Sarea sau clorura de sodiu este considerata un produs rau sau daunator pentru sanatate. Cu toate acestea, consumul unei cantitati moderate pe zi ar putea fi considerat un comportament sanatos. Un exces in cantitate mare este asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare si cerebrale. Dar daca consumi o cantitate controlata, sarea poate fi o sursa fundamentala de sodiu si iod pentru organism.
Ce este sarea?
Sarea este un mineral cristalin compus din doua elemente, sodiu (Na) si clor (Cl).
Sodiul si clorul sunt esentiale pentru organism, ajutandu-ti creierul si nervii sa trimita impulsuri electrice si sa mentina echilibrul apei celular.
Cea mai mare parte a sarii din lume este obtinuta din minele de sare sau prin evaporarea apei de mare.
Sarea are mai multe intrebuintari, cea mai comuna pentru a aroma alimentele. Sarea este, de asemenea, folosita ca conservant alimentar, deoarece bacteriile au probleme cu cresterea intr-un mediu bogat in sare.
Motivul pentru care sarea este adesea considerata nesanatoasa este ca, in cantitati mari, poate creste tensiunea arteriala. Daca acest lucru continua pentru o perioada lunga de timp, poate provoca un risc mai mare de boli de inima si creier.
Care este cantitatea recomandata de sare pe zi?
OMS stabileste ca pentru ca o persoana sa ramana sanatoasa ar trebui sa consume mai putin de 5 g de persoana pe zi.
Potrivit acestei organizatii, o cantitate echivalenta cu mai putin de 2 g de sodiu pe zi ajuta la prevenirea hipertensiunii arteriale si reduce riscul de boli cardiovasculare si accident vascular cerebral.
Aceasta cantitate include cantitatea totala de sare inclusa in toate alimentele.
Pentru a spune mai simplu, pentru o persoana obisnuita este suficienta o lingurita pe zi.
Pe de alta parte, aportul de sare este asociat cu cantitatea de lichid care se pierde. Cand faci activitate fizica intensa, sau rutine cardio de peste 60 de minute, cantitatea recomandata de sare poate creste cu 10-20%.
Daca dieta ta include alimente precum paine, sunca, branza; Trebuie sa tineti cont de faptul ca acestea au in general un adaos suplimentar de sare in compozitia lor. Chiar si bauturile energizante precum Gatorade, Powerade adauga, de asemenea, sare si electroliti in compozitia lor.
Tipuri de sare – Care este mai buna pentru sanatate?
Astazi, pe piata sunt oferite mai multe tipuri de sare. Cele mai cunoscute tipuri de sare sunt:
- sare de mare
- sare de masa
- sare de Himalaya
- sare aromata
- sare neagra
- sare aromata
- sare cu continut scazut de sodiu
De exemplu, sarea Hyamalaya, cu culoarea sa roz caracteristica, este una dintre cele mai populare in magazinele naturiste.
Cu toate acestea, nu este in intregime corect sa spunem ca acest lucru este mai sanatos sau mai ecologic.
De ce aproape toate tipurile de sare sunt similare din punct de vedere al sanatatii? Alternativa la sarea obisnuita de masa este promovata ca contine de doua ori mai multa cantitate de minerale decat sarea obisnuita.
Totusi, daca trecem la fapte, sumele sunt atat de mici incat dublarea, sau chiar triplarea, nu ar face diferenta. De exemplu, sarea obisnuita ofera 24 mg de calciu la 100 de grame, sarea de Himalaya 45 mg – dar necesarul zilnic de calciu este de 1000 mg.
Pentru a acoperi necesarul de calciu cu sare de Hymalaya, ar trebui sa consumi o cantitate aproximativa de 400 de grame de sare, lucru care ar fi total contraproductiv pentru sanatatea ta.
Pe de alta parte, sarurile cu continut scazut de sodiu, daca sunt indicate pentru scaderea tensiunii arteriale, inlocuiesc sodiul cu alte minerale, cum ar fi potasiul. Organismul poate tolera o cantitate mult mai mare de potasiu fara consecinte asupra sanatatii.
