Creaturi si monstri din Bibilie

Biblia poate fi interpretata in foarte multe feluri, in functie de convingerile, specializarea si interesul celor care o citesc. Astfel, poate fi considerata cronica istorica, opera de arta (fiind studiata in mai multe cursuri de literatura universala) sau cuvantul divinitatii. Insa indiferent de perspectiva un lucru poate fi remarcat, mai ales in citirea textului original, netradus: mai multe fiinte supranaturale sunt mentionate atat in Vechiul cat si in Noul Testament, de obicei fiind asociate fie fortelor binelui, fie ale raului. Si indiferent de convingerile si credintele fiecaruia, trebuie recunoascut ca toate creaturile din Biblie sunt cat se poate de fascinante.

Pentru inceput trebuie mentionata una dintre cele mai puternice si pline de simbolism fiinte supranaturale din Scripturi. Este vorba de tetramorfi. Desi nu sunt cunoscuti sub acest nume in Biblie, l-au primit mai tarziu multumita aspectului care imbina caracteristicile a patru fiinte. Ce este interesant este ca acestia, spre deosebire de alte fiinte care ies din normal, apar atat in Vechiul cat si in Noul Testament. Cea mai complexa descriere este din Ezechiel capitolul 1: “Cat despre chipul fetelor lor era asa: inainte, toate aveau o fata de om; la dreapta lor, toate patru aveau cate o fata de leu; la stanga lor, toate patru aveau cate o fata de bou; iar inapoi, toate patru aveau cate o fata de vultur.”. Astfel aceste fiinte au atat caracter uman, cat si cel specific unor animale simbolice, reprezentand puterea, regalitatea dar si divinitatea.

Aceste creaturi din Biblie remarcabile i-au aparut intr-o viziune lui Ezechiel, care le descrie ca pe niste “fapturi vii”, avand pe langa cele patru chipuri si aripi, dar si maini de om. Extrem de agile si rapide, se deplasau intr-un mod deasupra puterii de intelegere a oamenilor, asociindu-li-se lor si niste roti acoperite cu ochi, o imagine extrem de puternica a lui Dumnezeu care le vede pe toate. Aceste fiinte vestesc astfel primirea unui mesaj de la divinitate, animalele componente intalnite fiind si in Apocalipsa lui Ioan, unde sunt la fel, insotitorii lui Dumnezeu si insemne ale puterii. Cele patru chipuri aveau sa fie interpretate mai tarziu ca avataruri ale calitatilor celor patru evanghelisti, Matei fiind reprezentat ca un om inaripat, Marcu precum un leu, Luca precum un bivol, iar Ioan ca un vultur. Mai tarziu, alchimistii se vor folosi de aceleasi animale pentru a reprezenta cele patru elemente: apa, aerul, focul si pamantul.

Poate cel mai cunsocut dintre creaturile din Biblie este Leviatanul, pestele monstruos care l-a inghitit pe profetul Iona, care nu dorise sa respecte cuvantul Domnului. Urcat pe o corabie care il ducea in alt loc decat cel in care i se poruncise sa se duca, va fi inghitit de monstrul urias, sacrificandu-se pentru a-i salva pe ceilalti de pe ambarcatiune, mai ales ca se stia ca fiind cauza furiei marii. Caindu-se si acceptand sa mearga in Ninive unde fusese trimis, Iona va scapa cu viata, leviatanul fiind astfel un simbol al vointei divinitatii. Legendele evreiesti il plaseaza la randul lor printre primele fiinte create, insa ii gasesc si o slabiciune, un mic vierme “kilbit”, care se poate atasa de branhiile pestilor mari, ucigandu-i. Unii cred ca leviathanul nu ar fi nici o balena uriasa, nici un monstru imaginar, aceste creaturi din Biblie fiind nici mai mult nici mai putin decat o reprezentare a puterii marii in sine, ca entitate.

O alta creatura bine cunoscuta, care a inspirat legende si controverse este Behemotul. Acesta este mentionat in cartea lui Iov capitolul 40, insa traducerea romnaeasca a folosit cuvantul “hipopotam”, cuvant inexact. Behemotul este astfel un monstru urias, cu o coada puternica precum un cedru, oasele dure ca fierul, dar care se hranea cu iarba. Acest animal este la randul sau trimis de divinitate pentru a-I arata puterea si maretia, nemaiaparand si in alt capitol, la fel ca alte creaturi din Biblie. Desi e foarte posibil ca referinta sa fie corecta la hipopotam sau poate alt ierbivor masiv, unii considera acest pasaj drept dovada clara a descrierii unui dinozaur, acestia traind laolalta cu oamenii o vreme. Imaginatia unora in mod clar nu are limite.

In final, poate cele mai insapaimantatoare fiinte supranaturale din Scripturi sunt cei doi monstri ai Apocalipsei, care vin sa terorizeze oamenii si asa aflati intr-o stare groaznica in timp ce pamantul se destrama sub picioarle lor. Primul este un monstru al marii, cu 7 capete si 10 coarne (mai tarziu Ioan va declara ca cele 10 coarne erau un simbol pentru 10 conducatori insetati de sange). Acesta va avea guri ca de leu si picioare mari si groase ca de urs, distrugand totul in cale. In fata puterii sale multi oameni i se vor inchina, pierzandu-si astfel mantuirea. Mai tarziu, al doilea monstru va aparea, preluand dupa 42 de de luni puterea de la primul monstru, aceste doua creaturi din Biblie pierzand cele mai multe suflete. Cea de-a doua creatura are doua coarne si poate face sa cada foc din cer. Bineinteles, multi il vor accepta pe monstru ca liderul lor, acesta fiind insemnat si cu faimosul numar 666.

Pe langa aceste fiinte Biblia mai pomeneste si de uriasi, calareti care aduc moartea sau chiar inorogi dupa unele traduceri. Astfel, nu multi pot spune ca nu au avut parte de o lectura fascinanta, indiferent daca o considera parte din credinta lor sau nu. Bineinteles, aceste pasaje nu trebuie luate literal, “cartea cartilor” fiind practic o metafora uriasa de unde fiecare poate despride acel mesaj de care are nevoie.