Respiratia Ujjayi: beneficii si cum se face

Potrivit expertilor, respiratia ujjayi este similara cu un masaj pentru organele interne. Aduce cu sine beneficii asupra sanatatii fizice si emotionale. 

Ai auzit de respiratia ujjayi ? Este o tehnica sau exercitiu din yoga care poate fi aplicat in orice domeniu al vietii pentru a reduce nivelul de stres .

In general, are multe beneficii pentru sanatate, deoarece conform acestei filozofii creste si distribuie corect energia prin gat. Pentru yoghini este mai bine cunoscut sub numele de respiratia razboinicului .

Ujjayi este sunetul produs de contractia glotei in timp ce inhalati si expirati in aceasta tehnica. Una dintre practicile care o caracterizeaza este aceea ca gura ramane mereu inchisa, asa ca toata munca se face din nas. Trebuie sa stii totul despre respiratia ujjayi !

Importanta respiratiei ujjayi

Stapanirea artei respiratiei ujjayi nu este valabila doar pentru iubitorii de yoga, dar poate fi foarte importanta pentru sanatatea ta daca decideti sa o aplicati zilnic. Mintea si corpul sunt energizate intr-un mod special pentru a atinge echilibrul si a reduce nivelul de stres .

Scoala de yoga online Makaranda Yoga, din Costa Rica, subliniaza ca respiratia ujjayi este una dintre cele mai importante si distinctive ale acestei practici. Poate fi folosit nu numai cu diverse asane (posturi), ci si ca tehnica de sine statatoare, cu multe beneficii fizice si mentale.

Numele sau de respiratie victorioasa se datoreaza faptului ca, in timpul executiei, pieptul se extinde si ia forma unui cuceritor mandru . Ca rezultat, avem sunetul sibilant care rezulta din frecarea mica sau blanda in gat atunci cand facem respiratia ujjayi . Expertii o clasifica drept amintirea rupturii marii pe o plaja.

Stapanirea artei de a inspira si expira va duce la un control mai bun al emotiilor, precum si la cresterea sanatatii pulmonare, care va fi promovata prin exercitii. A-ti lua un minut in timpul zilei pentru a o face ar putea fi benefic.

Yoghinii descriu aceasta tehnica ca si cum ar fi o ruptura de mare pe plaja, metaforic.

Beneficiile respiratiei ujjayi

Dupa cum am mentionat anterior, beneficiile respiratiei ujjayi sunt pentru sanatatea fizica si mentala . Aici le vom impartasi pe cele mai mentionate de experti si, de asemenea, anecdotic, de catre oameni care l-au practicat deja.

Elimina tensiunile

Munca si activitatile zilnice aduc cu ele un nivel ridicat de tensiune care se termina in emotii negative. Cu respiratia ujjayi ai putea accesa o stare interna de liniste .

Tehnicile de relaxare includ diferite tipuri de respiratie. Acestea sunt capabile sa controleze atacurile de anxietate care pot avea loc din diverse motive.

O poti face dimineata sau la sfarsitul zilei; chiar si in aceste doua momente. Totul depinde de cat de confortabil te simti cu rezultatele.

Sanatatea plamanilor

Cu tehnica de respiratie ujjayi  plamanii sunt complet extinsi . Totodata, se realizeaza o imbunatatire a dinamicii respiratorii, datorita exercitiului de inspiratie si expiratie propriu-zis.

Dincolo de beneficiile emotionale sau spirituale, respiratia victorioasa te-ar ajuta sa te bucuri de ceea ce inseamna sa respiri bine. Expansiunea mare care se realizeaza creste distensia muschilor implicati.

Postura mai buna

Cand ati practicat respiratia ujjayi pentru un timp , veti vedea cum postura dvs. legata de coloana vertebrala se va imbunatati. Acest lucru se datoreaza faptului ca, pentru a o face, spatele trebuie sa fie aliniat. Prin urmare, vei lua asta ca pe un obicei. Durerea lombara poate fi redusa.

Beneficiul metabolic

In cele din urma, trebuie sa stiti ca respiratia ujjayi are capacitatea de a imbunatati activitatea metabolica. De ce? Ei bine, pentru ca respiratia cu o tehnica mai buna si mai profunda favorizeaza un schimb mai mare de gaze.

Printre gaze se numara oxigenul, vital pentru procesele de metabolism celular. Fara acest substrat, mai multe dintre reactiile enzimatice interne nu ar putea avea loc.

Cum se practica respiratia ujjayi?

Pentru a stapani arta respiratiei ujjayi , trebuie sa stai cu picioarele incrucisate (in pozitia lotus), punand mainile pe genunchi si incercand sa tii spatele drept.

Amintiti-va ca este o tehnica de relaxare, asa ca trebuie sa o faceti intr-un spatiu linistit , fara intreruperi pentru o perioada considerabila de timp. Apoi faceti urmatoarele:

  1. Inchideti ochii, inspirati si expirati adanc pentru a elibera toata tensiunea.
  2. Contractati glota punand limba in partea din spate a gurii . Veti continua sa mentineti acelasi ritm de respiratie profunda pe care l-ati facut pana acum.
  3. Cand glota ta este contractata, vei incepe sa auzi un zgomot care vine din gat si nu din nas.
  4. Ar trebui sa incercati sa va pastrati glota, limba si gatul la fel pe masura ce inhalati. Stomacul si podeaua pelvina trebuie contractate.

Un lucru pe care trebuie sa-l stii este ca in tehnica ujjayi , cel mai important lucru este sa stapanesti respiratia diafragmatica completa. Ideea este ca reusesti sa expulzi tot aerul din plamani cand expiri si ca nu o faci din nas. Contractia glotei este, de asemenea, un punct relevant, deoarece va va ajuta sa obtineti o stare interna de meditatie.

Este important sa obtineti liniste si singuratate pentru a respira cu aceasta tehnica, deoarece se urmareste o stare de calm.

Practica pentru a imbunatati

Respiratia Ujjayi trebuie practicata timp de 5-10 minute pe zi . Daca doriti, puteti finaliza 4 sau 5 cicluri de aceeasi durata, dar cand ajungeti la 1 minut pentru fiecare.

La inceput poate parea dificil, dar ideea este ca iti mentii nivelul de concentrare si vei vedea cat de putin cate putin vei stapani aceasta arta. Nu uitati sa va controlati respiratia cu diafragma si incercati sa va asigurati ca atat inhalarile, cat si expiratiile au durata stabilita.

Unele studii, asigura ca tehnicile de respiratie yoga au dat rezultate bune la pacientii cu depresie. Asa ca intra in lumea starii meditative si descopera toate aspectele pozitive ale acesteia.