Creatura mistica, Mokele-Mbembe

Cele mai vechi rapoarte in legatura cu o creatura necunoscuta, vazuta in raul Congo din Africa, sunt din anul 1776, cand au fost descoperite urme ciudate de gheare pe malurile raului. Prima aparitie cunoscuta a creaturii a fost raportata de un barbat numit Abbot Proyart, in mlastina Likouala din Congo. Numele “Mokele-Mbembe”, tradus din Lingala, limba folosita de populatia indigena din bazinul Congo, inseamna “cel ce opreste cursul raurilor”. Creatura este descrisa ca avand marimea unui elefant, cu pielea neteda de culoare gri-maroniu, picioare mari cu 3 gheare, un gat lung si flexibil si o coada la fel de lunga.

Inarmati cu aceste descrieri ale indigenilor, primii oameni oameni care s-au aventurat in a face cercetari despre Mokele-Mbembe, au ajuns la concluzia ca acesta este un Sauropod, un dinozaur crezut disparut de milioane de ani. N-a trecut mult timp pana ca exploratorii sa inceapa cautarile acestei creaturi in Congo. In 1932, criptozoologistul american Ivan T. Sanderson, a condus o expeditie in bazinul Congo, in cautarea lui Mokele-Mbembe. Chiar de la inceput a dat peste niste urme foarte mari, asemanatoare cu ale unui hipopotam, in zona Africii Centrale, unde nu se stia de existenta vreunei populatii de hipopotami. In timpul aceleiasi expeditii, in timp ce mergea cu barca pe raul Congo, in apropiere de tabara sa, Sanderson sustine ca a vazut ceva in apa, mult mai mare decat un hipopotam. Desi animalul pe care il vazuse Sanderson nu a mai iesit la suprafata apei dupa aceea, el a fost convins ca vazuse creatura numita Mokele-Mbembe.

Ghizii lui Sanderson, care traisera in zona unde se gaseste si creatura timp de multe generatii, i-au spus lui Sanderson ca a fost norocos ca a vazut-o si a scapat cu viata. Desi se crede ca acest animal este in principal ierbivor, hranindu-se in principal cu plante molombo ce se gasesc pe malurile raului, acei ghizi stiau foarte bine ca o intalnire cu creatura avea de obicei ca rezultat distrugerea barcii si uneori pierderi de vieti omenesti. In mai multe ocazii, triburile indigene au spus exploratorilor povesti despre vanatori si pescari, care au ajuns pe teritoriul lui Mokele-Mbembe, unde barcile acestora erau rasturnate, iar ocupantii erau tinuti sub apele involburate de coada puternica a animalului. Trupurile fara viata ale acestor bieti indigeni, erau gasite apoi pe malurile raului, si aveau coastele rupte, insa niciun fel de muscatura, semn ca intr-adevar animalul este vegetarian.

O legenda locala de prin 1930 spune ca, intr-o zi, pigmeii au construit o bariera din busteni, care sa impiedice creatura sa patrunda in lacul Tele. Astfel pigmeii puteau sa pescuiasca in siguranta. Dupa cum spune legenda, doua dintre aceste creaturi, nemultumite de actiunea pigmeilor, au incercat sa distruga bariera. Pigmeii au atacat la randul lor creaturile, reusind sa omoare cu o sulita una dintre ele. Dupa ce au omorat-o, acestia au gatit si mancat creatura. Se spune ca cei care au mancat din carnea acelei creaturi, au murit la scurt timp, ori din cauza otravirii, ori din cauze presupuse naturale. Se pare ca odata cu acest incident au inceput mistificarea si atribuirea de puteri magice creaturii.

Probabil cea mai credibila marturie a unei aparitii a creaturii dateaza din aprilie 1983, din timpul unei expeditii pe lacul Tele, condusa de zoologul Marcellin Agnaga. In timpul acestei expeditii, Agnana sustine ca atat el cat si echipa sa au vazut creatura ridicandu-si capul si gatul din apa chiar in fata lor. Conform spuselor lui Agnaga, creatura avea un cap ingust de culoare rosiatica, ochi mari reptilieni si un nas subtire. Desi acesta era convins de mostenirea reptiliana a animalului, insista ca ce a vazut el nu a fost un piton, crocodil, sau o testoasa de apa dulce.

Un alt cercetator, pe nume Roy Mackal, profesor de zoologie la Universitatea din Chicago, a condus 2 expeditii in bazinul Congo pentru a cauta creatura, una in 1980 si una in 1981. Desi nu a intalnit-o niciodata, acesta a cules destule informatii importante, printre care si faptul ca principala sa sursa de hrana este un tip de planta agatatoare. In 1985 si 1992, exploratorul britanic Bill Gibbons a adaugat si mai multe rapoarte legate de aparitiile creaturii printre localnici.

Expeditiile pentru gasirea lui Mokele-Mbembe s-au concentrat in principal pe zona cunoscuta acum sub numele de Republica Democrata Congo, insa aparitii ale unor creaturi asemanatoare au fost raportate si in alte natiuni ca: Republica Africa Centrala, Guineea Ecuatoriala, Gabon si Camerun. Datorita instabilitatii politice din regiunea Congo, o organizatie cunoscuta sub numele de Cryptosafari, a decis sa-si conduca cercetarile, nu in zona mlastinii Likouala si lacului Tele, cum au facur cei dinaintea lor, ci in zone izolate din Camerun, unde fusesera semnalate aparitii ale creaturii de catre misionari, de-a lungul timpului.

In 2001, Cryptosfari a format o echipa de exploratori din care facea parte si Bill Gibbons, si a pornit spre Camerun in cautarea creaturii. Foarte curand, a devenit clar ca acea creatura raportata de catre misionari in Camerun, nu era aceeasi cu cea din Congo. Cand acestia au aratat pigmeilor un desen al unui Sauropod, pigmeii nu s-au aratat impresionati si nu au dat semne ca recunosc animalul, insa cand li s-a aratat un desen al unui Brachiosaur si al unui Diplodocus, pigmeii au devenit foarte agitati. Acest fapt poate sugera ca exista mai mult de o creatura preistorica ce traieste in Africa. Expeditiile ce au ca scop dovedirea existentei lui Mokele-Mbembe, continua si astazi, dar nu se stie cand si daca vor avea vreodata succes in a-si realiza scopul propus.