Cum sa pictezi sticla cu efect ceramic

Picteaza bucati de sticla si ofera-le un „efect ceramic” uimitor

Un proiect de bricolaj original si decorativ cu care vei da o viata noua vazelor si sticlelor

Vaze de sticla, vaze inalte si zvelte, sticle pe care vrei sa le refolosesti… Orice bucata de sticla iti va veni la indemana pentru acest proiect de bricolaj. Veti putea oferi tuturor acestor obiecte o a doua sansa decorativa. Cheia este sa transformi paharul in lut copt: o sarcina foarte usoara cu rezultate surprinzatoare.

Cum sa pictezi pe suprafete de sticla

Vopsirea sticlei nu este intotdeauna o sarcina usoara. Este o suprafata neporoasa, ceea ce face dificila aderenta corecta a vopselei. De aceea este important sa alegeti bine produsele si sa aveti cateva notiuni de baza despre tratarea acestui material. Iata cateva trucuri simple care te vor ajuta.

  • Ori de cate ori trebuie sa vopsiti o bucata de sticla, asigurati-va ca este curata si fara grasime inainte de a incepe lucrarea. Pentru a face acest lucru, pur si simplu spalati-l cu apa si sapun si lasati-l sa se usuce complet.
  • Alege bine produsele pe care urmeaza sa le folosesti. Exista diferite vopsele specifice pentru sticla, desi puteti folosi vopsea acrilica pentru a obtine un efect mat. Puteti imbunatati aderenta sticlei aplicand in prealabil un grund pentru sticla. Acest lucru nu este intotdeauna necesar. Vopseaua cu creta sau vopsea cu creta, de exemplu, adera fara probleme.

Transforma sticla in ceramica: materialele de care ai nevoie

Aduna toate bucatile de sticla pe care le ai prin casa pentru a le vopsi, atata timp cat iti place forma lor sau au marimea potrivita. Daca incepi chiar acum sa salvezi toate acele recipiente din sticla de care nu mai ai nevoie, in scurt timp vei avea un grup bun pentru a incepe sa experimentezi aceasta tehnica. Pe langa obiectele din sticla pe care urmeaza sa le transformati in „ceramice”, veti avea nevoie de urmatoarele materiale:

  • Picturi acrilice. Folositi culori moi precum cele ale argilei ars: alb de os, teracota, maro, portocaliu etc.
  • Perii plate de diferite dimensiuni
  • Praf de copt sau bicarbonat de sodiu

O tehnica versatila

Primul lucru pe care trebuie sa-l stii este ca aceasta tehnica de vopsire nu este potrivita doar pentru recipientele din sticla, ci poate fi realizata si pe piese din alte materiale, precum faianta. Este, de exemplu, o idee grozava sa schimbi complet aspectul unei vaze care nu-ti mai place si sa-i dai un nou aspect.

Secretul tehnicii este de a face vopseaua mult mai groasa ca textura, lucru care se realizeaza prin adaugarea de praf de copt sau bicarbonat de sodiu. Vopseaua acrilica transformata cu drojdie sau bicarbonat ne va ajuta sa obtinem un finisaj complet mat pe sticla, perfect pentru a imita aspectul de teracota sau lut copt.

La alegerea culorilor, poti amesteca vopselele (atat timp cat sunt toate acrilice sau pe baza de apa) pentru a obtine nuantele de care ai nevoie: teracota, ocru, maro, roscat, portocaliu etc. Cheia este sa incerci pana obtii culori similare cu argila. Stiti deja ca poate avea multe nuante diferite.

S-o facem

PASUL 1. Primul pas este amestecarea vopselei acrilice cu drojdie sau bicarbonat de sodiu. Daca adaugati drojdie, va fi suficient sa puneti o cantitate mica. In cateva secunde vei vedea cum vopseaua incepe sa bolboroseasca si se intareste si capata mai multa consistenta.

PASUL 2. Daca preferati sa utilizati bicarbonat de sodiu, va trebui sa adaugati mult mai mult pentru a obtine acelasi rezultat, aproape la fel ca vopseaua. Adaugati putin cate putin bicarbonatul si amestecati pana obtineti un amestec omogen.

PASUL 3. Incepeti sa pictati borcanul de sticla cu o perie plata de dimensiunea potrivita, periand orizontal si vertical. Veti vedea ca textura groasa a vopselei acopera complet suprafata de sticla. Lasati sa se usuce aproximativ doua ore inainte de a da al doilea strat.

Un singur sfat: acoperiti foarte bine vopseaua in timp ce asteptati ca piesa sa se usuce pentru a nu se deteriora.

PASUL 4. Desi acoperirea vopselei este foarte buna, merita sa aplicati un al doilea strat pentru a elimina eventualele linii transparente care ar fi ramas pe sticla. Deoarece este un material neporos, ofera o aderenta redusa la vopsea. Acordati o atentie deosebita cand vopsiti gura oalei. Daca este posibil, introduceti pensula pentru a vopsi interiorul. Deci efectul va fi mai real.

Un sfat: Daca regreti sau nu iti place efectul obtinut, poti reveni punand oala sub apa fierbinte pentru a indeparta vopseaua.

Idee de decor: Dupa ce ti-ai pictat piesele de sticla si le-ai transformat in vase de lut, poti crea un set cat mai decorativ in orice colt al casei tale. Asezati-le singure sau decorati-le cu flori sau ramuri uscate pe care le gasiti pe camp.