Rosu, alb sau roz? Un ghid pentru a intelege lumea vinului

Sigur la un moment dat in viata ta te-ai confruntat cu un raft plin de vinuri si nu ai stiu pe care sa il alegi. Ce vin sa aduci la cina romantica, la pranzul cu prietenii sau pentru a petrece o dupa-amiaza in familie? Si, desi stim ca exista o cariera conceputa corespunzator pentru a afla totul despre vinuri, ne-am propus sa facem acest ghid foarte scurt pentru incepatori sau pentru acei nu atat de experti in aceasta lume fascinanta de care, mai mult sau mai putin, suntem pasionati.

Sa incepem cu inceputul

Vinul este pentru toata lumea, nu doar pentru cei care stiu sau spun ca stiu. Dupa cum ne-a spus Noah Tovares, fondatorul Vinos Chidos, „se invata gustand”, si nu este incurajat consumul la bucata, ci mai degraba ca palatul se obisnuieste si invata despre senzatiile pe care unul sau altul le lasa. ne in gura, si astfel stim de unde incepem. Treaba cu vinul este sa-l bei fara pretentii. Odata ce ati invatat acest lucru, exista cateva lucruri de dezinvatat.

Exista mituri care, ca un secret deschis sau o barfa proasta, se raspandesc si ajungem sa credem ca sunt adevarate, iar departe de a ne ajuta atunci cand alegem un vin, ele ne pot partini. Diana Paoloni, somelier la Vinos Paoloni, ne-a ajutat sa dezvaluim cinci dintre cele mai comune mituri despre ei.

1. Cu cat vinul este mai scump, cu atat imi place mai bine sa spun ca vinul este ca arta: cu cat il intelegem mai bine, cu atat il apreciem mai bine. Sunt anumiti factori, precum utilizarea butoiului, productia la hectar, costurile de productie, printre altele, care fac un vin mai scump. Totusi, cel mai bun vin este cel care ne place cel mai mult, cel care ne surprinde si pe care vrem sa-l impartasim. Asa ca acum stii, un vin bogat nu trebuie sa fie tocmai cel mai scump dintr-o anumita tara sau stil.


2. Cele mai bune vinuri sunt cele cu fundul scufundat Aceasta este o traditie pe care o aveau suflatorii de sticla pentru ca sticla sa se ridice, dar astazi, fundul scufundat nu ofera nicio functionalitate, doar un aspect estetic.


3. Vinurile cu dop sunt mai bune decat cele cu capac filetatAmbele au beneficiile si dezavantajele lor. Pentru vinurile invechite (cele care vor sta mult timp in pivnita) este de preferat sa se foloseasca dopuri de pluta, intrucat mentin vinul usor microoxigenat. Capacele cu filet sunt excelente pentru vinurile tinere si usoare, deoarece sunt mai bine conservate, deoarece sunt complet sigilate, astfel incat sa nu intre aer si sa nu le fie afectata aroma. Totusi, cel mai important lucru este calitatea dopului si a capacului; cu cat este mai bun, cu atat vinul se va pastra mai bine. Cele mai folosite materiale sunt fibra de sticla, stejarul de pluta sau pluta falsa.

4. Rosii merg doar cu carne si albul cu peste.Exista mari asocieri de vinuri albe cu carne si vinuri rosii cu peste. Vinurile albe sunt excelente pentru carnurile delicate sau cele cu sosuri cremoase, deoarece ofera prospetime si aciditate. In timp ce in pestele gras sau copt, putem folosi soiuri cu corp usor, cum ar fi Pinot Noir. Cea mai importanta regula este ca aromele se completeaza reciproc: daca felul de mancare este usor, vinul nu poate fi puternic, deoarece ar crea un dezechilibru si invers. 5. Doar vinurile albe si rose merg la frigiderTemperatura de servire la vinurile albe si roze este de 8-12°C, in timp ce la vinurile rosii este de 15-17°C. Daca locuim intr-un loc cu temperaturi foarte ridicate, este foarte recomandat sa punem vinurile rosii la frigider. Astfel vom avea o temperatura optima si vom putea aprecia toata gama de arome.

Acest pas nu te va ajuta doar sa intelegi lumea vinurilor, ci si ceea ce consumi in general. Ceea ce poti gasi pe eticheta este numele vinului, crama careia ii apartine, tipul de struguri cu care a fost facut, anul si chiar locul de provenienta, printre altele.

Soiuri, monovarietale si cupaje Cu siguranta ati vazut pe eticheta ca este indicat tipul de struguri cu care a fost facut vinul (Tempranillo, Cabernet Sauvignon etc.), dar ati dat si peste nume precum Rioja, Chianti sau Bordeaux, care NU sunt nu sunt tipuri de struguri, ci mai degraba un ansamblu sau cupaj (adica un amestec de struguri). Daca apare tipul de struguri, acesta poate fi un soi (vinuri in care 80-85% din compozitia lor provine dintr-un singur soi de struguri si restul dintr-un alt soi) sau un monovarietal (realizat 100% cu un singur soi de struguri). ). Cele mai cunoscute amestecuri sunt: ​​-Bordeaux (Merlot + Cabernet Sauvignon), un clasic francez. -Rioja(Tempranillo, Mazuelo, Graciano si Maturana Tinta), o specialitate spaniola.– Priora t (Grenache, Syrah, Carinena, Cabernet Sauvignon si Merlot). -Chianti (Sangiovese, Cabernet Sauvignon si Cabernet Franc). -Super Tuscan (Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah si Cabernet Franc), foarte italian. -Meritage (Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petite Verdot, Malbec si Carmenere), un clasic din Statele Unite.

