Ingrijirea si alegerea lentilelor de contact

Fie ca ai o problema de vedere, fie ca vrei doar sa iti schimbi culoarea ochilor din cand in cand, lentilele de contact sunt cea mai buna solutie. Sa vorbim azi despre ingrijirea si alegerea lentilelor de contact!

Pentru cei care sufera de probleme de vedere, lentilele sunt poate cea mai buna solutie. In functie de gravitatea problemei, medicul iti va recomanda lentilele speciale pentru tine, adaptate problemei tale. In acest fel, vei putea scapa de ramele incomode si uneori inestetice ale ochelarilor.

Exista insa mai multe tipuri de lentile de contact, din care iti poti alege ceea ce ti se potriveste cel mai bine.

Lentilele colorate sunt destinate pentru persoanele care vor sa isi schimbe culoarea ochilor. Acestea au o durata de viata variabila, si iti poti cumpara lentile pe care le poti folosi doar de cateva ori sau chiar si 6 luni. Dupa aceasta perioada, lentilele trebuie schimbate, deoarece pot provoca probleme pentru sanatatea ochilor.

Lentilele termoplastic sunt un tip de lentile usor de ingrijit, dar sunt foarte fragile si dure pentru cei care au o anumita sensibilitate la ochi. Au un termen de utilizare mai lung, si de aceea sunt preferate in schimbul lentilelor usor perisabile.

Lentilele hidrogel absorb umezeala si sunt insesizabile atunci cand le porti. Aceste tipuri de lentile nu sunt recomandate persoanelor ce sufera de astigmatism. Acestea sunt probabil si cele mai scumpe, insa investitia merita, mai ales daca le vei purta zilnic.

Ingrijire

Lentilele de contact ar trebui sa vina cu un container special pentru pastrarea acestora. Daca acesta se deterioreaza in timp, poti cumpara oricand altul, iar costul acestuia nu este deloc ridicat. Pe langa container, trebuie sa-ti achizitionezi si o solutie speciala pentru curatarea acestora.

De fiecare data cand iti scoti lentilele, trebuie sa le speli cu solutia respectiva, apoi sa le depozitezi in cutiuta speciala. De asemenea, in cutia unde stau lentilele va trebui sa pui si putina solutie, pentru a preveni uscarea lentilelor atunci cand nu le porti. Solutia din container se schimba dupa fiecare folosire a lentilelor, pentru a distruge bacteriile.

Trebuie sa ai grija sa nu deteriorezi lentilele, mai ales daca ai unghiile lungi. Inainte de a pune mana pe lentile, asigura-te ca te-ai spalat pe maini, pentru a evita infectiile.

Chiar daca la inceput iti va fi greu sa-ti pui lentilele, dupa cateva incercari, vei reusi sa faci asta in doar cateva secunde. In plus, la primele purtari, este posibil sa simti un mic disconfort, insa acesta ar trebui sa dispara in aproximativ 5-10 minute de la aplicarea lentilelor.