Ce se intampla daca inoti in piscina in timpul unei furtuni

Te-a scos vreodata salvamarul din piscina pentru ca se pregatea o furtuna? Va veti intreba de ce se intampla acest lucru chiar si in orasul unde exista paratrasnet si alte elemente care pot interfera cu fulgerele in timpul unei furtuni, asa cum va puteti imagina ca este pentru propria dumneavoastra siguranta.

Sa vedem ce s-ar putea intampla daca faci o baie in piscina in timpul unei furtuni.

Este periculos sa inoti in piscina in timpul unei furtuni?

Nu este neobisnuit sa apara furtuni vara, asa ca daca va bucurati de o zi la piscina, la mare sau la lac, cel mai sigur este sa stati departe de apa si sa luati anumite masuri de precautie. Desi multi oameni inca il ignora, furtuna este o amenintare reala pentru inotatori. 

Cu siguranta ca scaldat intr-o piscina daca a inceput o furtuna electrica este un risc pe care nu trebuie sa-l asumi, deoarece daca fulgerul loveste apa, acesta conduce curentul electric prin apa. Cu alte cuvinte: in caz de fulger, sarcina electrica se raspandeste in toate directiile in piscina, punand viata omului in pericol. In acest fel, toti scaldatorii din piscina sunt expusi unui risc care pune viata in pericol. 

Desi fulgerul loveste de obicei in punctele inalte si, intr-un oras, exista cladiri cu paratrasnet, se mai poate intampla ca fulgerul sa nu gaseasca niciun punct inalt si sa loveasca direct pe apa sau pe capul inotatorului care iese din apa.

Nu sta nici in apropierea piscinei tale: umbrelele, gardurile piscinei, dusurile sau alte obiecte metalice pot atrage si ele fulgere, asa ca cel mai bine este sa stai departe de aceste elemente.

Ar trebui sa stiti chiar ca furtuna electrica poate fi sau nu insotita de ploaie, dar daca aduce apa cu ea, de obicei este incarcata de poluare. Toate impuritatile care ajung in piscina dvs. in timpul ploii pot face apa tulbure sau verzuie, asa ca este recomandat sa o acoperiti in timpul furtunii. 

In orice caz, desi conform expertilor, probabilitatea ca un eveniment de acest tip sa aiba loc intr-o piscina urbana este foarte, foarte mica, mai exista o posibilitate si chiar trebuie sa te gandesti ca exista si piscine pe acoperis. Din acest motiv, salvamarii vor recomanda parasirea imediata a apei cat dureaza furtuna. De fapt, este o masura care se ia de obicei de mai multe ori in timpul sezonului estival deoarece pot aparea furtuni electrice de vara.

Ce se intampla daca fulgerul loveste apa sau inotatorul

Ganditi-va la temperatura medie a fulgerului ca fiind de aproximativ 20.000 ° C (36.000 ° F). Adica, de peste 2000 de ori electricitatea pe care o folosesti pentru masina ta de spalat vase.

Daca un inotator nu iese din apa in timpul unei furtuni si este lovit de fulgere, corpul sau va fi afectat de socuri electrice violente, ar putea suferi convulsii, pierderea cunostintei sau soc, paralizie partiala sau stop cardiac, ceea ce ar duce ulterior. la inec.in apa.

In Spania, in fiecare an mor 10 pana la 15 persoane din cauza fulgerelor, in Marea Britanie intre 30 si 50 de persoane sunt lovite de trasnet in fiecare an, dintre care intre 5 si 10% sunt fatale. Mortalitatea in Franta este intre 15 si 20 de persoane, iar in Statele Unite ajunge la 60 de decese pe an. Majoritatea dintre ei mor din cauza stopului cardiorespirator. 

S-ar putea sa va intrebati de ce fulgerul poate ucide un inotator in apa, dar nu si pestele. Ei bine, majoritatea curentilor electrici curg orizontal si nu vertical. De fapt, atunci cand fulgerul loveste apa, curentul electric este distribuit in principal pe suprafata acesteia si nu spre adancime.

Ce sa faci daca este o furtuna pe plaja

Cand se apropie o furtuna, iesiti din apa la timp si ajungeti imediat intr-un loc sigur. Acelasi lucru este valabil si daca petreceti o zi la un lac sau un rau. Si este ca, in natura, inotatorul este singurul obiect care iese din apa si, prin urmare, devine o potentiala tinta a fulgerului. Poate fi interesant sa te scufunzi in mare sau in lac in timpul unei furtuni, dar arunca-l pentru siguranta ta. 

Dar, pe langa iesirea din apa, trebuie sa tineti cont de alte masuri de siguranta:  

– In cazul in care nu gasesti un loc unde sa te refugiezi, stai departe de toate obiectele electrice si metalice din jurul tau, cum ar fi umbrele, dusuri sau scari de piscina si, de asemenea, tine la distanta obiectele personale metalice, inclusiv telefonul mobil. Ele trebuie sa fie la cel putin douazeci de metri distanta de locul in care va aflati. Daca sunteti in camping, tineti la distanta obiectele care pot fi metalice, evitati stalpii metalici de corturi si tineti cat mai departe posibil obiecte precum umbrele, motociclete, biciclete, sarma ghimpata sau crose de golf.

-Genuieste-te si incearca sa faci din corpul tau o minge. Stai cat mai aproape de sol, cu mainile pe genunchi si cu capul intre ele. Nu va intindeti pe pamant si incercati sa atingeti doar solul cu picioarele. Cand observi ca parul se ridica pe cap, vine, intra in aceasta pozitie de urgenta pentru a te proteja.

– Gasiti un loc moderat sigur, de preferinta departe de copaci, stalpi sau antene electrice. 

-Daca ai masina in apropiere, intra in masina, daca fulgerul o loveste, se va extinde pe metalul masinii inainte de a ajunge la pamant, prin cauciucurile din cauciuc. Va face efectul unei cutii Faraday si in interior vei fi in siguranta.

– Curentul de fulger poate fi transmis cu usurinta intre doua sau mai multe persoane prin pamant. Pentru a evita sa te pui in pericol, se recomanda ca persoanele care calatoresc in grup sa stea la aproximativ trei metri una de cealalta.