Ce este sarcina toxica?

Toate mamicile isi doresc o sarcina cat mai usoara si fara probleme. Insa, din pacate, nu toate femeile sunt atat de norocoase in aceasta privinta. O parte din femeile insarcinate se pot confrunta cu probleme serioase, cum ar fi o sarcina toxica. Sarcina toxica nu este o boala, ci se manifesta printr-o serie de afectiuni produse de schimbarile hormonale, afectiuni care pot pune in pericol atat viata femeii, cat si a fatului.

Cauzele care pot duce la aparitia unei sarcini toxice sunt multiple, insa cele mai importante sunt cauzele hormonale cum ar fi cresterea nivelului de estrogen, serotonina, al hormonului tiroidian sau corionic, difunctii gastrointestinale sau hepatice, greutatea mare a femeii inainte de sarcina, lipsa vitaminei K, inaintarea in varsta (in special la femeile de peste 35 de ani), infectia cu Helicobacter, consumul crescut de lipide saturate inainte de sarcina.

Principalele semne ale sarcinii toxice sunt greturile pe parcursul intregii zile si deshidratarea (chiar daca bei destula apa in fiecare zi). Sarcina toxica nu permite femeilor sa tina in stomac nimic din ce mananca, vomitand la scurt timp dupa masa. Din aceasta cauza, femeile care au o astfel de sarcina vor slabi pana la 5% din greutatea lor, inainte ca fatul sa implineasca 3-4 luni.

O data cu pierderea in greutate, gravida va mai avea semne de tahicardie si oboseala fizica extrema, chiar daca nu face mai nimic toata ziua. In unele cazuri mai rare, femeile care prezinta sarcina toxica pot ajunge sa dezvolte si o insuficienta hepato-renala.

Sarcina toxica nu poate fi prevenita si nu se poate sti dinainte daca vei avea o astfel de sarcina. Poate aparea inca de la prima sarcina a femeii, sau la sarcinile ulterioare, asadar nu exista nicio regula in aceasta privinta. Sarcina toxica se diagnosticheaza doar de catre medicul specialist, in urma unor analize de laborator si a detaliilor date de catre pacienta.

Avand o sarcina toxica, femeia risca o nastere prematura sau o greutate a fatului foarte mica la nastere, care pune in pericol viata bebelusului. O data descoperita, sarcina toxica poate fi cat de cat tratata, astfel incat gravida sa nu mai se simta atat de rau pe parcursul zilei. Doctorul poate decide internarea gravidei pentru a se asigura ca primeste o alimentatie cat mai proaspata si mai buna, sa recomande administrarea anumitor medicamente care sa nu interfereze cu sarcina si sa administreze gravidei perfuzii care sa completeze nutrientii si vitaminele pierdute.

Din fericire, doar 2% dintre femeile insarcinate sufera de sarcina toxica, sau disgravidie, asa cum este denumirea stiintifica. Simptomele sarcinii toxice apar in primul trimestru de sarcina, si pot continua pana la nastere, fiind destul de greu de suportat. Daca prezinti semnele unei sarcini toxice sau ai vreo problema legata de sarcina consulta cat mai repede un medic specialist. In acest fel, poti salva viata bebelusului, si chiar si pe a ta.