Comparatia sociala, hartuirea online, obsesia pentru anumite idealuri de frumusete… In medie, fetele sunt cele mai afectate de utilizarea abuziva a retelelor de socializare. Asta dezvaluie un studiu.
Anxietate, tulburari de somn, depresie si tulburari de alimentatie (DE)… Potrivit unui studiu recent, retelele de socializare afecteaza mai mult sanatatea mintala a fetelor si sunt cele care arata intr-o masura mai mare aceste tipuri de afectiuni. Cel mai frapant – ca sa nu zic socant – este faptul ca aceste probleme apar intre 11 si 13 ani.
Generatiile tinere sunt mai mult decat adevarati nativi digitali. Baietii si fetele de 10 si 11 ani devin dependenti de telefoane mobile devreme . Aproape fara sa ne dam seama, le oferim o resursa tehnologica puternica, fara sa-i invatam mai intai cum sa o foloseasca bine. Pentru ca aceasta este cheia, aceasta este adevarata problema: utilizarea gresita a acestor dispozitive.
Adultii nu supravegheaza, nu educam intr-un domeniu important pentru dezvoltarea lor sociala, mentala si emotionala. Astazi, avem adolescenti care dorm foarte putin noaptea pentru ca isi petrec acele ore de noapte online.
Efectele unei odihne proaste, adaugate altor factori pe care ii vom analiza acum, afecteaza fetele intr-o masura mai mare. Ne adancim in ea.
Analistii Facebook stiu de zeci de ani ca reteaua de socializare Instagram ar putea avea un impact negativ asupra adolescentelor.
Fetele sufera numeroase experiente de agresiune inca de la o varsta frageda.
Retelele sociale afecteaza mai mult sanatatea mintala a fetelor: factori de risc
Universitatea din Essex si University College London au publicat un studiu in The Lancet. In aceasta lucrare, ei au furnizat dovezi pentru a sustine ipoteza ca retelele sociale afecteaza mai mult sanatatea mintala a fetelor. O investigatie similara a fost efectuata mai tarziu in 2011, cand Instagram a fost achizitionat de Facebook .
Mark Zuckerberg si echipa sa au vrut sa stie ce impact ar putea avea utilizarea acestei retele de socializare asupra populatiei. Datele obtinute au fost tinute secrete pana cand The Wall Street Journal le-a publicat (pentru abonatii sai) in urma cu doar cateva luni. META a avut date care sustin ipoteza ca utilizarea intensiva a Instagram face ca adolescentele sa se simta din ce in ce mai nesigure si nefericite .
In medie, fetele cu varste cuprinse intre 11 si 13 ani petrec mult mai mult timp pe retelele de socializare decat baietii de aceeasi varsta. Acestia tind sa imparta mai mult din timpul lor in jocurile video decat in spatii precum Instagram sau Tik Tok. Cu toate acestea, dupa 14 cifrele sunt egale.
Ele dorm mai putine ore decat este necesar
Academia Americana de Pediatrie stabileste urmatoarele reguli de somn pentru copii si adolescenti:
- Intre 6 si 12 ani, se recomanda sa doarma intre 9 si 12 ore pe zi.
- Intre 13 si 18, intre 8 si 10 ore.
Ei bine, lucrarea The Lancet indica faptul ca fetele cu varste cuprinse intre 11 si 14 ani dorm intre 5 si 7 ore . Si nu o fac pentru ca sunt treji folosind retelele sociale. Acum, o investigatie a Universitatii din Witwatersrand din Africa de Sud si a Centrului pentru Stiinte ale Sanatatii are un impact asupra a ceva relevant.
Neglijam insomnia la adolescenti, deoarece aceasta afectiune este legata de alte probleme, cum ar fi depresia sau inflamatia sistemica.
Fete care „invata” devreme sa-si urasca corpul
Poti „invata” sa-ti urasti propria imagine corporala? Realitatea este ca da. Societatea de astazi continua sa puna accent pe un model de frumusete distorsionat si daunator. Multe fete dezvolta o relatie proasta cu propriul corp inca de la o varsta frageda .
Il resping pentru ca nu se potriveste cu acele modele presupus „normative” care apar in reclama, retele de socializare, cinema etc. Intre 10 si 11 ani deja manifesta nesiguranta corporala, resping un corp care nu a fost inca dezvoltat si vad defecte acolo unde nu exista. La fel, ei initiaza acel comportament de comparatie sociala in care sunt intotdeauna perceputi ca dezavantajati.
Agresiune online
Exista un alt factor care explica de ce retelele sociale afecteaza mai mult sanatatea mintala a fetelor. Fetele sunt cele care sufera hartuirea online intr-o masura mai mare decat baietii.
Cyberbullyingul , adaugat la situatiile de hartuire sexuala online de catre adulti, sunt situatii in care acestia sunt mai vulnerabili. Cu consecintele psihice care decurg din ea.
Cu cat fetele petrec mai multe ore pe retelele de socializare, cu atat simptomele depresive sunt mai intense.
Retelele sociale afecteaza sanatatea mintala a fetelor intre 11 si 13 ani
Psihologii de la Universitatea din Essex si University College din Londra au descoperit ca fetele cu varsta cuprinsa intre 11 si 13 ani au raportat mai multe simptome depresive din cauza utilizarii intense a retelelor sociale . Acum, de la 14 ani, datele dintre baieti si fete sunt deja egale.
Ceea ce declara ambele sexe este ca „se simt putin satisfacute de viata”. Adica concluziile pe care le obtinem din aceasta serie de investigatii sunt mai multe. Primul este ca fetele sub 13 ani sunt mai vulnerabile la fenomene precum comparatia sociala si bullying-ul online. Lipsa somnului este, de asemenea, un indicator de risc pentru descurajare si epuizare.
De la varsta de 14 ani, si daca utilizarea retelelor de socializare ocupa o mare parte din timpul adolescentilor, riscul de anxietate si depresie este acelasi la baieti si la fete. Si ceea ce este cel mai frapant: ei inca nu au inceput sa traiasca si nu gasesc dorinta si sensul sa faca asta…
Tinerii nostri invata sa vada lumea din universul online si din retelele sociale. Acest lucru poate avea efecte negative asupra identitatii si bunastarii tale.
Ce putem face in fata acestei realitati?
Exista un fapt revelator care faciliteaza aceasta munca de cercetare. Se pare ca retelele sociale afecteaza mai mult sanatatea mintala a fetelor atunci cand o folosesc mai mult de cinci ore pe zi . Tot atunci cand se culca cu mobilul. Am putea spune ca aceasta ar putea fi solutia, sa reduca utilizarea acestor aplicatii si sa le impiedice sa aiba dispozitivele pe timp de noapte.
Cu toate acestea, interzicerea si restrictionarea nu este intotdeauna cea mai buna strategie. Cea mai buna optiune este educatia corecta in acel univers digital din care copiii incep sa descopere lumea. Buna utilizare a retelelor sociale implica intotdeauna folosirea lor cat mai putine ore si aplicarea gandirii critice.