Ce este hiperextensia genunchiului?

La copiii mai mari si la adulti, hiperextensia genunchiului poate provoca o ruptura a unui ligament al genunchiului, in special a ligamentului incrucisat anterior.

Hiperextensia genunchiului este o leziune care apare atunci cand aceasta articulatie trebuie sa se extinda inapoi dincolo de intervalul normal de miscare. Cand se intampla acest lucru, se pune mult stres asupra structurilor genunchiului si a spatelui genunchiului.

Aceasta ranire poate fi suferita de oricine, deoarece este de obicei cauzata de caderea grava dupa un salt. Cu toate acestea, este de obicei mai frecventa la persoanele care fac sport. Leziunea poate afecta ligamentele, cartilajele si alte structuri care contribuie la stabilitatea articulatiilor.

De asemenea, este de mentionat ca la copiii mici, aceasta afectiune poate determina desprinderea unei bucati din osul principal daca ligamentele sunt intinse prea mult. Acest lucru se datoreaza faptului ca oamenii la varste mai mici au oase mai moi, deoarece se afla intr-o perioada de crestere.

In ceea ce priveste copiii mai mari si adultii, hiperextensia genunchiului poate provoca o ruptura a unui ligament al genunchiului, in special a ligamentului incrucisat anterior.

Cauzele hiperextensiei genunchiului

Hiperextensia genunchiului apare atunci cand articulatia este supusa unui stres foarte mare din cauza unei lovituri directe sau a fortelor generate intr-o miscare proasta.

Hiperextensia genunchiului este de obicei rezultatul unei lovituri directe la genunchi sau al fortelor generate in timpul franarii puternice. Pe scurt, printre cele mai frecvente cauze care produc de obicei aceasta leziune sunt:

  • Impingeti femurul sau rotula pe tibie si exercitarea unui stres in exces pe unul sau mai multe dintre ligamentele majore din articulatie.
  • Un impact neasteptat in partea din fata a genunchiului, care va provoca miscarea inapoi a articulatiei. Se intampla de obicei in situatii fizice traumatizante.

Care sunt simptomele produse de aceasta leziune?

Cand apare aceasta leziune, genunchiul, dupa cum stim deja, se indoaie excesiv, producand umflaturi, dureri si leziuni tisulare. In cazurile cele mai severe, atat ligamentele incrucisate anterior, cat si cele posterioare pot fi ranite . In plus, ligamentele incrucisate sunt adesea rupte in acest tip de leziune.

In functie de gradul de vatamare, simptomele vor varia. Acestea vor depinde si de persoana si de forta genunchiului fiecaruia. Cu toate acestea, pacientii, indiferent de gradul de vatamare, dezvolta de obicei o serie de simptome comune, cum ar fi:

  • Stabilitate redusa a genunchiului : Cand vatamarea este usoara, este foarte posibil ca genunchiul sa-si piarda stabilitatea si pacientul sa aiba sentimentul ca articulatia va esua.
  • Durere: Ca aproape toate leziunile fizice, hiperextensia genunchiului provoaca durere localizata. Aceasta durere va afecta o zona sau alta in functie de ligamentul pe care il afecteaza.
  • Pierderea mobilitatii : dupa aceasta leziune, mobilitatea articulatiei poate fi, de asemenea, modificata. Cauza acestui lucru poate proveni din umflarea declansata.
  • Edem si umflare : odata ce a aparut leziunea, umflarea poate aparea imediat sau poate dura putin mai mult, dar apare intotdeauna. In plus, este normal sa se formeze edem si vanatai in jurul articulatiei, deoarece este modul de raspuns al organismului atunci cand exista tesuturi lezate.

Diagnosticul de hiperextensie a genunchiului

Diagnosticul de hiperextensie a genunchiului se pune dupa identificarea simptomelor leziunii. Testele imagistice pot ajuta la determinarea unor leziuni mai grave ale tesuturilor moi.

La diagnosticarea acestei leziuni, este important sa se identifice o serie de simptome caracteristice . Dupa cum stim deja, poate provoca leziuni grave ligamentelor majore ale genunchiului. Imagistica poate ajuta, de asemenea, sa determinati daca a avut loc o leziune mai grava a tesuturilor moi. Totusi, printre semnele care apar, daca a existat o leziune grava a ligamentului, gasim:

  • In momentul extinderii genunchiului, apare ca o clipa.
  • Piciorul ranit nu este capabil sa suporte greutatea.
  • Umflarea care apare.
  • Articulatia se umfla si degaja caldura si roseata din cauza sangerarii interne.

In concluzie, hiperextensia genunchiului este o leziune a acestei articulatii care apare atunci cand este extinsa inapoi dincolo de limita ei . In consecinta, ligamentele pot fi rupte, ceea ce duce la o perioada lunga de recuperare. Daca apare aceasta leziune, mergeti imediat la medic pentru a trata problema cat mai curand posibil si pentru a promova tratamentul si recuperarea.