Ne pot citi partenerii de viata gandurile?

Ma gandeam sa vorbim astazi despre una dintre situatiile care pot aparea cel mai frecvent intr-un cuplu si care poate duce la o multime de stari emotionale si la probleme intre cei doi parteneri. Mai specific, ma gandesc la momentele cand ne asteptam ca cel/ cea de langa noi sa ghiceasca ce simtim, ce gandim sau ce ne dorim.

Sa luam cateva situatii specifice si sa vedem cum se intampla lucrurile.

Am avut o zi proasta la birou, de exemplu. Poate nu ne-a iesit un proiect, poate am avut probleme cu furnizorii sau a fost o situatie tensionata cu colegii sau orice altceva care ne-a facut sa nu fim in cea mai buna dispozitie in momentul in care am iesit pe usa biroului.

Din diverse motive, nu reusim sa ne schimbam dispozitia pana intram pe usa casei si ne intalnim cu iubitul. Prin urmare, starea de „dispozitie proasta” persista. Acum, in mod firesc, daca ii spunem celui de langa noi ce se intampla si de ce suntem in starea asta, lucrurile o sa decurga firesc.

Problemele pot sa apara in momentul in care ne asteptam ca celalalt sa ghicesca ce se intampla cu noi. Ar trebui sa aiba un glob de cristal magic in care sa vada tot ceea ce ni s-a intamplat peste zi si „sa stie” fara ca noi sa ii mai spunem ceva. Replicile de genul: „nu am nimic” sau „nu esti tu cauza starii mele” care vin peste o fata trista nu il ajuta prea mult pe cel de langa noi sa inteleaga ce se intampla cu noi.

El o sa vada doar fata noastra trista sau supararea si va reactiona la ele fara sa stie care este motivul acestor stari. Si lucrurile devin si mai interesante daca se hotaraste sa ne tot intrebe ce avem pentru ca isi doreste sa inteleaga sau poate ne lasa pur si simplu in pace sa ne adunam si sa ne schimbam starea. Chiar si aceasta situatie poate genera mai multa suparare pentru ca noi am vrea fie ca el sa ne lase in pace si sa nu ne faca sa ne tot amintim de situatia care a generat starea noastra, fie ca el sa ne intrebe, sau sa arate ca „ii pasa” prin a fi eventual si el suparat sau trist.

Aici iarasi ne asteptam ca el sa aiba acelasi glob de cristal care sa ii spuna cum ne asteptam noi ca el sa reactioneze intr-o astfel de situatie. Mai ales ca nu intodeauna asteptam aceeasi reactie de la el. Uneori ne dorim sa ne lase in pace pana ne trece, alteori ne dorim sa ne faca sa radem ca sa uitam sau alte multe idei care ne vin intr-o astfel de situatie.

Hai sa luam o alta situatie. E aniversarea primei intalniri sau a primului sarut, a cererii in casatorie sau poate chiar aniversarea casatoriei. Si de aici putem genera doua scenarii diferite care sa duca la probleme in cuplu.

Sa zicem pentru inceput ca a fost o perioada foarte aglomerata pentru el/ voi. Sau ca pentru el datele in sine nu sunt ceva foarte important si uita de ele, fara ca asta sa insemne ca nu e importanta aniversarea in sine. Si tu te astepti ca el sa isi aminteasca de ea si, eventual, sa pregateasca ceva special pentru asta. Si el nu o face. Si tu alegi sa nu ii spui. Sa nu ii amintesti ce zi este sau ce te gandeai ca se va intampla cu aceasta ocazie.

Te superi, eventual ii si arati supararea ta, dar fara sa ii spui ce a generat-o. Te astepti ca el sa ghiceasca, mai ales ca, nu-i asa, oricum e vinovat ca a uitat sau nu a dat importanta unei astfel de ocazii speciale pentru voi. Si asa se genereaza o noua stare de tensiune intre voi.

Sau, varianta cu numarul 2. El vine acasa cu un buchet de flori roz, iar tu te asteptai sa fie rosii. Ori vine acasa cu ciocolata in locul cinei romatice la care te asteptai. Sau poti crea orice alt scenariu in care el face ceva ce era altfel decat ceea ce iti doreai sau sperai tu. Si aici lucrurile ar putea sa se simplifice daca ai putea sa te uiti la fapte si nu la asteptari.

Dar, de multe ori, uitam de toate astea si ne concentram atentia pe ceea ce nu ne place. Pe ceea ce s-a intamplat altfel decat am sperat sau visat noi. Mai ales ca ne asteptam ca el sa stie. Sau sa ghiceasca ceea ce ne dorim sau asteptam. Sunt doar cateva exemple a ceea ce eu numesc „globul de cristal”. Acele momente, situatii cand ne asteptam ca celalalt sa ghiceasca ceea ce vrem de la el, fara ca noi sa ii spunem explicit care sunt aceste asteptari.

Si acum sa ne uitam putin spre solutiile care se potrivesc in astfel de situatii. Si, ca de obicei, sunt foarte simple.

Una ar fi sa ii spunem pur si simplu celuilalt ce e in mintea noastra: care e scenariul pe care l-am creat sau ce ne asteptam sa faca sau sa se intample.

O alta ar putea fi sa ne bucuram pur si simplu de ceea ce se intampla sau de ceea ce vine de la celalalt spre noi. Si bineinteles, in oricare din situatii putem sa contribuim chiar noi insine la aducerea la viata a scenariului imaginat.

Oricand putem sa facem noi, pentru noi, pentru relatie, ceea ce am visat, sperat sau asteptat sa se intample. E posibil ca astfel sa dobandim o stare de impacare si fericire, care nu ar fi posibila daca ne-am astepta intotdeauna ca partenerul sa ne ghiceasca gandurile si dorintele.

Ai senzatia ca el nu iti este alaturi de cele mai multe ori? Afla care sunt indiciile ce iti spun ca nu este pregatit pentru o relatie serioasa!