Controversa din spatele casatoriei intre persoanele de acelasi sex

(CNN) – In imaginatia populara, anii 1960 sunt considerati epoca „iubirii libere” si a eliberarii sexuale. Cu toate acestea, in 1967, a fi intr-o relatie homosexuala in Marea Britanie risca sa fie arestat, inchis si umilit public.

Desi homosexualitatea a fost in cele din urma dezincriminata la mijlocul acelui an in Anglia si Tara Galilor — la o luna dupa lansarea albumului Beatles  Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band —, homosexualii din Scotia au trebuit sa astepte pana in 1980 pentru a se bucura de aceeasi heterosexualitate; cei din Irlanda de Nord au facut-o inca doi ani.

Saptamana aceasta, aproape 46 de ani mai tarziu, Camera Comunelor – camera inferioara a parlamentului britanic –  a facut un alt pas decisiv pe drumul de a acorda egalitate absoluta homosexualilor  , votand in favoarea unei legi care sa le acorde dreptul de a se casatori.

Parteneriatele civile, care le-au conferit cuplurilor de acelasi sex drepturi legale echivalente cu cele dintr-o casatorie heterosexuala, sunt permise in Marea Britanie din 2005.

Votul de marti de la Londra a avut loc in timp ce Adunarea Nationala a Frantei a dezbatut o lege sustinuta de guvern pentru legalizarea casatoriilor intre persoane de acelasi sex.

Unul dintre articolele esentiale din legislatia propusa, care redefineste casatoria ca un acord intre doua persoane, indiferent daca sunt sau nu de acelasi sex, a fost aprobat in unanimitate. Asta sugereaza ca proiectul de lege va deveni in cele din urma lege, in ciuda a peste 5.000 de amendamente depuse de oponenti intr-o aparenta incercare de a intarzia procesul. 

In timp ce sustinatorii drepturilor homosexualilor din Londra si Paris au motive sa sarbatoreasca, parlamentarii lor nu sunt inaintea jocului. Casatoria intre persoane de acelasi sex este deja legala in opt tari europene, inclusiv Germania, Tarile de Jos si Spania, precum si in Argentina, Canada, Africa de Sud si unele state din Brazilia.

Intre timp, cauza drepturilor homosexualilor din Statele Unite, unde noua state si Washington DC au legalizat casatoria intre persoane de acelasi sex, a primit  sprijin istoric din partea presedintelui Barack Obama  in al doilea sau discurs inaugural.

„Calatoria noastra nu este completa pana cand fratii si surorile nostri gay nu sunt tratati in mod egal conform legii; daca suntem cu adevarat egali, atunci cu siguranta dragostea pe care o marturisim unul fata de celalalt va trebui sa fie egala”.

Cele mai recente sondaje de opinie din Marea Britanie si Franta indica faptul ca o majoritate solida sustine drepturi egale pentru casatoriile intre persoane de acelasi sex.

Roberta Sklar, purtatoare de cuvant a Comisiei Internationale pentru Drepturile Omului pentru Gay si Lesbiene, a spus ca pare a fi o problema care atrage sentimentele oamenilor.

„Am vazut ca legalizarea egalitatii in casatorie a castigat avant”, a spus Sklar pentru CNN. „Cred ca daca schimbi cuvantul „casatorie” cu cuvantul „dragoste”, vei intelege imediat de ce. Dragostea este o experienta universala si, in multe privinte, casatoria este egala cu iubire, asa ca din punct de vedere sentimental, oamenii au ajuns sa inteleaga dragostea si casatoria in acest fel.”

Acest impuls a generat, de asemenea, o mai mare solidaritate internationala intre grupurile care lupta pentru drepturile homosexualilor, potrivit purtatorului de cuvant al organizatiei altruiste Stonewall, din Marea Britanie.

„Colaboram cu organizatii din intreaga lume pentru a ajuta la combaterea homofobiei si am consiliat activisti din tari precum Croatia si Slovacia, unde speram sa invatam din progresele pe care le-am facut in problema egalitatii in Marea Britanie”.

Wasley a remarcat ca recunoasterea si constientizarea crescanda a principiilor universale ale drepturilor omului prin institutii precum Natiunile Unite si Uniunea Europeana au ajutat, de asemenea, cauza sustinatorilor drepturilor homosexualilor. El s-a referit la Declaratia Universala a Drepturilor Omului a Natiunilor Unite, care recunoaste „drepturile egale si inalienabile ale tuturor membrilor familiei umane”.

