Cum pot cultiva ardeiul gras?

Cum pot cultiva ardeiul gras pentru ca anul acesta nu am avut ardei gras in gradina insa in anii anteriori cand am pus nu a crescut deloc si s-a uscat la cateva saptamani de la plantare. Care sa fie problema pentru care ardeiul gras nu creste? Am avut grija de ardei si l-am udat la timp, de 2-3 ori pe saptamana insa degeaba, am observat ca frunzele ardeiului aveau anumite pete negre si se incovoiau ca si cum ar fi fost arse de soare insa atunci nici nu era canicula si temperatura nu depasea 20 de grade. Vazand ca nu am obtin nici un ardei desi m-am chinuit sa plantez ardeii nu am mai pus anul acesta insa la primavara as dori sa plantez din nou ardei gras si as dori mai multe informatii despre ce presupune cultivarea ardeiului gras, ce boli pot aparea si ce tratamente pot face pentru a obtine o productie de calitate si a nu mai repeta experienta nereusita de anul trecut. Sper ca cineva ma poate ajuta si imi poate da mai multe detalii despre cum se poate cultiva ardeiul gras.

Cel mai probabil atunci cand ai avut plantat ardei gras in gradina s-a uscat din cauza ca a fost afectat de boala cunoscuta sub denumirea de fusarioza pentru ca atunci plantele raman mici, se ofilesc brusc si se usuca. Daca doresti sa plantezi ardei gras anul viitor trebuie sa pregatesti terenul din aceasta toamna si sa aplici gunoi de grajd descompus pe solul unde doresti sa cultivi anul viitor legume.
Daca vrei sa obti ardei gras incepand din luna iunie, iulie trebuie sa semeni samanta de ardei gras in rasadnite incepand de la inceputul lunii februarie pentru ca dureaza aproximativ doua luni pana plantele ajung la marimea necesara pentru a fi plantate in gradina. Plantarea rasadurilor in gradina se face la inceputul lunii aprilie cand temperatura solului depaseste 10 grade celsius. In functie de suprafata de teren care doresti sa o cultivi cu ardei gras poti sa iti dai seama de cate rasaduri si implicit seminte ai nevoie, la un hectar de hectar cultivat cu ardei gras sunt necesare rasaduri obtinute din paroximativ 1, 5 kg de samanta. La plantarea de ardei gras in gradina trebuie lasata o distanta de aproximativ 20 cm intre plante iar distanta intre randuri trebuie sa fie tot de 20-25 cm. Ardeiul gras se cultiva foarte bine pe soluri unde s-a cultivat in anii anteriori trifoi, mazare sau fasole.
Ardeiul gras are nevoie tot timpul de umiditate de aceea trebuie udat frecvent pentru a evita uscarea acestuia. Si lumina solara are un rol important in cresterea si dezvoltarea ardeiului gras astfel ca trebuie ca plantele sa fie expuse cel putin 8 ore pe zi la soare pentru a obtine o productie de calitate. Imediat dupa ce plantezi rasadurile trebuie sa uzi plantele pentru ca ardeiul sa se prinda urmand ca apoi ardeii sa fie udati o data sau de doua ori pe saptamana. Bolile ce apar la culturile de ardei gras sunt fainarea, fusarioza si putregaiul cenusiu.
Fusarioza se manifesta prin ofilirea brusca a plantelor, boala apare indeosebi la temperaturi de peste 25 de grade celsius si pentru a combate boala se folosesc diferite substante chimice precum Tosin 500 SC sau Topsin M 70. Putregaiul cenusiu apare la ardeiul gras cultivat in gradina din cauza precipitatiilor abundente si boala se manifesta sub forma unor pete brune ce apar pe suprafata ardeilor. Pentru a combate putregaiul cenusiu se pot efecuta diferite tratamente cu solutii precum Teldor 500 SC sau Rovral 500 SC. Fainarea la ardeiul gras se manifesta sub forma unor pete galbene pe partea inferioara a frunzelor si pentru a combate boala se pot folosi diferite substante chimice precum Thiovit Jet 80 WG, Tilt 250 EC, Topas 100 EC sau Ortiva 250 EC.
Cultura de ardei gras poate fi afectata si de anumiti daunatori cum ar fi paianjenul rosu, musculita alba de sera, paianjenul lat, paduchele verde sau nematodul galicol. Pentru fiecare dintre daunatorii ce isi pot face aparitia la cultura de ardei gras se pot face anumite tratamente chimice deci nu trebuie sa iti faci probleme pentru ca daca vei monitoriza plantele si vei folosi tratamentele adecvate nu vei mai pati ca anul trecut si vei obtine o recolta bogata de ardei gras.
Permisiuni postare