Topul Kidszone al celor mai bune carti pentru copii

Care sunt cele mai bune  carti pentru copii  vreodata? Este o intrebare dificila, sau imposibila, la care se raspunde; dar am incercat sa raspundem consultand specialisti din intreaga lume, sa faca o lista de carti pentru copii sub 10 ani.

Va prezentam cele mai votate, care ar fi, potrivit editorilor, autorilor si criticilor, cele mai  bune carti pentru copii din toate timpurile. Selectia, asa cum era de asteptat, este foarte anglofila, desi exista fara indoiala, clasici incontestabil.

10 carti esentiale pentru copii pe care copiii tai ar trebui sa le citeasca

10.- O rida in timp (Madeleine L’Engle)

A Wrinkle in Time este un roman pe care l-am putea defini ca fiind neclasificabil. Aventuri, ganduri filozofice, fizica cuantica… totul face parte din intriga lui. Meg Murry este o fata foarte inteligenta. Parintii ei sunt oameni de stiinta, iar cand tatal ei dispare in circumstante misterioase, ea incepe o aventura care o va duce in dimensiuni si lumi necunoscute. In aceasta calatorie va fi insotita de fratele ei Charles si de prietenul ei Calvin.

9.- Un vrajitor din Terramar (Ursula K. Le Guin)

Povestea este plasata in arhipelagul fictiv Earthsea si urmareste pregatirea unui tanar vrajitor pe nume Sparrowhawk. „A Wizard of Earthsea” este considerat in mod obisnuit un clasic al literaturii fantastice pentru tineri si un precursor al temei „scoala vrajitorilor”, care mai tarziu avea sa devina celebra in intreaga lume odata cu saga Harry Potter.

8.- Charlie si fabrica de ciocolata (Roald Dahl)

Scriitorul galez Roald Dahl a fost autorul mai multor clasice ale literaturii pentru copii: Matilda, The Big Good-natural Giant, James and the Giant Peach si Charlie and the Chocolate Factory. Acesta din urma a devenit celebru datorita celor doua versiuni de film, prima cu Gene Wilder si ultima regizata de Tim Burton, cu Johnny Deep ca protagonist.

7.- Winnie the Pooh (AA Milne)

Cu siguranta cunoasteti cu totii personajul popularizat de Disney, Winnie the Pooh, dar stiati ca este bazat pe o carte? Si ca, la randul sau, cartea se bazeaza pe povestea adevarata a unui urs salvat de un braconnier din Winnipeg (de unde si numele Winnie) care si-a trait tot restul vietii in gradina zoologica din Londra?

6.- Micul Print (Antoine de Saint-Exupery)

Desi nu este o carte scrisa special pentru copii, este un clasic pentru toate varstele. Este cea mai citita si tradusa carte in limba franceza din istorie. O minune poetica pe care nimeni nu ar trebui sa se opreasca din citit.

5.- Fetele mici (Louisa May Alcott)

Aceasta poveste corala infatiseaza trecerea de la copilarie la maturitate a patru femei in timpul Razboiului Civil din Statele Unite, intre 1861 si 1865. A fost dusa de nenumarate ori la cinema, teatru si televiziune si isi are continuarea in cartile ulterioare: Little Men. si Jo’s Boys. Este poate singura carte din aceasta lista care si-a pierdut valabilitatea, infatisand o societate cu valori care astazi ar putea fi invechite.

4.- Alice prin oglinda (Lewis Carroll)

Cu siguranta micutii tai au vazut filmul Disney, sau cel mai recent al lui Tim Burton. Dar citirea cartii va va oferi o viziune si mai extrema asupra lumii ciudate a lui Alice.

3.- Unde traiesc monstrii (Maurice Sendak)

Cand a fost publicata, cartea a primit critici pentru ca s-a abatut de la povestile clasice pentru copii, intrucat povesteste aventurile lui Max, un baiat neinteles si rebel a carui fantezie cea mai mare este sa fie un monstru care va ingrozi pe oricine. Intr-o noapte, dupa ce a facut rau si rau acasa, mama lui il pedepseste in camera lui, care sufera brusc o transformare si devine o jungla…

2.- Leul, vrajitoarea si garderoba – Cronicile din Narnia (CS Lewis)

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, patru frati se refugiaza intr-o casa rurala, scapand din bombardament. Acolo descopera o garderoba care ii duce intr-o realitate alternativa, care ii astepta. Adaptarea cinematografica produsa de Disney este destul de recenta.

1.- Web-ul Carlotei (EB White)

Romanul spune povestea unui porc pe nume Wilbur si a prieteniei lui cu un paianjen pe nume Carlota. Cand Wilbur urmeaza sa fie sacrificat, Charlotte scrie mesaje in care il lauda pe Wilbur pe web, pentru a-l convinge pe fermier sa-i permita sa traiasca.