28 de subiecte de expus la clasa sau la o dezbatere

Dezbaterea este una dintre cele mai imbogatitoare activitati existente . Deschidem mintile, imbunatatim abilitatile de comunicare, invatati de la ceilalti, aflam mai multe despre lumea din jurul nostru… Discutati subiecte interesante si discutati cu altii, fie la nivel academic sau profesional, fie chiar intr-un mediu mai relaxat cu prietenii sau familia, este intotdeauna o idee buna.

Dar nu este intotdeauna usor sa gasim o tema care sa incurajeze ascultatorii nostri sa reflecteze si care sa dea nastere unor dezbateri interesante in care se pot apara puncte de vedere diferite, toate perfect valabile atata timp cat sunt date argumente puternice.

Prin urmare, in articolul de astazi aducem o selectie a celor mai bune subiecte despre care sa vorbim pentru a da nastere unor dezbateri imbogatitoare. De la subiecte controversate la cele care starnesc imaginatia publicului nostru.

Ce subiecte interesante pot fi discutate?

Nu conteaza publicului caruia vrei sa te adresezi: copii, adolescenti, adulti… Mai jos veti gasi cu siguranta o tema cu care sa dezbateti si sa conduceti sesiuni in care fiecare invata noi puncte de vedere si dobandeste instrumente pentru a-si apara opiniile. respectuos si motivat.

1. Eutanasierea

Eutanasierea, adica provocarea intentionata a mortii cuiva care in mod evident o solicita pentru ca sufera de o boala incurabila, este, fara indoiala, una dintre cele mai bune dezbateri care pot fi propuse, atat din puncte de vedere diferite, cat si din polemica tematica.

Ar trebui legalizat? Cum putem fi siguri ca pacientul este pe deplin sigur de ceea ce cere? Poate fi aplicat in toate cazurile? Cum ar trebui facut? Cine ar trebui sa provoace moartea persoanei? Incalca Juramantul Hipocratic al medicilor? Fara indoiala, pot fi trase multe subiecte de dezbatere foarte imbogatitoare.

2. Pedeapsa cu moartea

Pedeapsa cu moartea este o alta problema controversata si controversata prin excelenta. Ar trebui legalizat? Cine poate spune ca o persoana „merita sa moara”? Exista cazuri in care poate fi o pedeapsa justa? Unde punem granita dintre infractiunile pedepsei cu moartea si inchisoarea? Incalcam drepturile omului? Fara indoiala, un subiect care da multe de discutat.

3. Testarea pe animale

Experimentarea pe animale este un subiect minunat de dezbatere. Cu totii suntem impotriva ca animalele sa sufere, sa fie inchise si chiar maltratate. Dar experimentarea pe animale, de multe ori, este singura modalitate de a obtine medicamente si alte produse esentiale in fiecare zi. Te-ai descurca fara medicamente care pot salva vieti omenesti pentru ca experimenteaza pe animale? Daca acea viata umana ar fi a mamei tale?

4. Imigratia ilegala

O alta problema dintre cele mai controversate. Ce ar trebui facut in privinta asta? Care sunt cele mai bune masuri? Trebuie sa ne permitem? De ce apare? Ce riscuri are? Ce avantaje are? Intrarea nereglementata a oamenilor intr-o tara este unul dintre subiectele din care se pot trage mai multe dezbateri.

5. Schimbarile climatice

Astazi, schimbarile climatice sunt unul dintre cele mai „fire” subiecte. Puteti discuta despre rolul tarilor, ce ar trebui sa facem individual, consecintele acestuia…

6. Pseudostiinte

Antivaccinele, pamantenii plat, numerologia, hipnoza, homeopatia… Sunt multe pseudostiinte care dau nastere la dezbateri foarte interesante. Puteti dezbate cum denatureaza stiinta, originile ei, implicatiile ei, cum joaca cu frica oamenilor etc.

7. Utilizarea retelelor sociale

In special pentru publicul tanar, utilizarea retelelor sociale este unul dintre cele mai bune subiecte de dezbatere. Puteti vorbi despre beneficiile si dezavantajele sale, la ce pericole suntem expusi, ce impact au asupra relatiilor umane, care va fi viitorul lor…

8. Locuri de munca ale viitorului

A vorbi si a ne aventura sa ne gandim la cum vor fi locurile de munca din viitor este un subiect fantastic de discutie care deschide mintea si stimuleaza imaginatia ascultatorilor nostri. Dronele vor inlocui livratorii? Vor exista firme bazate pe obtinerea apei din atmosfera pentru ca vom trece prin secete? Cu siguranta un subiect bun de vorbit.

9. Tulburari de alimentatie

Alterarile in comportamentul alimentar si mai ales stigmatizarea unor tulburari precum anorexia sau obezitatea este un subiect bun de dezbatere. Puteti vorbi despre cauzele lor, implicatiile lor si modalitatile de a le depasi.

10. Bullying

Mai ales cand publicul nostru este reprezentat de copii si pentru a evita cazurile, a vorbi despre bullying si despre impactul pe care il are asupra vietii celor care sufera de acesta poate fi una dintre cele mai bune modalitati de a creste gradul de constientizare cu privire la importanta de a face bullying sa dispara.

11. Stigmatul sanatatii mintale

De ce spunem fara probleme ca suferim de gastroenterita dar ascundem ca suferim de anxietate, de exemplu? Sanatatea mintala este inconjurata de multe tabuuri. Dezbaterea de ce exista aceasta stigmatizare a sanatatii mintale poate fi una dintre cele mai bune optiuni.

