Sfaturi pentru prevenirea dependentei emotionale la adolescenti

Prima dragoste este una dintre cele mai intense si mai frumoase experiente ale adolescentei, atata timp cat tinerii sunt capabili sa evite caderea in dependenta emotionala.

Copilul tau se apropie de adolescenta si iti este frica de toate schimbarile, provocarile si provocarile care urmeaza? Cu siguranta una dintre cele mai mari preocupari ale tale este aparitia primelor iubiri si incertitudinea daca vei sti cum sa le faci fata corect. Si este ca, din pacate, dependenta emotionala la adolescenti este o realitate inca foarte prezenta .

Este adevarat ca la nivel social s-au facut progrese mari in promovarea relatiilor egalitare bazate pe respect. Cu toate acestea, sunt inca multi tineri care sufera consecintele acestui mod nesanatos de a iubi. Ca parinti, nu ii putem proteja de toate pericolele, dar ii putem inarma cu o personalitate puternica pentru a ajuta la prevenirea lor .

Cum se manifesta dependenta emotionala la adolescenti?

Dependenta emotionala se manifesta ca o nevoie excesiva de partener, de contact si aprobare. Adolescentul dependent se poate atasa excesiv de partenerul sau, pana la anularea propriei vointe , renuntarea la alte parti ale vietii (cum ar fi prietenia, familia sau studiile) si chiar acceptarea maltratarii.

Cand se stabileste acest tip de relatie, tanarul are nevoie sa reafirme constant dragostea pe care o simte partenerul sau si poate cadea in comportamente nesanatoase de gelozie, posesivitate si pretentii constante. Celalalt devine centrul lumii lui si simpla idee despre absenta lui este sfasietoare .

In general, relatiile amoroase in adolescenta sunt traite cu o intensitate emotionala mare. Din aceasta cauza, poate fi dificil de detectat cand limitele au fost depasite si a cazut o dependenta. Dar, in orice caz, este important sa preveniti inainte ca acest lucru sa se intample .

Cum sa prevenim dependenta emotionala la adolescenti?

Atasament sigur

Se numeste „atasament” fata de legatura care se stabileste intre bebelus si principalele sale figuri de referinta in primii ani de viata. In functie de capacitatea acestor adulti de a raspunde cerintelor copilului, de a-l face sa se simta iubit si protejat, se va crea un atasament sigur sau nesigur . Si, pe baza ei, restul relatiilor minorului se vor construi pe masura ce va creste.

Astfel, una dintre cele mai bune modalitati de a preveni dependenta emotionala la adolescenti este sa ne asiguram ca acestia cresc traind o iubire sanatoasa din partea noastra . Cu toate acestea, daca copilul dumneavoastra a ajuns deja la pubertate si simtiti ca aceasta legatura nu a fost bine stabilita, este important sa cautati ajutor profesionist pentru a repara orice fisuri existente inainte ca acestea sa se reflecte in relatiile voastre.

Stima

Stima de sine este cel mai bun instrument de prevenire a oricarui tip de abuz in relatiile interumane. Un adolescent cu o stima de sine puternica va fi capabil sa-si puna limite si sa se prioritizeze , indiferent cat de mult isi iubeste partenerul. In plus, vei lua decizii mai bune atunci cand alegi un partener sentimental, deoarece vei fi constient de valoarea ta ca persoana. Din acest motiv, lucreaza la construirea unei imagini de sine pozitive in copiii tai inca de cand sunt mici.

Retele de suport

Uneori nu ne este posibil sa facem vreo preventie, deoarece problema este deja in fata noastra. Daca identificati ca copilul dumneavoastra este cufundat intr-o relatie de dependenta emotionala, ar fi foarte pozitiv sa oferiti ajutor profesional pentru a inversa aceasta situatie. Cu toate acestea, tinerii sunt in mod normal inchisi fata de aceasta posibilitate si neaga toxicitatea legaturii lor amoroase.

Prin urmare, unul dintre cele mai bune ajutoare pe care se pot baza este retelele de asistenta. Adica prieteni, familie si rude care raman neconditionat alaturi de tanar, care il alerteaza asupra a ceea ce se intampla si sunt alaturi de el pentru a-i oferi forta si impulsul necesar pentru a iesi din situatia mentionata.

La inceput, eforturile pot parea in zadar, dar acest sprijin va fi crucial pentru ca tanarul sa recunoasca ca nu este singur si ca lumea lui nu se limiteaza la acea persoana.

Ravagiile dependentei emotionale la adolescenti

Prima iubire ne marcheaza pe viata, fie pozitiv, fie negativ. Poate deveni una dintre cele mai placute amintiri sau un adevarat cosmar. Trecerea printr-o relatie de dependenta emotionala in timpul adolescentei poate avea consecinte grave pentru stima de sine si sanatatea mentala si emotionala a unui tanar . Din acest motiv, este esential sa fii vigilent si sa oferi minorului sprijinul si indrumarea de care are nevoie in orice moment.