Cum s-a terminat 13 Reasons Why dupa patru sezoane

Dupa patru ani de povesti traumatizante care au implicat sinuciderea adolescentilor, agresiune sexuala, violenta cu armele, homofobie, abuz de droguri si sanatate mintala, 13 Reasons Why a luat sfarsit, a debutat cu ultimele 10 episoade, oferind inchidere lui Clay Jensen ( Dylan Minnette ) si colegilor sai de clasa — care au fost legati impreuna in primul sezon dupa moartea prin sinucidere a lui Hannah Baker ( Katherine Langford ).

In conformitate cu cele 39 de episoade anterioare, sezonul patru nu s-a sfiit de subiectele fierbinti, inclusiv uciderea unui personaj proeminent care fusese diagnosticat cu SIDA. Iata cum s-a incheiat 13 Reasons Why .

Cine a murit la sfarsitul sezonului patru din 13 Reasons Why ?

Sezonul final din 13 Reasons Why este structurat in jurul inmormantarii unuia dintre personajele serialului, dar abia in final este dezvaluita identitatea decedatului: Justin Foley ( Brandon Flynn ), fratele adoptiv al lui Clay. La sfarsitul episodului noua, dupa ce s-a impacat cu fosta lui iubita Jessica Davis ( Alisha Bao) la balul de absolvire a seniorilor, Justin s-a prabusit. Dupa cum se dezvaluie in finalul seriei, Justin nu numai ca fusese testat pozitiv pentru HIV, dar virusul evoluase spre SIDA. (Justin, care si-a parasit viata acasa abuziva la sfarsitul sezonului unu, a trait pe strada pe tot parcursul sezonului doi; in acel timp, a inceput sa consume heroina si a devenit lucrator sexual.) Dupa o scurta perioada de timp in spital, in cele din urma moare — dar nu inainte de a oferi atat lui Clay cat si Jessicai sansa de a-si lua ramas bun.

Mai tarziu, in timpul inmormantarii sale emotionante, un ministru (interpretat de Phylicia Rashad ) vorbeste cu personajele cheie ale spectacolului si cu publicul in sine pentru a oferi un indemn pentru viitor. „Justin Foley a murit de o boala care de la inceputuri prospera in tacere. Exista o serie de astfel de boli, o serie de boli care se dezvolta atunci cand tacem despre ele. Pentru ca lasam fricile noastre, rusinea, codurile noastre morale intortocheate sa ne tina in tacere, pe masura ce moartea urmareste mai multi copii. Eu zic, destul. Destul de schimb de vina. Destul degete aratatoare. Ajunge sa-i incurci pe cei care raporteaza prejudiciul cu cei care o produc.”

Dar acesta nu este sfarsitul lui Justin in finalul 13 Reasons Why . Dupa ce personajele supravietuitoare absolva, Justin ii apare ca o viziune pentru Clay, ceea ce stabileste revenirea Hannei Baker pentru prima data dupa sezonul doi.

Katherine Langford apare in 13 Reasons Why sezonul patru?

Ea face. In ciuda faptului ca si-a luat ramas bun de la spiritul primei sale iubiri adevarate in timpul sezonului doi, lui Clay i se ofera o ultima sansa de a-si lua ramas bun de la Hannah din Langford, tanara a carei moarte prin sinucidere a legat initial personajele cheie ale serialului. (Cand a murit, Hannah a lasat in urma o cutie cu 13 casete dedicate fiecaruia dintre oamenii care au avut un impact negativ asupra vietii ei.)

„Poti iubi oamenii care au facut prostii rele. Poti ierta oamenii. Chiar si oamenii care te-au ranit cel mai rau”, ii spune spiritul lui Justin lui Clay in finalul seriei. „Cand ierti pe cineva, este mai mult pentru tine decat pentru el.”

In acel moment, Langford apare ca Hannah. Dar ea nu apuca sa spuna un cuvant. In timp ce Clay este pe cale sa se apropie de Ghost Hannah, el este intrerupt de o tanara pe nume Heidi ( Veronica St. Clair ). Perechea are un moment de intalnire dragut, iar publicul este determinat sa creada ca Heidi ar putea fi un potential interes amoros viitor pentru Clay.

Ce se intampla la sfarsitul lui 13 Reasons Why ?

Dupa absolvire, Clay si prietenii lui merg si ingroapa casetele pe care Hannah le-a lasat in urma dupa moartea ei, eliminand efectiv motivul pentru care a existat spectacolul. Pe masura ce casetele sunt ingropate, Jessica se confrunta cu fantoma lui Bryce ( Justin Prentice ), violatorul care a agresat-o sexual atat pe Hannah, cat si pe Jessica. (Bryce a fost ucis in timpul celui de-al treilea sezon din 13 Reasons Why .) In timp ce un Bryce infatisat spune ca simte ca a castigat, chiar si in moarte, Jessica nu este de acord si proclama ca singurul lucru pentru care Bryce era responsabil a fost aducerea acestui grup impreuna in trauma lor. „Trebuie sa ne iubim unul pe altul la sfarsitul tuturor. Ai facut asta”, ii spune ea.

„Deci, asta e ceva?” spune fantoma Bryce ca raspuns.

„Sigur”, raspunde Jessica.

Cu Bryce plecat si casetele ingropate, Clay are o ultima discutie cu Ghost Justin, care dezvaluie ca si-a scris eseul de admitere la facultate despre modul in care Clay si-a schimbat viata in sens pozitiv. Spectacolul se termina cu Clay luandu-si la revedere familiei sale si plecand cu Tony ( Christian Navarro ) intr-o calatorie. Poza finala este cu Clay si Tony stand impreuna in tacere pe scaunul din fata al masinii lui Tony, cu geamurile in jos.