Bunele maniere la masa

Lingurița pentru desert se afla deasupra furculiței speciale pentru tort, ambele așezate orizontal, deasupra farfuriei – lingurița cu coada orientata spre dreapta, furculița spre stanga. Ele se vor aduce impreuna cu farfuria pentru desert, nu se gasesc așezate de la inceput pe masa. Ce facem cu ele? Cand folosim furculița? Dar lingurița? Le putem oare folosi pe amandoua in același timp? Totul depinde de felul desertului cu care suntem serviți.

Daca sunt deserturi cu consistența moale, de exemplu crema de zahar ars, vom folosi lingurița. Pentru afine, zmeura sau alte elemente decorative vom folosi furculița.

Placintele, prajiturile cu blat pufos sau clatitele (simple ori sub forma unui tort) sunt adesea servite cu inghețata. Le putem manca cu lingurița sau cu furculița. Putem folosi și ambele ustensile: cu lingurița vom taia bucata de placinta și o vom impinge pe furculița alaturi de puțina inghețata. La fel vom proceda cu compoturile și cu deserturile cu o consistența mai tare, cum ar fi tortul bezea sau cu eclerurile și tartele.

Inghețata din cupa se va manca cu lingurița. Manierat ar fi sa nu sorbiți inghețata topita care ramane pe fundul cupei. Inghețata la cornet se va manca așa cum o primiți. Avem totuși un sfat practic: infașurați cornetul intr-un șervețel.

La aniversari, zile onomastice, nunți sau botezuri desertul obișnuit este tortul cu straturi insiropate de blat și crema. Pe farfurie vom primi o felie triunghiulara, in poziția in care a fost taiata și desprinsa din tort. Primul lucru pe care trebuie sa il facem este sa culcam felia intr-o parte cu ajutorul furculiței sau linguriței pentru desert – la alegere. Sau puteți folosi orice ustensila a mai ramas pe masa. Daca nu mai este niciuna, va puteți descurca cu degetele.

Daca sunteți la masa și veți fi serviți cu brioșe, acestea se vor taia in jumatate – orizontal sau vertical – la alegere, apoi jumatațile se vor unge pe rand cu unt, folosind cuțitul special. Nu uitați ca in timp ce faceți aceasta operațiune brioșa (la fel ca o felie de paine sau chifla) se ține pe farfuria speciala pentru unt. Apoi puteți pune gem, dulceața, miere sau jeleu.

Un desert foarte “fashionable” astazi sunt the cupcakes. Au o dimensiune prea mare pentru a mușca din ele, iar crema de deasupra ni se va lipi de nas. Pentru a le manca in mod corect, intai vom desface hartia in care sunt coapte. Apoi cu ambele maini vom secționa partea de blat pufos la aproximativ jumatate. Partea de jos se va pune peste crema și ornamente (daca exista). Am format astfel un sandwich din care vom putea mușca cu incredere.

Un alt desert “fashionable” sunt les macarons. Deși la prima vedere s-ar manca dintr-o inghițitura, pentru a savura un macaron este nevoie de 3 pași simpli. Il vom ține intre degetul aratator și degetul mare (nu ridicați degetul mic in aer, da?). Pasul doi: vom mușca o jumatate, iar pasul trei, cand micul și savurosul nostru desert se va termina, ne va conduce cu gandul la… urmatorul macaron.