Ce ar trebui sa fac cu banii mei in timpul pandemiei de COVID-19?

Ai auzit asta la stiri, de la tatal tau si de la prietenii tai din domeniul bancar: COVID-19 catapulteaza SUA intr-o recesiune economica. Este o perioada tumultuoasa, dar asta nu inseamna ca trebuie sa-ti abordezi finantele orbeste. 

Toata lumea spune ca suntem in pragul unei crize economice. E adevarat?

Mi-am inceput cariera ca analist de cercetare acoperind bursa. Intotdeauna am crezut ca bursa vorbeste cu noi si ne spune ce se intampla, desi uneori este greu de interpretat. Bursa ne spune ca suntem intr-o recesiune, probabil o depresie. Ne spune ca prin faptul ca a scazut atat de mult, atat de repede. A fost cel mai prost primul trimestru din peste 100 de ani si cea mai rapida trecere de la ceea ce numim o piata taur (o piata de valori cu tendinta ascendenta, robusta si puternica) la ceea ce se numeste piata ursoaica, unde coboram cu peste 20 la suta (si noastre piata a scazut cu peste 30 la suta).

Asta inseamna ca este prea tarziu pentru a vinde actiuni?

Intrebarile numarul unu si numarul doi pe care le primim la Ellevest (si se schimba in ordine) este: Ar trebui sa cumpar  si  ar trebui sa vand ? De obicei, raspunsul la ambele este nu. Daca iti urmezi instinctul azi si iesi, probabil ca vei rata revenirea. Revenirea dupa una dintre aceste scaderi tinde sa aiba loc inainte de a fi clar ca iesim din recesiune.

Aceasta idee de  Daca pot vedea ce urmeaza, pot lua masuri?  este gresit. Ceea ce ar trebui sa faceti este ceva numit reechilibrarea portofoliului dvs. (adica cumpararea sau vanzarea de active pentru a mentine nivelul dorit de alocare a activelor sau de risc). Sa presupunem ca ati inceput cu un portofoliu de investitii format din 70% actiuni si 30% obligatiuni, ceea ce este un portofoliu destul de riscant. Cu acest portofoliu, de-a lungul timpului ar trebui sa obtineti profituri mai mari. Din cauza a ceea ce se intampla in bursa, poate ca acum nu mai ai 70-30, esti la 55-45. Poate vrei sa te intorci la 70-30, ceea ce inseamna ca vrei sa cumperi actiuni si sa vinzi obligatiuni. Aceasta reechilibrare inapoi la obiectivul tau te poate forta de fapt sa iei decizii contra-intuitive pe care altfel nu le-ai lua.

Tocmai am inceput sa investesc. Ar trebui sa ma opresc?

As continua, presupunand ca esti intr-o forma financiara buna (ai un fond de urgenta si putine datorii). Nu te uita la soldul tau existent, pentru ca doar te va supara. Investind un procent din fiecare salariu, cumparand actiuni scazute si vanzandu-le la un nivel ridicat, veti face mult mai bine decat daca ati incerca sa ghiciti piata. Chiar si oamenii de la CNBC, care vorbesc atat de increzator cand este momentul potrivit pentru a cumpara si a vinde, de obicei nu se descurca mai bine decat media. Amintiti-va, ne-am revenit din fiecare recesiune din istorie. Daca istoria este un ghid, ne vom recupera si din acesta, chiar daca este accidentat.

Ar trebui sa contribui in continuare la 401K?

Da, presupunand ca iti poti permite. Nu exista nimic anormal din punct de vedere istoric in aceasta scadere a pietei de valori care sa spuna ca nu ne vom recupera.

In fiecare an, fac o contributie la Roth IRA inainte ca impozitele sa fie datorate. Ar trebui sa mai fac asta?

Da, absolut. Cu totii vrem sa facem lucrurile diferit pentru ca ne pare riscant acum. Dar, de fapt, ne vom uita la aceasta perioada de timp peste ani si ne-am dori sa fi investit mai mult, nu mai putin, si sa nu fi incetat sa contribuim la IRA Roth. Vom spune,  trage, ar fi trebuit sa ma dublez si sa ma triplat.

Sunt somer din cauza COVID-19. Ce pot sa fac?

Depinde de circumstantele personale. Veti primi cecul de stimulare de 1200 USD, care va va ajuta. Somajul va fi extins, in special pentru persoanele care nu aveau asigurare de somaj, cum ar fi freelancerii. Dar pentru unii oameni, va insemna totusi cheltuirea prin fondurile dvs. de urgenta. Pentru unii oameni, va insemna, din pacate, acumularea de datorii cu cardul de credit. Daca ti se intampla acele lucruri, nu mai investesti. In schimb, treceti in modul de conservare: trebuie sa va completati fondul de urgenta si sa platiti datoria cardului de credit inainte de a incepe sa investiti din nou.

Ce pasi pot lua pentru a restabili sanatatea financiara?

