Tinga si quesadilla cu cartofi

Sunt un mare fan al fritanga mexicana, in special pambazos, sopes si tostadas, dar mancarea sanatoasa nu se impaca bine cu ideea de litri si litri de ulei. Asadar, am modificat foarte mult asta si alegem optiuni mai bune si la fel de delicioase, cum ar fi tacos crocante cu ulei de cocos, umplute cu legume, tlacoyos si sopes prajite fara carne si aceasta quesadilla cu porumb care se prajeste dar in mai putin ulei de cocos si am adaugat seminte de chia la masa pentru beneficii suplimentare si ulei de cocos in loc de delicioasa untura care infunda arterelor.

De asemenea, umplutura joaca un rol important pentru a o face mai sanatoasa: puteti adauga la orice seminte de chia, spanac tocat super fin sau morcovi maruntiti. In acest caz le-am umplut cu tinga de pui bio si pentru sotul meu am adaugat branza Oaxaca (branza topita cu fir) si am facut si un cartof cu umplutura de spanac si ceapa.

Cel mai important lucru este ca masa este nixtamalizada, deoarece in multe tortilleria se adauga faina in loc de porumb nixtamal pur. L-am cumparat pe al meu din City Market si am optat pentru varianta albastra care nu are absolut nicio diferenta cu cea galbena, dar imi place culoarea.

Sotul meu si munchkin 1 au fost putin sceptici pentru ca fritanga este doar atat, prajita, dar le-a placut gramada de quesadilla si noi am fost fericiti. A doua zi dimineata cei mici au luat mai mult la micul dejun.

Am servit-o cu salata verde din livada #1 si sos chipotle pentru noi si pentru cei mici sos de rosii verde fara chili.

INGREDIENTE

20 de quesadilla de marime medie

1 ½ kg aluat de tortilla nixtamalizat

3 linguri de seminte de chia

1/3 cana ulei de cocos topit

INGREDIENTE

500 gr piept de pui bio, fiert si tocat

4 rosii tocate

½ cana ceapa feliata

¼ cana bulion organic de pui

½ lingurita de chipotle tocat

Sare si piper dupa gust

INSTRUCTIUNI

  1. Se amesteca rosiile cu bulion, chipotle si se asezoneaza
  2. Intr-o tigaie se caleste ceapa in putin ulei de cocos
  3. Adaugati pui si gatiti timp de 3 minute
  4. Adaugati rosiile amestecate si gatiti pana cand tinga se usuca
  5. rezerva

Cartofi si spanac

INGREDIENTE

2 cartofi medii, decojiti, fierti si piureati

1 cana spanac tocat marunt

¼ cana ceapa tocata marunt

Sare si piper dupa gust

INSTRUCTIUNI

  1. Intr-o tigaie prajiti ceapa in putin ulei de cocos
  2. Adaugati spanacul si gatiti pana se ofileste
  3. Adaugati cartofii si amestecati
  4. Asezonati cu sare si piper
  5. rezerva

INSTRUCTIUNI DE QUESADILLA

  1. Framantati masa cu chia si adaugati ulei de cocos putin cate putin pana la o consistenta adecvata (nu poate fi prea moale pentru ca se sparg la prajit)
  2. Faceti tortilla si umpleti 10 cu tinga si 10 cu cartofi
  3. Inchideti quesadilla
  4. Se prajeste in suficient ulei de nuca de cocos sau de avocado (sa nu fie prajit, sa se intinda pentru a gati tortilla)
  5. Pat quesadilla cu prosoape de hartie pentru a indeparta excesul de ulei
  6. Serviti cu salata verde, branza si salsa