12. Violenta de gen

A vorbi despre stigmatizarea violentei sexiste, cauzele, profilurile persoanelor care o comit, de ce este dificil pentru o persoana sa o raporteze, impactul asupra sanatatii emotionale etc., poate fi, fara indoiala, unul dintre cele mai bune subiecte de discutie.

13. Drepturile femeii

Discutati despre situatia actuala, progresele realizate, ce mai ramane de facut, rolul femeilor in societate, drepturile lor si modul in care acestea au evoluat, modul in care traiesc femeile in tarile mai putin dezvoltate etc., poate fi unul dintre cele mai bune. Optiuni.

14. Consumul de droguri

Drogurile si consumul lor este o alta problema controversata in societate. Ce impact au acestea asupra vietii celor care le consuma? Exista dependenta chiar daca nu exista substanta, cum ar fi jocurile video sau jocurile de noroc? De ce le consuma oamenii?

15. Legalizarea prostitutiei

Unul dintre cele mai controversate subiecte. Si este ca, prin natura ei, exista cei care considera ca prostitutia ar trebui sa fie ilegala si ca pedepsele trebuie inasprite pentru a pune capat ei. Altii, in schimb, cred ca tocmai aceasta ilegalitate ii face pe cei care o exercita sa traiasca in conditii deplorabile de viata si sa fie traficati. Ce este mai bine? Legalizati-l sau pastrati-l ilegal? Fara indoiala, o intrebare care starneste dezbateri.

16. Monogamie si poligamie

Un mare subiect de dezbatere, mai ales in randul tinerilor. Si este ca, in timp ce sunt unii care considera monogamia ca pe o forma de iubire si respect, altii cred ca se bazeaza pe reprimarea libertatii sexuale si pe „obiectivizarea” femeilor. La fel, sunt cei care cred ca poligamia nu poate coexista cu o relatie de dragoste deplina in timp ce sunt cei care afirma ca pot avea relatii perfect sanatoase.

17. Avortul

Avortul este, fara indoiala, unul dintre cele mai controversate subiecte de dezbatere. A vorbi despre legalitatea sa si despre etica care o inconjoara poate fi una dintre cele mai bune optiuni, in special pentru publicul tanar.

18. Religie

A vorbi despre religie, originile ei, daca poate coexista cu stiinta, daca acestea vor ajunge sa dispara, daca se joaca sau nu cu frica oamenilor etc., este, fara indoiala, unul dintre cele mai bune si mai controversate subiecte de dezbatere.

19. Egalitatea sexelor

In societatea de astazi, drepturile sexuale sunt aparate din ce in ce mai mult, mai ales ca urmare a miscarii LGTBIQ. Prin urmare, a discuta despre acest lucru, mai ales daca publicul este tanar si implicat in cauza, poate fi o optiune foarte buna.

20. Dreptul la intimitate

Cu retelele sociale si noile tehnologii, pierdem intimitatea? Suntem controlati in mod constant? Suntem dispusi sa renuntam la confidentialitate in schimbul unei mai mari securitati? Acestea si alte intrebari referitoare la intimitate constituie un mare subiect de discutie.

21. Maternitatea surogat

„Pantecele de inchiriat” dau nastere la nenumarate dezbateri. Este etic? Ar trebui sa fie legal? Ar trebui ca femeia sa fie considerata si mama copilului? Favorizeaza inegalitatile sociale? „Cumparam” o viata? Una dintre cele mai controversate probleme si din care pot fi trase cele mai imbogatitoare dezbateri.

22. La inteligencia artificial

Ne va imbunatati viata? Este sigur? Ce riscuri are? Cum se va schimba lumea? A vorbi despre inteligenta artificiala poate da nastere la multe discutii interesante.

23. Alimente OMG

Sunt in siguranta? Este etic sa le consumi? Este in regula sa manipulezi natura? Vom ajunge sa facem acelasi lucru cu animalele? Alimentele modificate genetic sunt deja o realitate si, fara indoiala, dau nastere la multe dezbateri.

24. Jocuri video

Chiar incita la violenta? Pot provoca dependente? Cate ore pot petrece copiii cu ei? Lumea jocurilor video da nastere multor dezbateri si intalniri imbogatitoare.

25. Bebelusi a la carte

Odata cu aparitia analizei genetice, suntem avertizati ca in cativa ani vom putea avea copii „a la carte”, modificand genele unui fat pentru a imbunatati proprietatile intelectuale si fizice ale viitorului copil. Poate parea ceva care este impotriva naturii, dar chiar nu lucram pentru ca fiul nostru sa aiba o viata mai buna? Sau promovam propriile noastre idei despre eugenie? Este etic? Ce se intampla daca prevenim bolile in acest fel? Fara indoiala, un subiect care da nastere multor dezbateri.

26. Originea Universului

Exista cateva lucruri mai interesante de vorbit despre originea si misterele Universului. Ce a fost inainte de Big Bang? Ce este in afara Universului? Cum a inceput totul? Fara indoiala, o tema care da nastere la multe interpretari si care sporeste imaginatia ascultatorilor nostri.

27. Viitorul umanitatii

Ce se va intampla cu oamenii peste sute si chiar mii de ani? Vom fi disparut? Va mai fi Pamantul locuibil? Am colonizat o alta planeta? Fara indoiala, viitorul nostru ca specie este unul dintre cele mai bune subiecte de expus.

28. Homeopatie

Homeopatia nu se bazeaza pe niciun principiu medical sau farmacologic, dar daca „a crede ca functioneaza” chiar ajuta persoana, poate fi luata in considerare? Sau este doar pseudostiinta fara niciun folos? Homeopatia si presupusele sale beneficii dau nastere la dezbateri foarte imbogatitoare.