupa cum puteti vedea, influentele episoadelor clasice ale francizei Resident Evil sunt mai mult decat evidente, aducand un omagiu originilor Capcom cu saga. Este adevarat ca au pus carnea pe gratar in ceea ce priveste parcela, desi trebuie sa spunem ca devine serios previzibila in unele ocazii cu putine rasturnari de situatie si surprize. Cu toate acestea, se conformeaza, fara sa se laude mari si il tine cuplat de la inceputul pana la sfarsitul jocului.

Mecanica puzzle-ului, explorare si actiune

Dupa cum am mentionat la inceput, Heaven Dust 2 trece dincolo de incorporarea camerelor fixe si propune o vedere izometrica aeriana cu o buna urmarire a personajului si a tot ceea ce il inconjoara. Acest lucru face posibil ca jucatorul sa se deplaseze confortabil in jurul scenariilor in timp ce rezolva puzzle-uri sau lupta cu inamicii. Puzzle – urile sunt una dintre cheile titlului , propunand mai multe si provocand jucatorul de mai multe ori sa investigheze mecanica, sa foloseasca obiecte specificeca chei pentru a debloca accesul si chiar a interactiona cu obiectele. Acestea au o dificultate care va creste pe masura ce aventura avanseaza, care fara sa devina adevarate provocari care cer maxim, sunt suficient de distractive incat sa merite sa stoarceti nuca de cocos pentru cateva minute.

Mai multa explorare

Pe de alta parte, explorarea este un alt factor cheie, dand multa libertate impreuna cu Steve pentru a investiga scenariile in cautarea de arme si documente care dezvaluie povestea incetul cu incetul . Armele deblocabile, pe langa faptul ca sunt folosite pentru a distruge orice inamic care ne iese in cale, vor fi utile pentru a accesa alte zone. De exemplu, pusca va fi folosita pentru a darama ziduri care ascund diverse secrete in spatele lor.

Sunt foarte utile si pentru lupta, asa ca a avea un arsenal complet format din pistoale, pusti, grenade… si un lung etc. te motiveaza mai mult sa invingi zombi. Lupta este foarte satisfacatoare, cu comenzi agile si simple, pe langa prezenta inamicilor care le vor varia miscarile si modalitatile de a-i invinge. Acest lucru este foarte distractiv si provocator, avand intotdeauna ceva diferit de rezolvat, care poate reprezenta un pericol pentru Steve. Nu trebuie sa uitam ca armele vor fi actualizate constant pe tot parcursul jocului, crescandu-le capacitatea si puterea. Controlul lor este, de asemenea, cu adevarat satisfacator, folosind un stick pentru a muta protagonistul, celalalt pentru a tinti si apoi a trage.

Desigur, in ciuda faptului ca este foarte distractiv sa anihilati zombi, ca un bun joc de supravietuire, trebuie sa tineti cont de faptul ca cantitatile de munitie vor fi limitate, asa ca trebuie sa fii economisitor si precis in loviturile tale. Munitia nu este ceva ce poate fi gasit cu usurinta, asa ca Heaven Dust 2 cere sa fii incordat, sa fii cat mai precis si, in acelasi timp, sa investighezi scenariile in cautarea ei. De asemenea, dusmanii te obliga sa fii in continua miscare, asa ca nu va fi ciudat in unele ocazii sa ai creaturi care arunca acid la distante mari sau zombi care cauta sa te incolteasca.. La aceasta trebuie sa adaugam ciocniri cu sefi finali din anumite zone, ramanand pe aceleasi cai cu lupte care vor dezlantui si mai multa adrenalina si care vor trebui sa-si gaseasca punctul slab pentru a-i invinge.

Izbitoare vizual

In probleme tehnice, un accent deosebit trebuie pus pe stilul pe care dezvoltatorul l-a putut oferi, imbunatatindu-se fata de predecesorul sau. Avem un stil destul de lejer in personaje, cu o estetica oarecum chibi care emana personalitate . Acelasi lucru se poate spune despre inamicii care vor aparea pe tot parcursul aventurii, creaturi autentice si sinistre care au mutat si care nu vor face lucrurile deloc usoare. Totodata, mentionati capacitatea de interactiune pe care o au scenariile, permitandu-va sa descoperiti secrete si sa rezolvati puzzle-uri. Efectele remarcabile ale particulelor, luminilor si umbrelor creeaza un compendiu grafic grozav. O coloana sonora compusa cu teme eficiente de insotire si efecte sonore realiste completeaza tehnica.

Concluziile analizei Heaven Dust 2

Heaven Dust 2 nu este doar un titlu remarcabil, ci este si un adevarat omagiu, atat datorita esteticii sale cele mai evidente, cat si prin clipuri cu care fanii nu vor trece neobservati. Ne-a placut foarte mult mecanica, istoria si lupta, punand prioritate mai presus de toate factorul de supravietuire si deficitul de munitie. Este un joc cu un pret foarte competitiv si cu o durata care, desi pare scurta, este mai mult decat rejucabila. Daca sunteti in cautarea unei alternative la acele clasice survival horror , Heaven Dust 2 va va incanta.