Stati si faceti o lista cu fiecare zona in care cheltuiti bani si unde puteti incepe sa reduceti. Unii dintre ei evidenti in acest moment ies sa manance si sa calatoreasca. Folositi aceste fonduri pentru a plati datoria cardului de credit. Celalalt lucru pe care le sugeram oamenilor sa il faca in timp ce sunt blocati acasa este ceea ce numim „zambet si apelare”. Suna-ti compania de telefonie mobila pentru a cere o oferta. Suna-ti compania de utilitati. Suna-ti compania de cablu. Scapati de abonamentele inutile, cum ar fi Netflix si Hulu. Suna-ti furnizorul de imprumuturi pentru studenti — platile pentru imprumuturile pentru studenti sunt renuntate pentru cateva luni, asa ca profita de asta. Dar daca le-ati platit la timp, sunati si intrebati-i daca va vor reduce rata dobanzii. Pe cardurile de credit la care ati putea plati dobanzi de 18%, 22%, 25%, transferati soldul pe un card cu sold zero daca puteti si utilizati banii economisiti pentru a plati soldul principal. Nu vei economisi un milion de dolari, dar se aduna pentru a face diferenta.

Toata lumea vorbeste despre un fond de urgenta. Ce fac daca nu am unul si cum pot incepe unul?

Recomandarea noastra a fost intotdeauna sa construim o perioada de trei pana la sase luni de plata (dupa taxe) si sa punem acesti bani intr-un cont de economii asigurat de FDIC (se deschide intr-o fila noua) , (se deschide intr-o fila noua)  , ceea ce inseamna guvernul asigura acei bani. Nu castigi mult din el, dar este asigurat. Daca nu ati construit un fond de urgenta, nu este niciodata prea tarziu sa incepeti unul. Va fi o chestiune despre ceea ce tocmai am vorbit: Pe de alta parte, unde poti reduce cheltuielile?

Daca aveti economii si datorii cu cardul de credit, folositi economiile pentru a va achita datoria. Acest lucru poate fi putin contraintuitiv, dar economiile tale nu te castiga nimic, iar datoria cu cardul de credit te costa mult. Ai putea spune,  stai bine, pe Sallie. Ce se intampla daca am o urgenta?  Daca o faci, atunci iti vei ridica din nou datoria cardului de credit. Unii ma intreaba, ei bine , ce se intampla daca imi anuleaza datoria cardului de credit? Asta nu s-a intamplat niciodata in istorie. Nu se va intampla.

Am facut economii pentru o investitie pe termen scurt… cum ar fi achizitionarea unei case in cinci ani. Ajutor.

Acest obiectiv este destul de scurt si va trebui sa cheltuiti acesti bani in curand, asa ca la Ellevest nu am investi prea mult in bursa. Motivul pentru care nu o facem este din cauza unor astfel de perioade [recesiuni neasteptate]. Mai multe fonduri ar trebui sa fie in obligatiuni sau datorii. In timp ce actiunile sunt proprietatea unei parti a unei companii mai mari, cum ar fi IBM, datoria sau obligatiunile va datoreaza de fapt bani. Datoria tinde sa fie mai putin sexy decat actiunile pentru ca bursa poate creste, dar pentru datorii primesti doar suma pe care ai incredintat-o, cu dobanda. Presupunand ca investitiile tale sunt facute astfel, ar trebui sa fii bine. Ar putea dura 6 luni mai mult pentru a va cumpara casa, dar veti putea in continuare sa o faceti.

In schimb, pentru o investitie pe termen mai lung, cum ar fi pensionarea, ar trebui sa aveti mai multe capitaluri proprii – ceea ce este mai riscant, dar de obicei, in timp, este un randament mai mare.

Ar trebui sa cumpar participatii la Clorox Wipes, STAT?

Daca faci asta, probabil ca ai intarziat. Daca v-ati fi dat seama sa investiti in Clorox Wipes sau Zoom cu saptamani in urma, probabil ca ati fi castigat multi bani. Dar acum toata lumea stie

Alte sfaturi fierbinti?

.Nu, nu, nu, nu, nu, nu tranzactionati Bitcoin. Cealalta intrebare pe care o primim, care este un pic apocalipsa, este: ar trebui sa cumpar aur?  Imi place sa glumesc cu sotul meu si sa-l conving ca este o investitie. Ganditi-va la asta aurul Egiptului antic – inca mai valoreaza aur. Actiunile si obligatiunile Egiptului antic nu valoreaza nimic.

Stai, ar trebui sa ma duc sa-mi cumpar un colier de aur?

Ar trebui sa cumparati aur din doua motive: Unu: este frumos. Doi: tinde sa-si pastreze valoarea. Daca esti o persoana super nervoasa, poti oricand sa cumperi aur.

Cand preziceti ca va incepe redresarea economiei noastre?

M-as astepta la mai multa volatilitate la bursa. Cred ca se va imbunatati inainte de a recunoaste pe deplin ca iesim din recesiune. Nu cred ca vom vedea o recuperare completa, sincer, pana nu vom avea o solutie pentru virus.

Fiecare recesiune se simte mai rau decat toate cele care au aparut inainte, cand esti de fapt in ea. Acesta se simte deosebit de dur pentru ca este vorba despre sanatatea noastra. Dar, din nou, ne-am revenit din recesiune de fiecare data in istorie. De data aceasta, poate dura ceva mai mult, dar spiritul antreprenorial al Statelor Unite ale Americii va iesi la celalalt capat si va conduce bursa si mai sus.