Planuri de studii viitoare pentru copiii nostri

Cum putem planifica viitoare planuri de studiu pentru copiii nostri? In practica, exista anumite profesii de viitor, solicitate si cu oportunitati profesionale largi de luat in considerare.

In ultimii ani,  piata muncii a fost transformata semnificativ in Spania si in lume . Acest lucru se datoreaza, in parte, crizei si, in parte, marilor schimbari tehnologice pe care le traim. Slujbele traditionale au devenit invechite si apar noi locuri de munca care necesita, de asemenea, un nou tip de pregatire, precum si curricule diferite.

Comunicarea s-a schimbat radical cu posibilitatea de a auzi, de a vedea sau chiar de a avea o intalnire de lucru cu oameni care se afla in orice parte a lumii. Copiii nostri trebuie sa fie pregatiti sa infrunte aceasta noua panorama mondiala . Ei trebuie sa dezvolte capacitati care sa le permita sa se adapteze la acest nou mod de lucru.

Cursurile universitare cu cel mai mare viitor

In urmatoarele decenii, mai multe domenii de cunoastere vor fi transformate pentru a se adapta la noua era digitala . Iar unele cariere care sunt acum in minoritate ar putea deveni factori importanti ai pietei muncii.

  • Una dintre aceste optiuni este, fara indoiala, cea a specialistilor in marketing digital , SEO, SEM si continut. Cresterea si importanta retelelor sociale si a motoarelor de cautare pe internet a facut ca tot mai multi oameni sa lucreze in acest domeniu.
  • Multi oameni care au lucrat initial in sectoare traditionale precum comunicare, marketing sau publicitate, au fost nevoiti sa se recicleze si sa apeleze la aspectul digital.
  • O alta cariera care ar trebui sa fie in planurile de studii viitoare ale copiilor nostri este ingineria robotica . Prognozele indica faptul ca a patra revolutie industriala va aduce robotizare care va pune capat milioanelor de locuri de munca.
  • In acest sens al importantei roboticii, exista o mare cerere de ingineri experti care sunt capabili sa repare aceste masini si sa imbunatateasca sistemele.
  • Expertii in big data vor fi, de asemenea, la mare cautare in urmatoarele decenii . Analizarea unor cantitati uriase de date este o nevoie din ce in ce mai mare in multe industrii, asa ca aceasta este o cariera care creste foarte repede. Necesitatea de a organiza si interpreta toate informatiile disponibile inseamna ca viitoarele planuri de studiu includ formarea acestor experti in date.
  • Exista si alte cariere care vor fi, de asemenea, la mare cautare in viitor si care ar trebui incluse in planurile de studii ale copiilor nostri. Printre acestea se numara cel de expert in genomica pentru agricultura si zootehnie, cel de generator de software prin voce si lingvisti si cel al medicilor geriatri.

Cum ar trebui sa se adapteze universitatea la schimbari?

Invatamantul superior va continua, fara indoiala, sa fie de mare importanta in viitor. Cu toate acestea, universitatea va trebui sa se adapteze la toate aceste schimbari . Structura sa rigida ii face dificila adaptarea rapida la schimbari, dar aceasta nu este o optiune in lumea de astazi.

Unul dintre aspectele de care trebuie sa tina cont universitatea este noile tehnologii, aceleasi pe care trebuie sa le adopte in salile de clasa si in toate operatiunile sale.

Un alt dintre cele mai importante puncte de care universitatile trebuie sa tina cont este nevoia de a face schimbari profunde in structura lor pentru a oferi o educatie adaptata momentului . Curriculumul nu se mai poate schimba la fiecare douazeci de ani.

Printre lucrurile pe care universitatea va trebui sa le schimbe pentru a se adapta viitoarelor planuri de studii se numara invatarea personalizata si invatarea la distanta si flexibila. In plus, va trebui sa va transformati campusurile pentru a le face „campusuri inteligente” si sa eliminati birocratia, pentru a imbunatati atentia catre studenti si pentru a va usura toate hartiile.

Planurile de studii viitoare trebuie sa includa formare care se adapteaza la schimbari

Universitatile trebuie sa fie capabile sa ofere tinerilor competente legate de cerintele prezente si viitoare ale pietei muncii; Formarea de baza cuprinzatoare a tinerilor nu trebuie neglijata. Dar este necesar sa se favorizeze personalitati adaptabile, creative, inovatoare, capabile sa se adapteze la situatii neprevazute.

Multi oameni lucreaza astazi independent, prin internet de acasa, fara a fi nevoiti sa mearga la un birou. Clientii pot fi in orice tara din lume fara ca acest lucru sa fie un obstacol. Exista, de asemenea, un mai mare nomadism al muncii in randul tinerilor, iar aceasta tendinta va creste in viitor .

Profesorii si universitatile trebuie sa fie capabile sa ofere studentilor instrumentele care le permit sa gestioneze acest nou mod de lucru . Provocarea este mare, iar profesorii trebuie sa fie pregatiti sa tina pasul cu progresele culturii digitale.