9 intrebari pentru a afla mai multe despre zahar

Exista zahar alb, brun sau colorat si este una dintre principalele surse de energie pentru organismul nostru. Iata 9 intrebari pentru a afla mai multe despre zahar .

1 – Este zaharul un aliment?

Da. Este unul dintre carbohidratii esentiali din dieta .

Primele referiri la zahar dateaza de aproape 5.000 de ani, dar nu a ajuns in Spania decat in ​​Evul Mediu.

Se extrage din trestie de zahar sau radacina de sfecla, si exista diferite soiuri in functie de sistemul de productie: alb, sidefat, maro, glace…

In ciuda detractantilor sai, este un aliment esential intr-o dieta echilibrata, controlandu-si consumul .

2 – Ce proprietati nutritionale are?

Este una dintre principalele surse de energie din organism .

O dieta echilibrata ar trebui sa fie formata in principal din proteine, grasimi si carbohidrati. Consumul acestuia din urma este esential pentru creier , care se hraneste exclusiv cu glucoza.

Energia extrasa din glucoza este, de asemenea, esentiala pentru functionarea muschilor, activitatea respiratorie si reglarea temperaturii corpului .

Se poate spune, asadar, ca consumul lui este vital pentru organism.

3 – Te ingrasi?

Consumat in doze normale, in cadrul unei alimentatii echilibrate, nu are legatura directa cu cresterea in greutate .

In ceea ce priveste aportul caloric al zaharului (4 calorii pe gram) , acesta nu este mai mare decat cel al restului carbohidratilor, dar este mai mic decat cel al grasimilor care produc 9 calorii pe gram.

Pana de curand, zaharul era complet interzis persoanelor obeze. Totusi, acest lucru nu mai este atat de radical. Zaharul este procesat si consumat atat de repede incat nu lasa nicio urma in organism, asa ca se poate spune ca este energie pura si nimic mai mult. Aceasta inseamna ca nu contribuie la cresterea in greutate. In plus, s-a dovedit ca problema obezilor nu consta in a consuma mai putin zahar, ci mai putine grasimi .

4 – Pot sa iau zahar daca am colesterol?

Da. Persoanele cu exces de colesterol pot lua zahar perfect .

Problema colesterolului deriva dintr-un aport inadecvat de grasimi saturate, nu de zaharuri. Faptul ca nu pot manca dulciuri se datoreaza mai degraba altor produse care sunt incluse in compozitia lor, precum untul sau ouale.

5 – Provoaca carii?

Caria este o boala care, pe langa zahar, este influentata de lipsa de igiena si de factori genetici si ereditari, in afara de factorul nutritional si apa nefluorurata. Solutia nu consta in a nu mai consuma dulciuri ci in a evita consumul acestora intre mese si a mentine o buna igiena dentara .

6 – Ce doza zilnica este adecvata?

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), aportul de zahar al unei persoane cu masa corporala normala nu trebuie sa depaseasca 5% din aportul caloric zilnic. Aproximativ 25 de grame de zahar.

7 – 100 de grame, cate calorii are?

Exact la fel ca 100 de grame de orez, 380 de calorii. Diferenta consta in proprietatile nutritionale ale unuia si altui aliment.

8 – Au copiii nevoie de mai mult decat adultii?

Nevoile se bazeaza pe cheltuiala energetica a fiecarui organism .

Copiii, in general, dezvolta o activitate fizica mai mare si mai intensa, care necesita un aport mai mare de energie.

Cei mici vor beneficia de un mic dejun cu zahar care include lapte, cereale sau paine si gem . Acest lucru va oferi rapid glucoza pe care creierul dumneavoastra o consuma in activitatea scolara si puterea necesara pentru a creste si a se juca.

9 – Este bun pentru sportivi?

Da. Sportivii au nevoie de o sursa suplimentara de energie .

Daca o persoana sedentara are nevoie de cel putin 10% din valoarea calorica a dietei in zahar, cineva care este activ fizic ar trebui sa o creasca la 20% .

Expertii in medicina sportiva recomanda consumul de zahar inainte de un efort fizic major .

Ideal este sa consumi, cu aproximativ patru ore inainte, un pahar de lapte degresat cu cateva linguri pline de zahar, alaturi de cereale si fructe.