FACE ce inseamna? Denumirea de Origine nu se refera doar la locul unde este produsa, ci la toate reglementarile prin care trece pentru a purta o anumita denumire (cum se intampla cu tequila sau sampania); de exemplu, se iau in considerare caracteristicile fizico-chimice si organoleptice ale vinurilor si procesul de producere a acestora, randamentul pe vita de vie, continutul de alcool, procentul unui tip de struguri etc. Ei chiar au propriile Consilii de reglementare care stabilesc daca un vin apartine sau nu, precum cele protejate de Denumirea de Origine Protejata Rueda si altele. Vinurile europene sunt cele mai stricte in acest sens si in Mexic nu exista pana acum DO pentru niciun vin.

Cum sa aleg un vin bun cand merg la supermarket? Depinde foarte mult de situatia in care urmeaza sa le consumi, daca este cina, pranzul sau un brunch si chiar cu cine il vei lua. Gabriela, somelier la Vinos Chidos, ne-a dat pontul ca poti folosi ca baza un vin care ti-a placut deja si sa incerci o alta eticheta (struguri, vintage) de la acelasi furnizor sau crama. Incercati sa gasiti un vin complex, usor de baut.

Ce fel de struguri nu esueaza niciodata? Potrivit lui Noah si Gabriela, Pinot Noir este unul dintre cele mai recunoscute si consumate pentru ca nu este agresiv, adica nu are acea parte astringenta care nu este atat de placuta la palatul mexican. Ele sunt urmate, evident, de Cabernet Sauvignon si Malbec. Si exista un strugure francez care nu este atat de cunoscut, Gamay, dar are ca rezultat vinuri suculente si proaspete, cu fructe. Exista etichete foarte versatile care se combina cu gustari sau mese usoare, ca in cazul roze-urilor sau, de exemplu, Raisin Gaulois 2018 pentru ca are o prospetime buna si un anumit fructat, doua caracteristici care functioneaza in orice situatie.

Vinul si viticultura

Viticultura se refera la cultivarea vitei de vie, adica intregul proces agricol din spatele acesteia, de la vie pana la intrarea recoltei in crama. Vinul este in mod corespunzator procesul de producere a vinului .

Vinificator si somelier Pentru Gabriela, un vinificator este un artist de vin, adica in procesul de a face vin, cum isi doreste, ce arome vrea sa aiba, este ca un designer; in timp ce somelierul este legatura dintre productie si clientul final.

Cum le tin acasa daca nu am o pivnita profesionala? Nu este nevoie sa ai o pivnita profesionala pentru a le pastra, atata timp cat sunt intr-un loc racoros si intunecat este mai mult decat suficient. Atentie: daca aveti vinuri pentru invechire, adica cele care urmeaza sa petreaca mult timp inainte de a fi deschise, cel mai bine este sa investiti intr-o pivnita. Daca vrei sa ai o oferta decenta de vinuri acasa, include macar unul din fiecare, un rosu tanar, un alb, un rose si poate unul spumant.

Vinurile nu trebuie pastrate Stim ca asteptam mereu „momentul potrivit”, „momentul ideal”, dar majoritatea vinurilor sunt concepute pentru a fi baute la un an dupa ce le cumparati. Potrivit lui Noah, aproximativ 90% din vinurile lumii sunt facute pentru a fi consumate tinere, iar celelalte sunt cele chemate la invechire, care sunt lasate mai mult timp in pivnita.

Cum gusti un vin? Procesul rezumat este a vedea, a mirosi si a gusta. Faza vizuala consta in recunoasterea culorii pentru ca ne da o idee despre varsta acesteia (cu cat este mai rubin sau cires si stralucitor, este mai tanar; daca da o nuanta granat, de obicei este un vin mai vechi). De asemenea, ne permite sa-i masuram densitatea (concentratia alcoolului si gradatia), miscandu-l usor prin sticla, vei putea observa cum cad „lacrimile”, cu un ritm de cadere mai lent, densitate mai mare si continut de alcool mai mare.

Faza olfactiva este literalmente sa-ti bagi nasul in pahar pentru a identifica aromele primare (provin din natura vegetala sau fructata a strugurilor), secundare (rezultat din fermentatie) si tertiare, celebrul buchet .(se dezvolta in timpul si dupa invechirea vinului si sunt clasificate in diferite familii precum animale, legume, fructe uscate). Iar ultima faza, faza gustativa, sunt senzatiile pe care le percepem cand vinul ajunge in gura. 

PixelPixel