Cu toate acestea, activistii avertizeaza ca evolutiile cu privire la problema casatoriei intre persoane de acelasi sex in tarile occidentale pot distrage atentia de la eforturile mai urgente de a garanta drepturile omului de baza pentru barbatii homosexuali in multe parti ale lumii unde homosexualitatea inca exista. este ilegala si homofobia este profunda. inradacinata.

„Cand vorbesc cu colegii mei din acele locuri, ei spun: „Nu ne intereseaza casatoriile gay. Vrem ca drepturile noastre fundamentale ale omului sa fie respectate”. Dreptul la o viata sigura, de a te intalni cu prietenii, de a te exprima deschis. Acestea sunt lucrurile pe care democratiile occidentale le considera de la sine intelese”.

Wasley subliniaza, de asemenea, homofobia ocazionala persistenta din Regatul Unit si se refera la cercetarile Stonewall care indica faptul ca mai mult de jumatate dintre tinerii gay, lesbiene si bisexuali au fost agresati la scoala si ca anul trecut Ministerul de Interne a inregistrat 4.200 de crime homofobe in Anglia si Tara Galilor.

„Au fost progrese mari in ultimii 10 ani, dar in mod clar avem inca probleme serioase. Atata timp cat membrii societatii nu isi depasesc problemele cu homosexualitatea, va fi de lucru”.

Desi activistii pentru drepturile homosexualilor se inspira adesea din strainatate si gasesc o cauza comuna, oponentii lor se mobilizeaza si la nivel international si multi sunt  uniti de credinta religioasa .

In mesajul sau din Ajunul Craciunului, Papa Benedict al XVI-lea i-a indemnat pe catolici sa se opuna casatoriei homosexuale, laudand remarcile opuse ale lui Gilles Bernheim, rabinul-sef al Frantei, care sugereaza o posibila alianta interconfesionala, potrivit multor observatori.

Intre timp, in Marea Britanie, noul Arhiepiscop de Canterbury, Justin Welby, a folosit primul sau discurs public in calitate de lider al comunitatii anglicane globale pentru a reitera preocuparile Bisericii Angliei.

Oponentii casatoriei homosexuale sustin ca argumentul egalitatii aparat de activisti este fals si ca redefinirea notiunii de casatorie intr-un mod mai larg, astfel incat sa transcende uniunea traditionala dintre un barbat si o femeie implica riscuri sociale reale.

„Nimeni nu vrea sa fie vazut ca lobbysti anti-egalitate si pentru drepturile homosexualilor au reusit sa-si formeze argumentul in mod eficient pentru a-l face sa para echivalent cu cel folosit pentru a pune capat sclaviei”.

Ivereigh a spus ca in societatea occidentala, casatoria este inteleasa in mod traditional ca „o institutie conjugala in centrul careia se afla diferenta sexuala”. A permite persoanelor de acelasi sex sa se casatoreasca inseamna degradarea importantei casatoriei, interpretand-o gresit ca o simpla „relatie domestica intre doua persoane””.

El a intrebat, de asemenea, daca sprijinul public pentru casatoriile gay in Marea Britanie si Franta este la fel de puternic pe cat indica sondajele, spunand ca oamenii sunt confuzi. El a spus ca activistii opozitiei din Marea Britanie au fost sprijiniti de colegii lor francezi, care  au iesit in strada in sutele lor de mii pentru a se opune guvernului .

„Nu a existat inca o multime de actiuni internationale coordonate, dar puteti vedea ca incepe sa apara”.

Cu toate acestea, opozitia fata de legislatia privind drepturile homosexualilor tinde sa fie uitata de indata ce o lege este adoptata. El a citat ca exemple dezincriminarea homosexualitatii in 1967 si modificarea unei legi in 2000 prin care varsta legala pentru sexul consensual a fost schimbata la 16 ani, atat pentru heterosexuali, cat si pentru homosexuali. 

„Istoria ne spune ca masurile care promoveaza drepturile homosexualilor inceteaza sa provoace controverse aproape de indata ce sunt adoptate”, 

„Inainte de legislatia din 1967… Gallup a constatat ca mai multi oameni au considerat ca ar trebui sa ramana ilegala. Mai tarziu, mai multi oameni de la toate nivelurile au fost de acord ca nu mai exista intoarcere. Este similar cu ceea ce s-a intamplat cu varsta de consimtamant. In ambele ocazii, oponentii reformelor s-au retras odata ce legea a fost reformata”.