Cum lupta ONU impotriva terorismul?

Terorismul international a devenit un rau de care nicio tara nu poate scapa. Cooperarea internationala este mai necesara ca niciodata pentru a combate aceasta amenintare, iar ONU coordoneaza o strategie comuna pentru a reusi.

Organizatia Natiunilor Unite lucreaza de ani de zile pentru a promova cooperarea intre tarile sale membre in lupta impotriva terorismului. Acest efort a inceput la inceputul secolului, dupa atacurile din 11 septembrie 2001 impotriva Turnurilor Gemene. 9/11 a aratat ca terorismul reprezenta o amenintare internationala, care pana atunci era vazuta mai mult ca o problema interna a anumitor tari. La acel moment nu existau inca mecanisme internationale specifice care sa o rezolve, in ciuda eforturilor Adunarii Generale a ONU.

Rezolutiile Consiliului de Securitate 1368 si 1373 din 2001 au inceput sa schimbe acest lucru, punand bazele sistemului global anti-terorist de astazi. Aceste rezolutii au stabilit ca toate tarile au dreptul de a se apara impotriva atacurilor teroriste si obliga toate tarile sa incrimineze terorismul. Consiliul de Securitate a creat, de asemenea, un Comitet de combatere a terorismului, un organism cheie in coordonarea luptei impotriva terorismului. 

Cinci ani mai tarziu, in 2006, ONU a adoptat o strategie comuna de combatere a terorismului care este inca in vigoare: Strategia globala de combatere a terorismului a Natiunilor Unite. Aceasta strategie se bazeaza pe patru piloni fundamentali: atenuarea conditiilor care duc la raspandirea terorismului; coordoneaza prevenirea si combaterea acestuia; construirea capacitatilor antiteroriste la nivel de stat si imbunatatirea celor ale ONU; si sa se asigure ca legea, drepturile omului si dreptul international umanitar sunt respectate in lupta impotriva terorismului. In plus, atat rezolutiile Consiliului de Securitate, cat si Strategia Globala insista ca terorismul nu ar trebui asociat cu nicio religie, credinta sau etnie. Strategia este revizuita la fiecare doi ani, dar revizuirea din 2020 a fost amanata pentru vara anului 2021 din cauza pandemiei. 

Ultimul mare avans al ONU in politica anti-terorism a avut loc in 2017 sub conducerea lui Antonio Guterres, actualul secretar general, care a promovat o reforma pentru implementarea mai eficienta a Strategiei Globale. In consecinta, Adunarea Generala a adoptat rezolutia 71/291, care a creat Oficiul Natiunilor Unite pentru Lupta impotriva Terorismului. Misiunea sa este de a oferi tarilor membre sprijin si cunostinte pentru combaterea terorismului, avand grija ca aceste masuri sa afecteze cat mai putin persoanele cele mai vulnerabile. Prin intermediul Oficiului, ONU actioneaza ca intermediar intre guverne, organizatii internationale si societatea civila, coordonand lupta impotriva terorismului international.

Pe de o parte, Oficiul conduce implementarea Strategiei Antiterorism agreata de Adunarea Generala, pentru care dispune de instrumente precum Acordul de Coordonare Antiterorism, care reuneste actori statali si nestatali pentru a stabili politici comune. . Oficiul ajuta, de asemenea, guvernele sa-si imbunatateasca capacitatile de combatere a terorismului prin intermediul Centrului de combatere a terorismului, care a dezvoltat numeroase programe de formare pentru personalul din intreaga lume. 

In ciuda faptului ca Strategia de combatere a terorismului a ONU a primit unele critici, intrucat exista riscul ca anumite tari sa instrumentaleze lupta impotriva terorismului pentru a impune reduceri ale libertatilor, dupa crearea Oficiului in 2017, activitatea ONU in aceasta materia s-a imbunatatit. In prezent exista proiecte care folosesc sportul pentru a preveni radicalizarea sau care colaboreaza cu guvernele pentru a detecta rutele de calatorie folosite de radicali si teroristi. Centrul de lupta impotriva terorismului are, de asemenea, diferite programe axate pe controlul frontierelor, combaterea finantarii gruparilor teroriste, securitatea cibernetica, atentia victimelor, cooperarea cu societatea civila, promovarea cooperarii sud-sud, managementul penitenciarului sau promovarea participarii tinerilor.

Pe langa combaterea terorismului, ONU a acordat o atentie tot mai mare victimelor sale in ultimii ani. Adunarea Generala a aprobat in iunie 2019 o rezolutie (73/305) care a cerut tarilor sa consolideze cooperarea internationala si sa dezvolte planuri nationale pentru a ajuta victimele terorismului. Acesta a fost propus de Afganistan si Spania, doua tari puternic afectate de terorism, si a proclamat ziua de 21 august drept Zi internationala de comemorare si omagiu pentru victimele terorismului, care a fost sarbatorita pentru prima data in 2020.