Galactorea: ce este si de ce se intampla?

Corpul uman este conceput pentru numeroase functii care ii permit sa supravietuiasca in lumea din jurul nostru, dar si sa se adapteze la schimbarile care se vor produce in el in functie de ocazie. Prin urmare, atunci cand o femeie ramane insarcinata, sanii ei incep sa creeze laptele care va servi drept hrana pentru copilul nenascut. Desi unele femei pot avea probleme in producerea acestui lapte, medicina a avansat suficient pentru a putea gasi o modalitate alternativa de hranire a nou-nascutului, astfel incat acesta sa poata creste sanatos si puternic, asa cum ar putea la fel de bine consumand lapte din sanul mamei.

Cu toate acestea, exista un fenomen numit galactoree in timpul caruia femeile, si chiar unii barbati, pot incepe sa genereze acest lapte matern expulzat prin sani chiar si atunci cand nu sunt insarcinate. Acest lucru se intampla din diferite motive si tratamentul acestuia va depinde de pacient si de conditiile fizice sau psihice in care se afla in acel moment.

Ce este galactorea

Galactorea este secretia de lapte matern prin glandele mamare odata ce bebelusul a terminat de alaptat, de obicei intre sase si douasprezece luni. Desi unele mame continua sa-si hraneasca bebelusii cu lapte matern si dupa aceste luni, galactorea se identifica printr-o secretie involuntara a acestui lichid, lucru care se poate intampla mai frecvent acelor femei care au fost mame de mai multe ori.

Faptul de a suferi de galactoree poate face ca hainele tale sa se pateze in jurul sanilor si acest lucru se intampla intr-o maniera necontrolata, astfel incat femeia se poate simti incomoda de mai multe ori cand se trezeste brusc patata. Din acest motiv, pe piata exista diferite tipuri de tampoane care pot fi plasate in interiorul sutienului sau pe mamelon astfel incat laptele care este secretat de galactoree sa fie colectat in ele si sa nu pateze hainele femeii afectate.

Galactorea poate fi insotita de multe alte simptome, asa ca este important ca femeia care sufera de ea sa mearga cat mai curand la medicul de familie pentru a stabili daca sufera cu adevarat de acest fenomen, sau daca este altul care ar trebui identificat. si tratate in consecinta cat mai curand posibil.

Unele dintre celelalte simptome care pot insoti secretia laptelui matern sunt: ​​dureri de cap mai mult sau mai putin intense, modificari hormonale precum modificari ale aparitiei sau fluxului menstruatiei sau aspect crescut al parului facial si corporal, schimbari bruste ale temperaturii corpului sau sensibilitate mai mare la modificari. la temperatura in general sau nevoia de a merge constant la baie pentru a face pipi si dorinta de a bea apa in mod constant.

S-ar putea sa sufar de galactoree. Ce fac?

Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa vedeti cat mai curand un profesionist din domeniul sanatatii. Aceasta persoana va va putea adresa intrebarile si testele necesare pentru a determina daca suferiti cu adevarat de acest fenomen. Trebuie sa tineti cont de faptul ca galactorea este cauzata de obicei de o tulburare hormonala, asa ca acesta este unul dintre motivele pentru care barbatii pot suferi si de pe urma secretiei de lapte din glandele mamare, chiar daca nu pot ramane insarcinate.

Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa vedeti cat mai curand un profesionist din domeniul sanatatii.

Un alt motiv pentru care poate aparea galactorea se datoreaza consumului de anumite medicamente, deci acesta este un lucru pe care profesionistul din sanatate ar trebui sa-l studieze si sa determine ce alternative la acest medicament au pentru a evita aceasta secretie de lichid si celelalte efecte ale galactoreei in persoana afectata. Alte boli pot fi direct legate de secretia de lichid de catre glandele mamare, desi nu ti-ai putea imagina anterior, precum disfunctia rinichilor sau ciroza hepatica, de aceea este atat de important ca medicul sa fie cel care te examineaza bine si poate determina ce a cauzat acest fenomen in corpul tau.

Fiind o alterare a hormonilor, in cele mai multe cazuri, femeile care sufera de ovar polichistic, au hipertiroidism, au trecut prin mai multe nasteri sau sufera de multi nervi si stres au mai multe sanse sa aiba un dezechilibru al acestor hormoni si pot dezvolta galactoree. In cazul barbatilor, aceasta schimbare hormonala brusca impreuna cu o alterare nervoasa pot provoca aceeasi secretie mamara ca si in cazul femeilor. Pentru amandoua, tratamentul trebuie aplicat dupa un timp, intrucat uneori se cauta sa astepte pentru a vedea daca aceasta segregare dispare in mod natural. Daca nu este cazul, medicul poate sfatui un anumit medicament, pentru a echilibra hormonii daca este cazul sau pentru a trata boala specifica care este suferita,