Cat de mult s-au schimbat lucrurile pentru femeile din industia tehnologiei?

Apelul pentru progres feminist in industria tehnologiei este unul din ce in ce mai popular. Vorbim despre sexism la locul de munca; vorbim despre decalajul salarial; vorbim despre disparitatea de gen; vorbim despre cat de departe am ajuns. 

Cifrele picteaza o imagine sumbra. Desi femeile detineau 57% din ocupatiile profesionale din SUA in 2014, ele reprezentau doar 26% din locurile de munca din industria tehnologiei, potrivit unui raport (se deschide intr-o fila noua)  la inceputul acestui an al Centrului National pentru Femei si Tehnologia Informatiei. In randul directorilor, situatia este si mai grava: doar 6% dintre directorii de informatii erau femei.

Doar 6% dintre ofiterii sefi de informatii sunt femei.

Pe masura ce industria tehnologica continua sa-si consolideze influenta si numarul — cu un numar (se deschide intr-o fila noua) , SUA au adaugat 129.000 de locuri de munca in domeniul informatica din 2013 pana in 2014 si se asteapta sa continue sa creasca — asigurarea femeilor sa aiba cel putin reprezentare egala si tratament este o problema critica. Dar, potrivit mai multor femei executive de top cu care am vorbit la o conferinta de tehnologie recenta, lupta este departe de a fi incheiata.

„Sunt mult mai multi oameni care recunosc problemele acum, dar in ceea ce priveste schimbarea, nu vad ca provocarile de zi cu zi sunt foarte diferite pentru femeile la locul de munca”, a spus Elizabeth C. Mackey, o participanta la WIT, in timp ce participa la un Conferinta Women in Technology la Hearst Tower. „Nu este inca neobisnuit sa ma gasesc singura femeie la o conferinta telefonica sau la o intalnire. Problemele cu care se confrunta femeile de astazi sunt aproape aceleasi cu cele cu care m-am confruntat acum 40 de ani.”

Desi pare sa existe un consens (chiar si in randul barbatilor) ca numarul femeilor din domeniul tehnologiei trebuie sa creasca, este greu de stabilit cu exactitate cum sa obtina acele castiguri. Unii de la conferinta au oferit sfaturi practice, dintre care o mare parte se rezuma la motto-ul adoptat de unul dintre propriii mei colegi: Cand aveti indoieli, intrebati-va: „Ce ar face un om mediocru?”

„Nimic nu te da inapoi ca sa crezi ca nu meriti ceea ce primesti”, a spus vicepresedintele de inginerie Etsy, Mary Ferguson, intr-o discutie despre asa-numitul Sindrom Imposter. Sindromul apare atunci cand cineva crede ca nu isi merita rolul pentru ca simte ca nu este suficient de calificat, un sentiment care pare limitat la femei.

La bine si la rau, multe dintre femeile de la eveniment au subliniat importanta gasirii a ceea ce ei au numit un „aliat masculin” care sa le ajute sa-si ridice vocea.

„Un pic de nadejde merge mult”, a spus Minerva Tantoco, actualul – si primul – director de tehnologie din New York. Minerva, care a lucrat anterior la Bank of America Merrill Lynch, se referea la un incident in care un barbat a presupus ca lucra la o banca minuscula, la care a raspuns: „Da, un micut pe nume Merrill Lynch”.

La bine si la rau, multe dintre femeile de la eveniment au subliniat importanta gasirii a ceea ce ei au numit un „aliat masculin” care sa le ajute sa-si ridice vocea. „De multe ori, voi spune ceva si colegul meu de sex masculin va spune exact acelasi lucru si toata lumea va spune „Wow, ce idee grozava””, a spus Lynne Budnovitch, vicepresedinte de operatiuni la OrthogenRx, o companie startup de dispozitive medicale. „Si el va spune „Da, este si a fost cand Lynn a spus-o acum 10 minute”.

Acest tip de partinire de gen este inca foarte raspandita, mai ales cand vine vorba de aspect. Este subliniata dificultatea de a fi luata in serios ca femeie. La o conferinta de tehnologie recenta, un barbat s-a apropiat de fiica ei si i-a spus: „Baietii sunt cu totii ocupati, asa ca cred ca o sa va pun cateva intrebari”. Mai tarziu, el i-a pus aceleasi intrebari unui tehnic si a primit exact aceleasi raspunsuri, spre surprinderea lui. „Interesant, asta a spus fata draguta”.

„Suntem de zece ori mai buni decat am fost vreodata – conducem companii de tehnologie, conducand organizatii tehnologice mari”, mi-a spus Hill. „Totusi, exista inca stereotipuri despre cum arata o femeie tehnolog. Cand am inceput, a fost un echilibru greu. Daca as fi fost prea feminina, as fi secretara. Dar daca as fi prea geek, nimeni nu ar fi vorbit cu mine. fatada este inca greu de lovit.”

De multe ori, voi spune ceva si colegul meu de sex masculin va spune exact acelasi lucru si toata lumea va spune „Wow, ce idee grozava”.

Cu siguranta, asa cum au subliniat Hill si altii, femeile fac progrese. „Am facut progrese uriase”, a declarat Donna Burke, vicepresedinte pentru solutii tehnologice la Exadel, o companie globala de software. „Am fost intotdeauna singura fata dintr-un grup. Si am fost intotdeauna „fete”, nu „femei”. Acum exista constientizarea faptului ca oamenii isi doresc diversitatea.”

Constientizarea este un cuvant care a aparut frecvent in randul acestor femei – si toate femeile cu care am vorbit erau increzatoare ca, desi schimbarea nu va avea loc peste noapte, roadele muncii lor se vor manifesta in generatiile viitoare. La urma urmei, au trecut 100 de ani de cand femeile si-au castigat dreptul de vot si abia acum americanul este pe punctul de a avea prima femeie presedinte.

„Conversatia are loc, dar abia incepe”. „Trebuie sa fie mai tare si trebuie luat in serios”.

„Acesta este cel mai bun moment pentru a fi o femeie in tehnologie, pentru ca exista o multime de CTO barbati de partea noastra”. „Deci, ceea ce trebuie sa facem este sa lucram impreuna”.