Despre Seria Fawlty Towers

Seria Fawlty Towers a bucurat telespectatorii anilor `70 cu o comedie de calitate si o poveste pe masura. Fiind scrisa si interpretata de John Cleese si sotia sa, printre altii, seria a produs un total de doar 12 episoade si 2 sezoane, lucru destul de greu de realizat in 1975. Poveste seriei se petrece in hotelul cu nume eponim situat in Riviera Engleza. Firele epice il includ mereu pe snobul si nepoliticosul manager Basil Fawlty si pe sotia sa aroganta Sybil. Cei doi nu pot face totul in hotel, asa ca sunt insotiti in fiecare zi de camerista Polly si de chelnerul spaniol Manuel. Familia Fawlty are parte de invitati ciudati carora trebuie sa le indeplineasca orice doritna si astfel se nasc tot felul de situatii amuzante.

Serialul Fawlty Towers este considerat un clasic al genului si a fost votat cea mai buna serie de televiziune din toate timpurile de catre britanici. Nu este de mirare ca aventurile pline de umor ale familiei Fawlty si ale angajatilor sai au fost recompensate si cu trei premii BAFTA.

Personajele amuzante ale seriei

Basil Fawlty, personajul principal al seriei, interpretat de John Cleese, este descris printr-un mizantropism snob si mizer si o dorinta arzatoare de a apartine unei clase sociale superioare. El vede in hotelul sau metoda prin care isi poate atinge visul, pentru ca, cu ajutorul unui hotel bine plasat si al unei clientele aristocrate, el ar putea urca pe scara sociala. Ce a uitat Basil este ca trebuie sa se poarte frumos cu oamenii pe care ii dispretuieste. Se pare ca un punct slab al lui Basil este chiar sotia sa, Sybil, fata de care el are o frica deosebita. Ar vrea sa ii tina piept sotiei, insa planurile sale nu intra in convergenta cu ale doameni Fawlty. Desi este mai inalt decat doamna sa, Basil este cel care, adesea, primeste toate jignirile, fara sa clinteasca. El isi tine planurile cat mai departe de sotia sa si le cere ajutorul lui Polly si Manuel. Managerului din Fawlty Towers nu ii lipseste iubirea fata de sotia sa, el regretand momentele din trecut in care cei doi erau indragostiti pasional, si incearca chiar sa ii readuca si sotiei sentimentele blande fata de el.

Nu se stiu prea multe despre trecutul personajelor, insa sunt dezvaluite destule detalii ale vietii lor prezente. Sybil (Prunella Scales), micuta si energetica, are grija de infatisarea sa si doreste sa fie perceputa ca o adevarata femeie de afaceri. Ea poarta mereu costume cu fusta, pline de sclipici si paiete, iar semnatura sa oficiala se dovedeste a fi parul coafat intr-un turn, care necesita o gramada de fixativ. Sybil este cea care conduce de fapt hotelul Fawlty Towers , trimitandu-l adesea pe sotul ei sa faca diverse comisioane, in timp ce ea se ocupa de clientii dificili. Ea nu lucreaza insa la ore de varf sau cand hotelul este plin de clienti, alegand aceste momente pentru a vorbi la telefon cu prietenele ei sau pentru a discuta cu clientii hotelului. Stilul comic de a rade al lui Sybil si modul ei de a vorbi il fac pe sotul sau sa o compatimeasca, insa sa si rada pe seama ei.

Basil ajunge deseori sa o „complimenteze” pe Sybil cu cele mai inedite asocieri de cuvinte ironice. Desi face acest lucru, Basil este ingrozit de sotia sa, o femeie puternica si acida. Se spune ca Sybil s-a maritat cu Basil doar pentru ca acesta avea o pozitie sociala mai inalta decat a ei, si nu l-a iubit.

Se gasesc in Fawlty Towers si personaje mai..normale. Polly, camerista de la hotel (Connie Booth), este singura persoana normala de acolo, cea care face treaba cea mai buna si, totodata, vocea ratiunii. Ea ajunge in situatii ciudate si haotice pentru ca ii este loiala lui Basil si il ajuta pe acesta cu planurile ciudatele si comice prin care se incearca acoperirea unei boroboate de ochii ageri ai lui Sybil. Polly este o fata buna, insa isi arata frustrarea in momente de epuizare. Se pare ca Polly lucreaza la hotel in regim part-time, pentru ca se pare ca ea este studenta la arte. Chiar daca asta scrie pe contractul ei, Polly indeplineste cele mai multe sarcini in ceea ce priveste hotelul si se pare ca locuieste la hotel.

Cine l-ar putea uita pe Manuel, ospatarul amuzant din Fawlty Towers? Andrew Sachs interpreteaza amuzantul personaj care are un accent spaniol. Se pare ca Manuel nu se descurca prea bine cu limba engleza, si nici in chelnerie. Neindemanarea si lipsa sa de organizare contribuie la necazurile prin care acesta trece. Basil abuza deseori de chelnerul sau si acesta devine un simbol al lipsei sale de sensitivitate. Manuel se teme de seful sau, insa este mandru de putina engleza pe care o cunoaste si da dovada de un entuziasm debordant. Chiar daca hotelul Fawlty nu este locatia ideala de munca, Manuel este fericit ca are un loc de munca. Accentul spaniol al lui Manuel face parte din comedia seriei si se pare ca el se raneste destul de des la serviciu.

Ca in orice serial, si in Fawlty Towers exista momente comice si evenimente amuzante care fac deliciul publicului. Se pare ca seria se bucura de un mare succes, chiar si la aproape 30 de ani dupa debutul sau. La debutul original insa, nu a avut parte de acelasi succes de care se bucura in prezent, fiind considerat chiar lipsit de glume. Seria britanica a fost desemnata una din cele mai frumoase si populare de acest gen si a castigat chiar si locul intai in multe topuri ale seriile britanice.