De ce se adauga iod si fluor in plus la sare?
La sare se adauga iodul deoarece in unele regiuni ale lumii populatia nu atinge cantitatea recomandata pe zi cu dieta. Cea mai mare parte a iodului se gaseste in oceane.
Adaosul de iod la sare este extrem de important in populatiile aflate departe de mare; deoarece este foarte dificil sa includa alimente cu iod in dieta.
Iodul este extrem de important pentru sanatatea creierului, precum si pentru buna functionare a sistemului muscular.
Deficienta de iod este una dintre cele mai frecvente din lume, in special la copiii cu venituri mici si la femeile insarcinate.
Avand un nivel scazut de iod, scapa de sub control sistemul hormonal al organismului. Provoaca tot felul de modificari negative ale sanatatii.
Adaugarea unei cantitati de fluor la sare este justificata ca modalitate de prevenire a cariilor dentare; a fost o recomandare a OMS din 2005.
Sarea de masa nu este un produs toxic atata timp cat este folosita in mod responsabil, cel mai important este sa nu depasiti cantitatea.
Romanii o foloseau ca moneda de schimb si o comparau cu aurul. In prezent, reducerea consumului de sare este una dintre principalele recomandari ale nutritionistilor din intreaga lume.Cum a trecut de la a fi atat de apreciat in vremuri stravechi la a fi condamnat astazi?
Ce alimente au cea mai mare sare adaugata?
Majoritatea produselor ultraprocesate, chipsurile, carnatii si mancarurile semipreparate au adaugat sare in exces. Pe langa adherezos, sosul de soia, sosul teriyaki contin o cantitate semnificativa de sare in compozitia sa.
De fapt, in unele tari reglementarile de pe ambalaje sunt modificate pentru a fi mai usor de vazut.
A consuma doua felii de pizza, o portie de chipsuri, 200 de grame de sunca, 10 biscuiti si o cutie de ton este echivalentul cantitatii de sare de care are nevoie o persoana pe zi. Deci un exces din aceste alimente este contraproductiv pentru sanatatea inimii.
In plus, aceste alimente sunt adesea combinate cu MSG sau alti aditivi care imbunatatesc aroma, creand o sinergie de compusi care determina o persoana sa manance mai mult.
Sarea te ingrasa?
Sarea nu contine calorii, asa ca nu se poate spune ca este un produs de ingrasare. Cu toate acestea, consumati mai mult decat cantitatea recomandata pe zi; da un aspect umflat.
Acest lucru se datoreaza faptului ca atunci cand exista o cantitate excesiva de sare in organism, se creeaza o crestere a cantitatii de apa totala retinuta in organism.
Aceasta include orice tip de sare in exces, inclusiv sarea de mare si sarea de Himalaya.
Cantitatea de sare din dieta ketogena
Dieta ketogena este un tip de dieta cu un continut foarte scazut de carbohidrati. Unii oameni il folosesc ca metoda de a pierde in greutate, precum si pentru a regla nivelul de glucoza din organism.
Prin scaderea cantitatii de carbohidrati consumate, organismul incepe sa expulzeze o cantitate mai mare de apa prin urina, acest lucru poate provoca scaderea tensiunii arteriale, ameteli, pierderi de minerale in exces si deshidratare.
Din acest motiv, la inceperea dietei keto, se recomanda o cantitate suplimentara de sare. De obicei, sub forma unei bauturi izotonice combinate cu alte minerale, cunoscute sub numele de bauturi electrolitice.
Concluzie
Cantitatea recomandata de sare pe zi este de 5 g sau mai putin.
Consumul acestei cantitati de sare este asociat cu o sanatate mai buna a inimii si un risc mai mic de accident vascular cerebral.
Exista mai multe tipuri de sare, insa singurele tipuri care pot fi considerate mai sanatoase sunt cele care au un continut scazut de sodiu.
Sarea de mare si sarea de Himalaya au aproximativ aceeasi cantitate de sodiu ca si sarea comuna, iar aportul lor suplimentar de minerale nu face diferenta.