File de dorada cu ghimbir si ceapa verde

Acum cateva saptamani, am cumparat file de dorada, dar ceva a mers prost cand l-am comandat si in loc de un kilogram, am ajuns sa am trei, asa ca am dorada de saptamani intregi. Partea buna este ca este unul dintre acei pesti care nu au un gust atat de puternic si are o textura foarte moale, asa ca il poti face in multe feluri diferite fara ca cei mici sa se planga.

Aceasta este una dintre acele retete super usoare pe care le folosesc atunci cand nu am timp (cum ar fi saptamana de pregatire pentru bazaruri), sau cand nu am chef sa petrec ore intregi in bucatarie. Aburim fileul, fac din timp o parte din sos, iar cand sunt gata de servit termin sosul si il torn direct pe peste. Deci, este, de asemenea, destul de sanatos si cu foarte putin timp si efort investit. Este, de asemenea, delicios.

Sotul meu era nervos ca pestele ar fi prea gingas pentru ca are o multime de bucati, dar a indepartat doar cateva bucati si atat. Aroma nu este coplesitoare, dar este bine echilibrata cu celelalte ingrediente.

Am folosit sos de stridii, pe care il folosesc des chiar acum, pentru ca am gasit un brand foarte natural si odata deschis se strica repede. De obicei, fug de sosurile negre si groase de stridii pentru ca contin o multime de coloranti, agenti de ingrosare si arome artificiale, dar am gasit unul care nu avea niciunul dintre acestea si de fapt are stridii enumerate in ingrediente, este maro deschis si mult mai subtiri decat cele negre. Asadar, l-am cumparat si am inceput sa il folosesc inainte sa se deterioreze. Daca nu vrei sa il folosesti, il poti sari peste el, pentru ca cantitatea pe care am folosit-o este foarte mica.

L-am servit cu bok choy, stridii mari si ciuperci shimeji intr-o marinada cu sos de tamari si stridii.

File de dorada cu ghimbir si ceapa verde

INGREDIENTE

6 portii

1 kg file de dorada cu piele

1 cana de ghimbir in bastoane si curatat de coaja

1 cana ceapa verde in fasii

2/3 cana coriandru tocat grosier

½ cana sos tamari

3 linguri mirrin

1 lingura ulei din seminte de susan

1 lingura sos de stridii

2 linguri apa

Piper dupa gust

INSTRUCTIUNI

  1. Asezonati fileurile cu sare si piper
  2. Fileuri de abur (eu am folosit Thermomix-ul meu in Varoma, timp de 10 minute, dar puteti folosi un aparat de aburi de bambus sau unul obisnuit)
  3. Amesteca tamari, mirrin, ulei de susan, sos de stridii, apa si piper dupa gust
  4. Intr-o tigaie mica, incalziti putin ulei de avocado. Odata ce este fierbinte, prajiti ghimbirul si puneti ceapa verde pana cand ghimbirul incepe sa se rumeneasca miscandu-se constant
  5. Adaugati restul de ceapa verde si prajiti timp de 30 de secunde. (Puteti sa va opriti aici si sa luati tigaia de pe foc si sa continuati restul retetei cand sunteti gata de servit in cazul in care o faceti din timp. Doar readuceti tigaia la caldura, reincalziti-o si continuati)
  6. Adaugati amestecul de tamari si incalziti timp de 3 minute
  7. Puneti pestele intr-un platou de servire, intindeti coriandru pe fileurile de peste si turnati sosul deasupra
  8. Serviti imediat