Ce ne desparte, ce ne uneste

Generatii la rand s-a spus ca femeile nu se inteleg cu barbatii pentru ca ei sunt atat de deosebiti incat uneori, orice ar spune sau ar face traiesc cu un urias elefant intre ei. Elefant pe care unii il vad si altii nu.

Genetica i-a blestemat sau i-a binecuvantat cu diferente de la care nu se pot sustrage, dincolo de educatie, context social, obiective comune, suflete similare.

Marea diferenta intre barbati si femei consta in faptul ca fiecare sex are propriul sau fel de minte, iar ADN-ul se exprima diferit in functie de sex.

Desi v-am mai scris despre perspectivele unor celebritati care au analizat si au expus teorii pertinente cu privire la aceasta teorie, undeva, in sufletul meu, am refuzat-o din start: „Oamenii se urasc pentru ca se tem, se tem pentru ca nu se cunosc si nu se cunosc pentru ca nu comunica.”, spunea Martin Luther King.

Inainte de toate, barbatii si femeile fac parte din aceeasi categorie numita „oameni”, restul contradictiilor de caracter sunt detalii care nu conteaza. Adica, imi explicam mie insami: nu genul (feminin sau masculin) da culoare adevarului, ci personalitatea fiecaruia.

Chiar si atunci cand soarta ma tragea de mana si ma atentiona ca nu inteleg barbatul dintr-o anumita persoana si nu persoana respectiva, chiar si atunci cand cineva imi tot soptea ca trebuie sa capitulez, aruncand putinele arme care mi-au mai ramas in fata a doua viziuni distincte in mod natural, m-am ambitionat sa nu imi tradez conceptia.

Pana ziele trecute cand am citit un studiu publicat in “Jurnalul de biologie al diferentelor de sex”, unde era scris negru pe alb cum barbatii:

1. au o sensibilitate mai mare in ceea ce priveste detaliile foarte fine.

2. au stimuli care reactioneaza mai rapid decat ai femeilor.

3. barbatii sunt mult mai putin priceputi atunci cand vine vorba de perceptia culorilor, de exemplu. De fapt, vad culorile putin altfel fata de femei.

Extrapoland, am putea sa ne amuzam: femeile vad viata altfel decat barbatii, la propriu, dar si la figurat.

Apoi, ceea ce m-a pus pe ganduri a fost tocmai ca schismele intre barbati si femeie se invart, cel mai des, la nivelul detaliilor ciudate si la nivelul reactiilor fizice. Stim cu totii ca, orice am face, lumea este formata din detalii…

Mai mult, revin oamenii de stiinta, in ceea ce priveste conectivitatea dintre barbati si femei, testosteronul are primul cuvant de spus:

1. Barbatii nu inteleg ca plansul poate sa fie amuzant.

2. Se razgandesc de 2-3 ori mai des decat femeile.

3. Isi amintesc mai greu fetele oamenilor.

4. Femeile cedeaza mai usor.

5. Barbatii sunt mai altruisti si mai optimisti, din fire.

6. Majoritatea barbatilor are o mai mare incredere in fortele proprii decat are majoritatea femeilor.

7. Femeile sunt mai anxioase si mai tematoare.

8. Femeile vorbesc, per ansamblu, de 2 ori mai mult decat barbatii.

9. In medie, barbatii se gandesc la sex la fiecare 7 secunde.

10. Creierul femeii percepe si interpreteaza emotii sau expresii faciale pe care barbatii nici macar nu le remarca.

11. Femeile plang de 4 ori mai mult decat barbatii.

Inegali si in fata bolii:

Sexul biologic este esential in economia celulelor, a tesuturilor si a intregului organism, iar ADN-ul se comporta diferit in functiei de sexul persoanei. Astfel, se pare ca:

1. Terapia cu aspirina este inutila in cazul femeilor.

2. Exista un ulcer tipic feminin si unul tipic masculin: femeile sunt mai expuse ulcerului gastric, barbatii sufera mai mult de ulcer duodenal.

3. Fumatul cauzeaza mai multe daune femeilor decat barbatilor, mai putin sensibili la agentii cancerigeni. Adica, sexul slab prezinta mutatii genetice care influnteaza negativ riscul de a dezvolta cancer la plamani.

4. Pe de alta parte, aceeasi deficienta a ADN-ului ajuta organismul feminin sa raspunda mai productiv la medicamente sau diverse terapii.

5. Riscul de moarte in urma unui sindrom coronarian acut sau atac cardiac este mai ridicat la femei decat la barbati.

6. Femeile sunt mai afectate de hepatita C decat barbatii, una dintre cauzele tumorale la ficat. Insa, „femeile raspund mai bine la vaccin, dar si cancerul are dimensiuni mai reduse, si este mai putin agresiv, avanseaza mai lent. De asemenea, desi se imbolnavesc in medie la o varsta mai avansata, supravietuiesc mai mult”.

7. Sexul feminin este mai expus durerilor cronice in timp ce sexul masculin este mai expus sa sufere de cefalee.

8. Alzheimer-ul afecteaza o femeie din 6, un barbat din 10.

9. Pentru ca femeile traiesc, in medie, cu 6 ani mai mult decat barbatii.