Cea mai simpla mancare de post

Cea mai simpla mancarea de post este mancarea care trebuie sa aiba un singur scop si anume sa tina de foame. Pentru ca la urma urmei, cam acesta este scopul mancarii si trebuie sa mancam suficient cat sa traim si nu sa traim ca sa mancam, asa cum procedeaza cei mai multi dintre romani, ce ajung sa-si cheltuiasca salarii intregi pentru a-si umple frigiderul lunar cu diverse preparate scumpe.

Cea mai simpla mancare de post este cu siguranta mancarea cea mai usor de facut, care nu-ti ocupa timpul, nu trebuie sa stai langa ea si nici macar nu trebuie sa te stresezi ca se va arde. Aici cu siguranta intra mai multe preparate si daca nu aveti idei, nici o problema, pentru ca ele vin din plin din partea oamenilor cu imaginatie. Ganditi-va doar la alimentul de baza din timpul postului si anume cartoful! Din acesta se pot face o serie intreaga de combinatii si cu atat mai mult cu cat sunt si simple si in cinci minute poti sa jonglezi in bucatarie si sa ai si burtica plina.

Incepem cu cartofii natur, adica simplii cartofi fierti, care de regula au o cu totul alta intrebuintare si anume aceea de a fi garnitura la diverse preparate din carne. Desi tot romanul stie ca cea mai proasta combinatie este cea de cartofi cu carne, el continua sa o foloseasca. Dar postul poate fi un prilej si de curatare a organismului. In mod normal, cartofii natur se fac si cu putina sunculita taraneasca si se calesc oarecum, daca putem spune asa. Reteta originala este: se curata cartofii si se taie cuburi, se pun la fiert, apoi se scot. Intr-o tigaie cu putin ulei, calesti moderat sunculita taraneasca si apoi amesteci in ulei si cartofii, punand putina ceapa si putin marar deasupra sau o cantitate mai mica de patrunjel verde maruntit.

Retetele de post precum cea mai simpla reteta de post totodata sunt cu siguranta facute in trei miscari: curati cartofii, ii tai cubulete si ii pui la fiert. Ii scoti din apa si apoi adaugi putin marar uscat sau verde, maruntit deasupra si totul este excelent. Daca doresti poti sa ii consumi cu ciuperci, insa acestea implica un proces putin mai complicat. Ciupercile pot fi preparate in diverse moduri, iar aici poti opta pentru o tocanita, care oricum se face la fel de rapid, pentru ciuperci la cuptor ori pentru ciuperci fripte in tigaie. Tocana de ciuperci se face cu ceapa calita, morcov calit, bulion de rosii, toate amestecate, ciupercile calite putin inainte, iar apoi amestecate cu sosul. Puteti adauga si putin usturoi dupa plac, iar sare si piper dupa gust. Ciupercile se folosesc fie proaspete, fie cele de la conserva. Cert e ca si aceasta este una dintre cele mai simple retete de post.

Daca doresti ciuperci fripte in tigaie, atunci totul e si mai simplu. Aici sunt indicate ciupercile proaspete, folosite intregi dupa ce sunt curatate si spalate. Atentie! Nu puneti mult ulei, deoarece vor iesi foarte unsuroase, folositi doar un strop, indicat cel de masline, iar pe masura ce ciupercile il absorb, atunci puteti sa mai adaugati cate un pic.

Si ca sa ramanem in aceeasi atmosfera de cea mai simpla mancare de post, nu trebuie sa uitam in ultimul rand de preparatele de baza din cartofi si anume cartofii prajiti. Acestia se pot consuma si cu mujdei de usturoi si sunt preferati atunci cand graba este mare. Pot fi consumati cu salata de varza. Oamenii in general ii consuma si cu paine, pentru ca asa-i romanul, la orice masa consuma paine din belsug, desi cartofii prajiti sunt destul de toxici si asa. Dar subiectul principal nu este mancarea sanatoasa in acest context. Cartofii natur sunt mult mai simplu de preparat si mult mai sanatosi.

Atunci cand tii post nu te gandesti neaparat la mancaruri sofisticate, mai ales pentru ca postul este dat atat pentru curatirea trupului, cat si pentru curatirea sufletului, iar asta inseamna ca poti sa folosesti chiar si numai legume fierte. Asadar, cea mai simpla mancare de post poate sa fie cu siguranta si salata de legume fierte, sau impropriu spus salata, avand in vedere ca ea se consuma si separat. Puteti fierbe morcov, postarnac, telina si cartofi si le consumati cu sare, exact ca legumele fierte pentru salata de beuf. Atunci cand sunt fierbinti, puteti adauga deasupra cateva felii de cascaval vegetal si sa le lasati putin sa il topeasca. O alta reteta simpla de post este si cea de cartofi copti la cuptor. Ca sa mananci cartofi copti nu trebuie neaparat sa ai soba, ci poti sa incingi si cuptorul de la aragaz bine apoi sa pui cartofii in coaja pe o tava si ii lasi pana se fac bine. Poti sa-i mai incerci cu furculita din cand in cand ca sa vezi daca sunt gata. Apoi se curata si se mananca cu sare.

Sally Bradley