Daca vrei sa te bucuri de un preparat tipic italian, nimic mai bun decat sa faci o focaccia de ceapa delicioasa si usoara.
Reteta pas cu pas
- Combinati drojdia si apa calda. Se amesteca pana se dizolva complet.
Se amesteca faina, apa cu drojdia, sarea si uleiul si se framanta 10 minute.Acoperim aluatul si il lasam sa se odihneasca o ora.In timp ce aluatul se odihneste se caleste usor ceapa cu ulei.un dreptunghi,cu ajutorul degetele face mici crestaturi si aseaza ceapa dulce deasupra, pune rozmarinul deasupra si acopera cu o carpa umeda.Se lasa sa stea 30 de minute.Preincalzeste cuptorul la 200 de grade.Se coace la 200 de grade intre 20 si 30 de minute.Adauga masline. ulei, se lasa sa se raceasca si se serveste.
Reteta completa
Focaccia este un fel de mancare tipic din bucataria italiana, in special din regiunea Liguria, care, la fel ca pizza traditionala, are soiuri mari datorita neutralitatii aluatului sau. Desi este un fel de mancare tipic din bucataria italiana, adevarul este ca se crede ca focaccia provine de la vechii etrusci sau de la vechii greci.
Primul pas va fi sa amesteci drojdia cu apa, astfel incat sa se dizolve
Focaccia este un tip de paine acoperita in general cu ierburi si alte alimente precum masline, branza, pui sau, ca in cazul acestei retete, ceapa. In Italia, focaccia este de obicei imbracata cu ulei de masline si sare grunjoasa si aromata cu ierburi precum rozmarinul. Nu numai ca este tipic sa consumi focaccia in Italia, dar este foarte populara si in afara acestei tari unde se mananca sub forma de sandvis, asa cum este cazul in Argentina, Peru, Spania, Costa Rica si Venezuela.
Pregatire
Pentru a incepe cu aceasta reteta este necesar sa amestecati drojdia instant cu apa calda, astfel incat sa se dizolve bine. Mai tarziu trebuie sa amesteci drojdia cu faina, putina sare si uleiul de masline. Cand amestecul este omogen il framantati foarte bine pe o masa si cu ajutorul mainilor pana cand aluatul pare omogen si elastic. O modalitate buna de a verifica daca aluatul este gata este sa bagi un deget in el si sa verifici daca aluatul isi revine la forma initiala. Odata gata, aluatul se pune intr-un recipient acoperit cu faina pentru ca aluatul sa nu se lipeasca apoi trebuie acoperit cu o carpa si lasat la odihnit o ora pana cand aluatul isi dubleaza volumul.
Urmatorul pas va fi sa framantam aluatul
Odata ce aluatul a crescut, este necesar sa il framantati bine cu ajutorul unui sucitor pentru a-l extinde dandu-i forma dreptunghiulara. Ulterior, aluatul se aseaza pe o tava de copt cu hartie speciala de copt, astfel vom preveni lipirea aluatul sau chiar arderea pe fund. Vopsiti aluatul cu ulei si lasati aluatul la odihnit o jumatate de ora acoperit cu o carpa. In timp ce aluatul se odihneste, prajiti ceapa cu ulei.
Cand aluatul s-a odihnit, cuptorul este preincalzit la 200 de grade si se fac fante peste tot, apasand cu degetul pana se fac mici gauri fara a trece prin aluat. Se pune ceapa taiata juliana, rozmarinul dupa gust impreuna cu putina sare si se coace focaccia la 200 de grade timp de 20 de minute. Pentru a verifica daca aluatul este bine facut, loviti-l cu o lopata de lemn si verificati sa sune gol. Cand focaccia este bine facuta se unge cu ulei si se lasa la racit inainte de a o servi taiata in portii dreptunghiulare sau patrate.
Dupa ce a trecut prin cuptor va fi lasat la racit si gata.